Aslında dolar artmıyor TL değer kaybediyor

Aslında dolar artmıyor TL değer kaybediyor

Dolar dün güne yine yüzde 1''e yakın bir yükselişle başladı. Aslında doların yükseldiği yok! Türk lirasının değer kaybı var. Bu nedenle dövizdeki yükselişi Türk lirasındaki değer kaybı olarak görmemiz lazım.

Önceki gün Amerika''daki enflasyon verilerinin yüksek gelmesi ile değer kaybeden Türk lirası dün de Çin''deki bir gelişmeden dolayı değer kaybediyor. Çin''in en büyük emlak şirketi borcunu ödeyemedi ve temerrütte düştü iddiaları bizi etkiledi.

Amerika''nın enflasyonu, Çin''in emlak şirketinin batması veya Avrupa''nın Merkez Bankası''nın kararı bizi neden etkiliyor?

Bunun tek bir nedeni var o da Türk lirasının, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından korunmaması.

Merkez Bankası artık Türk lirasını korumuyor. Nitekim Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu bunu açıkladı: Dövizdeki gelişmelerle ilgilenmiyoruz! Biz cari açığı takip ediyoruz!

Bir ülkenin Merkez Bankası eğer bastığı paranın değerine sahip çıkmazsa olacak olan budur.

Gelelim en önemli soruya: Bundan sonra ne olur?

Şu anda Kasım ayındayız. Yani sonbahar! Ekonomi de de sonbahardayız ve önümüzde koca bir kış var.

Kış Türk ekonomisi ve Türk lirası için çok zor geçecek. Devletin kasası her ne kadar bürüt rezerv ile dolu görünse de net rezerv halen ekside ve bu öyle bir yılda kapanacak gibi durmuyor. Yani dövizdeki sert yükselişlere müdahale edecek dövizimiz yok! Bunu önce bilmekte yarar var. Politikacılar şu kadar para var demesini boş verin! Merkez Bankası''nın analitik bilançosu ortada ve net rezerv de ortada.

Bu nedenle önümüzdeki aylarda kimse doların düşmesini beklemesin.

Doların daha da yükselmesini sağlayacak gelişmeler var.

Bunlardan en önemlisi Amerikan Merkez Bankası''nın faiz artışı. Amerika''da 31 yılın en yüksek enflasyon rakamı geldi. Bu Amerikan halkının pek alışkın olmadığı bir durum. Bu nedenle Amerika enflasyona karşı acil olarak faiz silahını çekecektir. Amerika faiz silahını çekerse eğer para daha hızlı Amerikan tahvillerine gidecektir.

Bu da Türk lirası gibi zayıf halkanın daha çok değer yitirmesine neden olacak. Bu kaçınılmaz bir son.

Dünyanın birçok ülkesi bu gelişmeye karşı tedbir alıyor ve faiz artırıyor. Biz ize 5 müteahhit için faiz indirip Türk lirasını korumasız bıraktık.

Dün itibariyle Amerikan 10 yıllıkları 1.60 seviyesine yakın seyrediyor. Bu doları daha da yukarı taşıyabilir.

Çin''deki gelişmeler şu an için çok önemli değil. Bizi en çok etkileyecek olan Amerika''dır.

Amerika''daki gelişmeler de Türk lirasını dolar karşısında değer kaybetmesine neden olacaktır. Artık Türk lirası için 10 lira ya da 11 lira olacak demenin bir anlamı yok! Çünkü savunmasız Türk lirasının daha çok fazla değer kaybetmesi muhtemel.

Yazarın Diğer Yazıları