Cennet adası Bahamalar cehenneme dönüştü. Masmavi deniz bu hale geldi

Cennet adası Bahamalar cehenneme dönüştü. Masmavi deniz bu hale geldi
Karayipler’deki takımada ülkesi Bahamalar’da bir tankerden denize 30 bin galon (113,56 metreküp) petrol sızıntısı olduğu bildirildi.

Karayipler’deki takımada ülkesi Bahamalar’da  petrol faicası yaşandı. Cennet ada olarak bilinen deniz kahverengiye büründü. 

Bahamalar Başbakan Vekili Chester Cooper tarafından yapılan açıklamaya göre Sun Oil adlı şirketle anlaşmalı olan The Arabian adlı tanker gemisinden George Town kasabasındaki Eski Donanma Üssü bölgesinde yakıt boşaltma işlemi yaptığı sırada denize petrol sızıntısı gerçekleştiği belirtildi. Başbakan Vekili Cooper tankerden sızan petrolün 30 bin galon (113,56 metreküp) olduğunu ifade ederken yakıtın Great Exuma Adası’ndaki bir koyda biriktiğini söyledi.

Yaşanan olay sebebiyle ilgili bakanla görüştüğünü belirten Cooper, sorunun çözümü için hükümetin tüm birimlerinin görevlendirilmesini tavsiye ettiğini açıklarken görevlilerin sorunu en kısa sürede çözeceğini belirtti.

Başbakan Vekili Cooper ayrıca tanker gemisinin anlaşmalı olduğu Sun Oil petrol şirketi yetkilileri ile de iletişime geçtiklerini ve şirketin konuyla ilgilendiğini ifade etti.

Takımada ülkesi olan Bahamalar’daki Great Exuma Adası, beyaz kumlu plajları ve açık mavi deniziyle ünlü bir turizm bölgesidir.

 

BAHAMALAR

Bahamalar ya da resmi adı ile Bahama Milletler Topluluğu, Karayipler''de yer alan ve coğrafi açıdan Orta Amerika''ya dahil edilen Batı Hint Adaları''nın kuzeydoğu sınırını oluşturan bir takımada ülkesidir. Kuzey Amerika''da bulunan ülkelerden biridir. Amerika Birleşik Devletleri''nin Florida eyaletinin güneydoğu kıyısı açıklarında Küba ve Hispanyola''nın (Haiti ve Dominik Cumhuriyeti) kuzeyinde yer alır. 700 kadar ada ile sayıları 2400''e ulaşan kaya oluşumunu kapsar. Bahamalar''ın toplam yüzölçümü 13939 km², nüfusu ise 2016 verilerine göre 391.232''dir. Başkenti en önemli ada olan New Providence''deki Nassau''dur. Diğer önemli adaları ise Andros, Büyük Bahama ve Eleuthera''dır.

Yaz tatili denince dünyada akla ilk gelen yerden biri kuşkusuz Karayipler Denizi''ndeki Bahama Takım Adaları. Bahamalar, beyaz kum sahilleri, turkuaz renkli denizi ve tropikal iklimiyle dünyanın dört bir yanından turistlerin akın ettiği önemli bir merkez. Özellikle su altını keşfetmek isteyen ve dalmayı sevenler için Bahamalar''da bulunan mercan kayalıkları (resif) bir hazine değeri taşıyor.

TÜRKİYE''DE DE BENZER OLAY OLMUŞTU

Suriye''de bulunan bir enerji santralinden Akdeniz''e yayılan petrol sızıntısı Hatay''ın Samandağ sahiline kadar gelmişti. Sahilde fark edilen petrol atıkları, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Sahil Güvenlik ekipleri tarafından temizlenmişti. Hatay Valisi Rahmi Doğan ve beraberindeki heyet, sahilde incelemelerde bulunmuştu.

Petrol atıklarına ilişkin konuşan Vali Doğan, “Suriye sınırımıza 107 kilometre mesafedeki bir elektrik santralındaki fuel-oil deposunda bir sızıntı meydana geldi. Bu sızıntı yaklaşık bir hafta önce meydana geldi. Bunu Suriye basınından öğreniyoruz. Bu depodaki fuel-oil miktarı deponun kapasitesini 15 bin metreküp olduğunu biliyoruz. Ancak kamuoyunda şöyle bir bilgi var; bu bilgi bu depodaki fuel-oil ne kadar derece sızdığını, ne kadarının dolu olduğunu bilmiyoruz. Ancak bir hafta önce meydana gelen bir olay olması sebebiyle açık denize sızan bu fuel-oilin büyük çoğunluğunun Suriye kıyılarına tekrar ulaştığını ve Suriye kıyılarında da bir temizlik çalışmasının yürütüldüğünü biliyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler