Yunanistan’ın iflas süreci başladı

Yunanistan’ın iflas süreci başladı
Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis, IMF’ye olan borcun 1,6 milyar euroluk diliminin ödenmeyeceğini açıkladı

Yunanistan için iflas süreci başladı

Bu açıklamayla Yunanistan’da iflas süreci başlarken, dünya borsalarındaki kayıplar 1 trilyon euroyu aştı.  

Yunanistan, IMF’ye 1.6 milyar euroluk borç dilimini ödemeyeceğini resmen bildirdi ve iflas süreci başladı. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Yunanistan’ın 1,6 milyar euroluk IMF borcunu ödemeyeceğini açıkladı. Avrupa’dan Asya’ya kadar dünya borsalarında yaşanan kayıplar 1 trilyon euroyu aştı. BIST’in piyasa değeri ise 12 milyar lira eridi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) da Yunanistan’ın kredi notunu “CCC” den “CCC-”ye düşürdü, not görünümünü “negatif”te bıraktı. Yunanistan’ın haftasonu duyurusunu yaptığı banka kapama ve sermaye kontrolleri adımlarının küresel piyasalarca eurodan çıkmaya hazırlık işareti olarak kabul edilmesi endekslerde son dört yılın en sert düşüşlerine neden oldu. Küresel yatırımcılar, AB’li liderlerin sürekli reddetmesine karşın, Atina’nın Euro Bölgesi’ni terketmesiyle euronun yıkılışınında başlayacağını düşünüyor. Piyasalar da daha şimdiden bir sonraki kurbanın Portekiz olacağı ve onları İspanya ve İrlanda’nın izleyeceği görüşleri konuşulmaya başlandı. Türkiye özelinde incelendiğinde ise Yunanistan krizi nedeniyle BIST 100 endeksinin piyasa değeri 1 günde 12 milyar lira eridi.

AKP desteğe hazır

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iki gündür Yunanistan’ın borçlarını Türkiye’nin ödemesi yönünde gelen önerilerle ilgili konuştu. Nihat Zeybekci, ‘Teklif gelirse, değerlendiririz’ derken, AK Parti Grup Toplantısı’nda konuşan Başbakan Davutoğlu da Yunanistan’a destek mesajı verdi.

 

Krugman: Atina Euro’dan çıkmalı

Ünlü ekonomist Krugman, kemer sıkmanın Yunanistan’ın sorunlarına çare olmadığını söyledi. Nobel iktisat ödüllü ekonomist Paul Krugman, New York Times için kaleme aldığı köşe yazısında, Yunanistan’ın herhangi bir faydası görülmeyen kemer sıkma döngüsünü sonlandırmak için Euro Bölgesi’nden çıkması gerektiğini söyledi. Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi Krugman, normal şartlarda Yunanistan’ın son yıllarda uyguladığı kemer sıkma politikalarının bütçe fazlasına yol açması gerektiğini savundu. Bunun Yunan ekonomisinin aynı kemer sıkma tedbirleri nedeniyle çökmesi sonucu gerçekleşmediğini belirten ekonomist, ülkenin euroyu kabul etmesinin de bu sorunlarda başrol oynadığını söyledi. Başarılı olan kemer sıkma tedbirlerinin genellikle para biriminde devalüasyon içerdiğini ve bu yolla ihracatta rekabeti artırdığını hatırlatan Krugman “Kanada 1990’da bunu yapmıştı. İzlanda’da da son dönemde bunu gördük” ifadelerini kullandı.