Geçiş ücretini öğrenenlerin gözleri fal taşı gibi açıldı. Hiç merak etmeyin araba geçmese de devlet ödeyecek. Bir acı haber de Antalya- Alanya otoyolundan geldi

Geçiş ücretini öğrenenlerin gözleri fal taşı gibi açıldı. Hiç merak etmeyin araba geçmese de devlet ödeyecek. Bir acı haber de Antalya- Alanya otoyolundan geldi
AKP'li yöneticiler 'müjde' deyip duyururken, Antalya - Alanya Otoyolu'nun fiyatı vatandaşı zor duruma sokacak.

AKP''li yöneticiler belli b ir zaman öncesi Antalya - Alanya Otoylu''nu ''müjde'' olarak duyurmuştu. Fakat ODATV''den Yusuf Yavus isimli yazar köşesinde bu konuyu ele aldı. Yavuz, bu otoyoldan geçişin ne kadar olacağını yazdı.

İşte Yavus''un ilgili yazısı şu şekilde:

"Devletin 12 yıl önce yüklenici firmayla sözleşme yaptığı Antalya-Alanya otoyolu projesinin 2018-2020 arasında bitirilmesi planlanıyordu.

Ancak 8 Mart’ta Cumhurbaşkanı imzasıyla yayımlanan kararın ayrıntıları, yüklenici firmayla devlet  arasında maliyetten kaynaklı sorunlar olduğuna işaret ediyor.

Tamamlanması 2 yıl kadar gecikmiş olsa da AKP’li yöneticiler tarafından “müjde” olarak duyurulan paralı otoyol projesinin en çok merak edilen yanlarından biri de araç başına geçiş ücretlerinin ne kadar olacağı.

Antalya-Alanya otoyolu için 2023 yılı hesaplanarak günde 18 bin araç geçişi öngörüldüğü öne sürülüyor.

2016 yılı rakamlarına göre ise yaklaşık 3 milyar dolar maliyet öngörülen otoyol için araç başına geçiş tutarının oldukça yüksek meblağlara çıkacağı tahmin ediliyor.

Önceki gün açılışı yapılan Çanakkale 1915 köprüsünden geçişin 200 TL olarak açıklanması gündeme bir kez daha devlet garantili ulaşım rantını getirdi.

Üç tarafı deniz olsa da yük ve insan taşımacılığının yaklaşık yüzde 95’lik kısmının karayoluyla yapıldığı Türkiye, paralı otoyol ve köprülerin yüklenici firmalar için kazanç kapısına dönüştüğü bir ülke oldu.

2010 yılından bu yana gündemde olan Antalya-Alanya otoyolu da tıpkı Çanakkale 1915 Köprüsü gibi geçişin paralı olduğu projelerden biri.

2016 RAKAMLARI VE TAHMİNLERE GÖRE ARAÇ BAŞI 45 DOLAR

Antalya-Alanya otoyolu projesi için, güzergâh üzerinde bulunan yerleşimlerden biri olan Döşemealtı ilçesine bağlı Ekşili köyünde 7 Nisan 2016 tarihinde yapılan ‘Halkın Katılımı (ÇED) Toplantısına katılan bir dostumuz, toplantısı sırasında yetkililerin verdiği bilgiler doğrultusunda aldığı notları benimle paylaşmış ve o dönemki kur üzerinden araç başına geçişin 45 dolar olarak hesapladığını aktarmıştı.

DÖVİZLE YAPILAN SÖZLEŞMELER 

Bu durumda Antalya-Alanya arasında yapılması planlanan paralı otoyolun geçişinin araç başına 666 TL gibi bir ücret öngördüğü öne sürülebilir.

Ancak bu rakamın bugünkü sosyo-ekonomik ortamda bir karşılığının olup olmadığı tartışılır. Tıpkı Çanakkale’de inşa edilen köprü için Avro kurunun 4,80 TL civarında Mart 2018’de yapılan sözleşmede olduğu gibi Antalya-Alanya otoyolu için 2016’da öngörülen rakamlar ve araç geçişi beklentileri de devletin bu tür ulaşım projelerinde bir tür kumarın içine çekildiğini gösteriyor."


 

İlgili Haberler