Almanya ve Amerika'dan büyük tezgah

Almanya ve Amerika'dan büyük tezgah
Alman dış istihbaratı BND'nin "Rubikon", CIA'nın "Minerva" adını verdiği gizli dinleme operasyonlarıyla çeşitli ülkelerde darbeleri yönlendirip başarılı olmasını sağlamışlardı. Son olarak, BND ve CIA, sahibi oldukları Crypto AG cihazlarını manipüle ederek yaptıkları satışla dünyadaki pek çok ülkeyi dinlemekle kalmadı, diğer şirketlerin satışlarını da kontrol altına alarak piyasada tekel oluşturdu

Alman dış istihbaratı BND'nin "Rubikon", CIA'nın "Minerva" adını verdiği gizli dinleme operasyonlarıyla çeşitli ülkelerde darbeleri yönlendirip başarılı olmasını sağlamışlardı. Son olarak, BND ve CIA, sahibi oldukları Crypto AG cihazlarını manipüle ederek yaptıkları satışla dünyadaki pek çok ülkeyi dinlemekle kalmadı, diğer şirketlerin satışlarını da kontrol altına alarak piyasada tekel oluşturdu ve büyük paralar kazandı.

130 ülke, ordu ve istihbarata satılan kripto cihazlarda BND ve CIA tekel konumunda olduğundan oldukça iyi kâr yaptı. Alman kamu TV'si ZDF, Washington Post ve İsviçre kanalı SRF'in ortaya çıkardığı olaya göre, 1980'lerin başında pek çok NATO ülkesi gibi Türkiye de dinlenmeye karşı daha güvenli olan ve Alman şirket Siemens ile Hollandalı Philips'in ürettiği Aroflex tipi cihaz satın almak istedi. Siemens, dinlenmesi görece kolay Beroflex cihazlarının çoğunu zaten Türkiye'ye satmış, BND ve Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) o sayede Ankara'nın bütün diplomatik ve askeri yazışmalarını takip etmişti. ZDF'in ulaştığı belgelere göre Türkiye, güvenli üst model Aroflex almak istediğinde Alman istihbaratı, NATO partneri Türkiye'ye tekrar kolay dinlenebilen Beroflex'lerin satılmasına karşı çıktı. Ancak NSA ısrar etti ve üst model Aroflex'in özel bir modül yerleştirilerek Türkiye'ye satılması için bastırdı.

Siemens, böylesi bir manipülasyonun kripto yazılımcılarının haberi olmadan yapılamayacağı endişesiyle NSA'in teklifi reddetti. NSA de aynı cihazı üreten Philips şirketiyle anlaştı ve cihazlara modüller yerleştirilerek Türkiye'ye satılmasını sağladı. Dinlemeyi sağlayan modül sadece röntgen tarayıcı ile görülebiliyordu. BND ve CIA'in kripto cihazları manipüle etmesiyle onları kullanan ülkeler Varşova Paktı için de kolay av haline geldi. Doğu Almanya gizli servisi Stasi Batılı ülkelerin haberleşmelerini dinledi ve kaydetti. Eski bir Stasi çalışanı, bu ülkelerden en önemlisinin Türkiye olduğunu söyledi. Çalışan, Türkiye'nin diplomatik ve askeri haberleşmesinin tamamının dinlendiğini ve arşivlendiğini aktardı.