Anayasa değişikliği işareti Zana’dan geldi

Anayasa değişikliği işareti Zana’dan geldi
HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, Meclis’teki yeminde ’Türk milleti’ yerine ’Türkiye milleti’ diyen Leyla Zana’yı “Anayasa değişecekse metin tartışılır” diyerek savundu

Başkanlık pazarlığı

HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, Meclis’te ettiği yemini geçersiz sayılan Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın metni tekrar etmeyeceğini söyledi. Başkanlık için AKP’nin kendilerine muhtaç olduğunu bilen Yüksekdağ, yemin metninin yeni ve demokratik anayasa çerçevesinde düşünülmesini istedi.

Geri adım atmayacak

PKK’nın dayattığı federasyonun yolunu açacak yeni anayasanın tartışılması gerektiğini kaydeden Yüksekdağ, “Bizler demokratik şekilde anayasayı değiştirmeyi gündeme alıyorsak vekillerin ettiği yemin metni de bu  tartışmadan bağımsız değildir. Zana’nın davranışı demokratik bir tutum” dedi. 

 

Anayasa değişikliği işareti Zana’dan geldi

HDP’li Yüksekdağ Meclis’te “Türk milleti” yerine “Türkiye milleti” diyerek federatif sisteme gönderme yapan Leyla Zana için, “Vekil yemini anayasa tartışmasından bağımsız değil” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın Meclis’te yemin etmemesini değerlendirdi. Yüksekdağ, “Zana yemini tekrar etmeyeceği konusunda açıklama yaptı. Bunu demokratik bir tutum olarak görüyoruz” dedi. Figen Yüksekdağ, HDP Genel Merkez binasında kadın milletvekilleri toplantısı sonrasında HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın Meclis’te yaptığı yemin ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yüksekdağ, insanlık değerleri üzerine bütün seçilmişlerin yemin etme zamanı geldiğini söyledi. HDP Eş Genel Başkanı, yeni anayasayı tartışırken bir anayasayı değiştirme gündemi ele alınmışken mevcut yemin metni üzerinden bir kriz yaratmanın, değişime kapalı olmak anlamına geldiğini ifade etti.

Zorlama olmamalı

Yüksekdağ bütün kamuoyunun, Meclis’te edilen yemin metni ve içeriğini yeni ve demokratik anaysa çerçevesinde yeniden düşünmesi ve ele alınması gerektiğini kaydetti. HDP Eş Genel Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler anayasayı, demokratik bir şekilde anayasayı değiştirmeyi gündemimize alıyorsak, Türkiye’nin böyle bir ihtiyacı varsa, vekillerin ettiği yemin metni de bu demokratik tartışmalardan azade değildir, bağımsız değildir. Leyla Zana, yemini tekrar etmeyeceği konusunda açıklama yaptı. Demokratik bir tutum olarak görüyoruz. Aslında demokrasilerde toleransın olduğu ülkelerde bu tip zorlamaların olmaması gerekir. Bu nedenle bence yemini tekrar ettirme kuralından vazgeçilmeli. Türkiye’de bir kere iyi bir şey olsun. Türkiye’de bir kere dayatmanın dışında kapsama telore etme kapsamı sergilensin. Bizim beklentimiz budur.”

Kriz yaşanmıştı

Leyla Zana önceki gün TBMM’deki yeminini, “Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim” demek yerine “Türkiye milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim” şeklinde bitirmişti. Bunun üzerine TBMM’nin geçici Başkanı Deniz Baykal, Zana’yı uyararak yemini tekrarlamasını istemiş, ancak Zana kürsüden ayrıldıktan sonra salonu da terk etmişti. Yemin metninin aynen okunması gerektiğini belirten Baykal, Zana’nın yemininin geçerli olmadığını söylemiş, istemesi halinde tekrar yemin edebileceğini ifade etmişti. Deniz Baykal’ın, milletvekilliği yemini metninin olduğu gibi okunması gerektiğini söylemesi üzerine milletvekillerinin ailelerine ayrılmış olan izleyici locasından yoğun alkış ve tezahürat gelmişti. Baykal izleyicilere uyarıda bulunarak iç tüzük gereği sessizce izlemeleri gerektiğini ifade etmişti. TBMM’de önceki gün yaşanan yemin krizinin bir benzeri 24 yıl önce yaşanmıştı. 1991 yılında yapılan milletvekilliği yemin töreni sırasında Leyla Zana Meclis kürsüsünden ilk kez Kürtçe bir cümle sarf ederek Meclis’te krize dönüşmüştü. 2011’de Meclis’te yapılan yemin töreninde de “Türk milleti” yerine ‘Türkiye milleti’ ifadesini kullanarak kriz çıkarmıştı.  (CİHAN)