AYM'den Madımak Katliamı kararı

AYM'den Madımak Katliamı kararı
Anayasa Mahkemesi, Madımak Katliamı'nda yakınlarını yitirenlerin zaman aşımına karşı yaptığı başvurunun ek rapor hazırlandıktan sonra görüşülmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, Sivas'taki Madımak Oteli'nde yakınlarını yitirenlerin zaman aşımına karşı yaptığı başvurunun ek rapor hazırlandıktan sonra görüşülmesine karar verdi.

Madımak Oteli'nde yakınlarını kaybedenlerin 2014'te yaptığı bireysel başvuru, AYM Genel Kurulu'nda ele alındı.

EK RAPOR HAZIRLANACAK

AYM zamanaşımına karşı yapılan başvurunun ek rapor hazırlandıktan sonra görüşülmesine karar verdi. Yapılan açıklamada, "Madımak Oteli'nde yakınlarını yitirenlerin zaman aşımına karşı yaptığı başvurunun, ek rapor hazırlandıktan sonra görüşülmesine karar verilmiştir" ifadeleri yer aldı.

MADIMAK KATLİAMINDA NE OLMUŞTU?

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal Kültür Derneğince organize edilen şenlikler sırasında Madımak Oteli'nin yakılması nedeniyle aralarında sanatçıların da bulunduğu 33 kişi ve 2 otel çalışanı hayatını kaybetmişti.

h.png

Yakalanamayan sanıklarla ilgili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 8 Mart 2012'deki duruşmada, zamanaşımı kararı verilmiş, Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ hakkındaki dava ölmeleri nedeniyle ortadan kalkarken, 5 sanık hakkındaki dava zamanaşımı nedeniyle düşürülmüştü.

Müdahil avukatlarının itirazı üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Temmuz 2014'te zaman aşımı kararını onamıştı.

madimak-katliami-iki-saldirganin-ismi-9-yil-sonra-anittan-kaldirildi-1013872-5.jpg

Ana davada, Ankara 1 Nolu DGM'de tutuklu yargılanarak hapis cezası alan, Yargıtay'ın bozma kararı sonrası firari oldukları anlaşılan sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş'ın ise yargılanmalarına Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilmişti. Mahkeme, 14 Eylül 2023'te, bu sanıklar hakkındaki davayı zaman aşımından düşürmüştü.

İlgili Haberler