Adım adım polis devleti

Adım adım polis devleti
Adım adım polis devleti

AKP ve Başbakan Erdoğan’ın her geçen gün baskıcı ve otoriter bir tavra bürünen yönetim anlayışı, giderek daha fazla kaygı

AKP ve Başbakan Erdoğan’ın her geçen gün baskıcı ve otoriter bir tavra bürünen yönetim anlayışı, giderek daha fazla kaygı uyandırıyor. Son Gezi olaylarındaki polis şiddeti hızla sürerken, gözaltına alınanların sayısı 393’ü buldu. Sosyal medyaya da yasak getirme çabası muhalefetin sabrını taşırdı.


1 adım ötesi diktatörlük!

MHP’li Yusuf Halaçoğlu, “Polisten sonra jandarmayı da alanlara sürdüler. İktidar korkuyor. Bu korkunun karşılığı diktatörlüğe gider!” derken, CHP’li Orhan Düzgün ise “Polis devleti inşa edilmişti, icraata geçti!” tespiti yaptı. Erdoğan, 2009’da yaptığı bir konuşmada “Polis rejimin güvencesi” demişti.



Ülke polis devletine
doğru hızla gidiyor!
Erdoğan’ın icraatları “polis devleti” sinyali veriyor. Basını susturan, yolları kapattıran, sosyal paylaşım sitelerine yasak getirmeyi düşünen Başbakan’ın bu tavrına muhalefetten tepki yağdı


Haber: Fatih Erboz

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi adım adım polis devletine dönüştürüyor. Medya patronlarına baskı yaparak köşe yazarlarını işten attıran, Gezi Parkı eylemlerine karşı polise güç kullanması emrini veren, cadde ve sokakları barikatlarla kapattırıp, Taksim’e girişe izin vermeyen Erdoğan, şimdi de sosyal paylaşım sitelerine yasak getirmeyi düşünüyor. Bu durumu yorumlayan MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, hükümetin uygulamalarının Türkiye’yi polis devletinden de öteye taşıdığını söyledi.

Halaçoğlu, “Bir Türk cumhuriyetine gitmiştim. Polis, ana caddede bulunan insanları ara sokaklara ya da dükkanlara girmeye zorladı. Ülkenin başkanı geçecekmiş o nedenle yapmışlar. Aynı olay Türkiye’de de yaşanıyor. Korkuyla yönetilen bir ülkede despotizm vardır, polis devletin ötesinde bir yapıya doğru gidiliyor demektir” dedi.

Sonu diktatörlük
İçişleri Bakanlığı’nın polisten sonra jandarmayı da miting alanlarına sürdüğünü anımsatan Halaçoğlu, “Polis devletinde polis kullanılır. Bu bambaşka bir şey. İktidardakiler korkuyor. Bu korkunun karşılığı diktatörlüğe gider. Diktatörler de referanduma gider. Nasıl referandum olur o ayrı bir konu. İç karışıklığa doğru giden bir başlangıç” diye konuştu. Polis devletinin iktidarda olanların koltuklarını korumak için hukuk dışı yollara başvurması anlamına geldiğini belirten Halaçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Her şey MİT tarafından yapılıyor. Her şeyi MİT’e bağladılar. Oysa hükümetin en çok şikayet ettiği konu fişlenmekti. Bugün ise fişlemenin de ötesine geçilmiş durumda. Fişlenmeyi resmi hale getirdiler. Bu işin sonu kendileri açsından da ülke açısından da hoş olmayacak. Başbakan Erdoğan’a birinin uyarı yapması gerekiyor ama dinleyip dinlemeyeceği de şüpheli. Çünkü kibir yüklü.”

Gençlere dikkat!
CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün de, Türkiye’de yaşanan olayların hükümetin tavrından kaynaklandığını belirtti. Düzgün, “Polis devleti zaten inşa edilmişti. Şu an uygulamaya geçti. Bu yapı icraatlarını ortaya koymaya başladı” diye konuştu.  Gaz bombasının insan psikolojisi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu söyleyen Düzgün, şunları söyledi:
“Gençler şiddet yaratmıyorlar ama bu kadar şiddete maruz kaldıktan sonra gaz bombasına, biber gazına maruz kalırlarsa başka yöntemlerle kendilerini savunacaklar. Her gün gaz bombası atarak işkenceye tabi tutuyorlar. Her gün arkadaşları alınıyor. Ben bu kitlenin kontrolden çıkmasından endişeliyim. Hükümet bu tavrından vazgeçmeli, polis bu tavrından vazgeçmeli. Polisi de bu anlamda çok suçlamak istemem çünkü polis kendisine verilen emri uyguluyor. Hükümetin tavrı önemli. Başbakan toplumu germek için ağzına geleni söylüyor.”



Nokta operasyonla 393 gözaltı
Türkiye’yi saran gergin havayı dağıtacak adım henüz atılmazken, ülke genelinde gözaltına alınanların sayısının 393 olduğu açıklandı. “Nokta operasyonla” yakalanan bu kişiler hakkında, “İzinsiz gösteri ve yürüyüş yapmak”, “polise mukavemet” ve “kamu malına zarar vermek” suçlarından işlem yapılacağı bildirildi. İstanbul’da gözaltına alınan şüpheliler arasında Beşiktaş’ın taraftar grubu “Çarşı” ile bağlantılı olanların da yer aldığı bildirildi. Eskişehir’de de, Taksim Gezi Parkı olaylarını protesto etmek için Üniversite Caddesi’ni trafiğe kapatan gruptan 1’i Fransız vatandaşı, 7 kişi gözaltına alındı. Gezi Parkı eylemlerine destek için Ankara’da düzenlenen gösterilerde ise 105 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında bir Rus ve bir İranlının da bulunduğu öğrenildi.