Ankara, İzmir ve Denizli'de avukatlardan meslektaşları Dilara Yıldız'ın öldürülmesine tepki

Ankara, İzmir ve Denizli'de avukatlardan meslektaşları Dilara Yıldız'ın öldürülmesine tepki
Ankara Barosundan bir grup avukat, İzmir ve Denizli'de avukatlar meslektaşları Dilara Yıldız'ın öldürülmesine tepki gösterdi. Ankara Barosu'ndan yapılan açıklamada 'İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı şiddet vakalarının bilinçli politikaların ürünü olduğunu göstermektedir' cümlesi dikkat çekti.

Ankara Adliyesi önünde toplanan avukatlar adına konuşan Baro Başkanı Kemal Koranel, kadına yönelik şiddete karşı mücadele veren Ankara Barosu mensuplarının, kadın cinayetinde bu kez bir meslektaşlarını kaybetmenin derin üzüntüsü içinde olduğunu söyledi.

Yıldız''ın, eski nişanlısı tarafından kamuya açık bir yerde katledildiğini belirten Koranel, "Şiddet karşısında sağlam, somut ve köklü adımlar atılmaması, denetim mekanizmasının olmayışı şiddeti tırmandırmaktadır. Bugün meslektaşımızın ölümü her kesimden kadının şiddetle ve ölümle burun buruna ve korumasız olduğunu bir kez daha göstermiştir." dedi.

Kadın cinayetlerinin toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayandığını ve kadınların var olma haklarının ellerinden alındığını ifade eden Koranel, şunları kaydetti:

"Devlet, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik politika üretmekle ve eşitsizliğe sebep olabilecek ayrımcı, aşağılayıcı her türlü eylem ve söylemin karşısında olmakla yükümlüdür. İstanbul Sözleşmesi''nden çekilme kararı, kadınların içinde bulunduğu tehlikenin büyüklüğünü, şiddet vakalarının bilinçli politikaların ürünü olduğunu göstermektedir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için zihniyet değişiminin, kadın bakış açısının, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için mücadele etmek, bugün geldiğimiz noktada daha da önem kazanmaktadır."

Açıklamanın ardından avukatlar, sloganlarla Kızılay''daki Ankara Barosu Eğitim Merkezine yürüdü.(AA)

İzmir ve Denizli''de avukatlardan Dilara Yıldız''ın öldürülmesine tepki göstererek 

"Meslektaşımız avukat Dilara Yıldız, bir daha kimseye sarılamayacak, onun yarını olmayacak. Yalnızca kadın olduğu ve birine ''istemiyorum'' dediği için tüm hayatı elinden alındı. İzmir Barosu avukatları olarak, eski nişanlısı tarafından katledilen meslektaşımızı çok büyük üzüntü ile anıyor, olayın takipçisi olacağımız ve fail ya da faillerin cezasız kalmasına izin vermeyeceğimizi tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz. Meslektaşımızın ailesine ve hukuk camiasına başsağlığı diliyoruz."

Denizli Barosu önünde toplanan avukatlar adına ise açıklamayı Baro''nun Kadın Hakları Komisyon Üyesi Aslı Kutlu Tuncer yaptı.

Kadın cinayetinde bu kez bir meslektaşlarını kaybetmenin derin üzüntüsü içinde olduklarını belirten Tuncer, "Kadına yönelik şiddet, bireysel değil toplumun kanayan bir sorunudur. Bu şiddet başka insanların haklarını savunan avukatlara da sirayet etmiştir. Hepimiz ''dur'' demezsek bu şiddetin muhatabı olmayacağımızın hiçbir güvencesi yoktur. Kadına yönelik şiddet, konum, meslek ya da ölçüt tanımıyor. Bu nedenle toplumsal hafızamızı diri tutmalı, etkin önlemler alınması için topyekun seferber olmalıyız." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler