Diktatör özentisi korkak Erdoğan

Diktatör özentisi korkak Erdoğan
Diktatör özentisi korkak Erdoğan

Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin dikta rejimine doğru gittiğini belirterek, “Diktatör tanımına bakınca önümüze hemen Recep

Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin dikta rejimine doğru gittiğini belirterek, “Diktatör tanımına bakınca önümüze hemen Recep Tayyip Erdoğan’ın silueti geliyor” dedi

 

CHP Parti Meclisi (PM) CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı. İstanbul’daki 1 Mayıs olaylarına değinerek, yaşananlara tepki gösteren Kılıçdaroğlu,  “Korkakların yaptığı bir şeydir bu. Demokrasiden ve insanlardan korkanların yaptığı bir şeydir. Korkuyla ülke yönetilmeye kalkılırsa, o korkunun başında şiddet gelir” dedi.  Ülkenin adım adım bir dikta yönetimine doğru gittiğini belirten Kılıçdaroğlu, diktatörün ise bir kitaptaki tanıma göre, “sadece kendi düşüncesinin doğru olduğuna inanan ve diğer insanların düşüncesine saygı göstermeyen, hatta diğer insanları da kendisi gibi düşünmeye zorlayan insan” olduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu, “Bu tanıma baktığımızda, önümüze hemen Recep Tayyip Erdoğan’ın silueti geliyor” dedi. Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Duruma baktığımızda da Türkiye’deki AKP devlet yapısını görüyorsunuz. Türkiye ağır ağır, demokrasi açısından ciddi bir zemin kaymasıyla karşı karşıya. Önce yargıyı ele geçirdiler, bağımsız yargı ortadan kaldırıldı. Özel yetkili mahkemeler aracılığıyla aydınlar, yazarlar, üniversite öğrencileri, askerler, akademisyenler kendilerine savunma hakkı verilmeksizin Silivri toplama kampına toplatıldılar. Yargı, iktidarın kendi egemenliğini Türkiye’de tesis etmesinin bir aracı olarak kullanıldı.  Bir korkuyu egemen kıldılar bu vesileyle. Toplum telefonla konuşmaktan korkar hale geldi. Yargı bağımsızlığı öyle bir noktaya taşındı ki Recep Tayyip Erdoğan’ın talimat verdiği gün, ertesi günü hemen savcılar soruşturma açtılar. 4 binin üzerinde, AKP döneminde hâkim ve savcı alındı. Şaibeli sınavlarla alındılar. 4 bin militan alındı. Yargıtay ve Danıştay’a militan yargıçlar atandı.”

 


Mahkemeye güven yok

 


CHP lideri, bu sürecin HSYK’nın siyasallaşması ile doruk noktasına ulaştığını ifade ederek, adaletin kan kaybettiğini söyledi. Gelinen süreçte, toplumun en güvensiz kurumların mahkemeler olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Silivri sorgulamalarında 60 bin kişinin telefonları dinlendi. 3 bin kişi hakkında takibat yapıldı. Bin 360 kişi bu mahkemelerde ifade verdi. Toplam 17 bin sayfalık 19 iddianame hazırlandı ya da birleştirildi. Dava süresince 7 kişi de hayatını kaybetti” dedi. Dava dosyasının tamamının 120 milyon sayfanın üstünde olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, bir yargıcın bu dava dosyasını okunması için 228 yıla ihtiyacı olduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu, “Orada bir adalet davası görüşülmüyor, görüşülen bir kan davası” diyen Kılıçdaroğlu, yasama organının da yürütmenin arka bahçesi haline geldiğini iddia etti.

 

Kalemlerini kiraya verdiler

 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Diktatörlük öyle boyutlara ulaştı ki, Recep Tayyip Erdoğan çıkıp milletin önünde, ’ey Kılıçdaroğlu seni mercek altına aldık, nefes alıp verişini bile dinliyoruz’diyor” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, “Hangi demokraside, ana muhalefet partisi liderini bırakın, herhangi bir vatandaşın mercek altına alındığını duydunuz mu? Sabah akşam, AKP’ye övgüler düzen o köşe yazarlarından biri çıkıp da, ’İnsaf Sayın Başbakan bu da yapılmaz’diye yazdı mı? Yazamazlar. Kalemlerini kiraya verdiler bunlar” diye konuştu.  Kılıçdaroğlu,  “Bir başbakanın çıkıp beğenmediği köşe yazarlarına ’boynunuzdaki tasmaları çıkardık’dediği zaman, en azından aynı düşüncede olmayan diğer gazetecilerin ’Sayın Başbakan bu hakareti yapamazsınız’dediklerini duydunuz mu? Duymadınız. Gazetecilerin bu kadar aşağılandığı bir demokrasiye demokrasi mi denir? Medya patronu bile Sayın Başbakan’a soruyor, ’kimi köşe yazarı olarak görmek istersiniz’diye. Medya özgürlüğü var mı bu ülkede, yok. Hitler’in ülkesinde de yoktu. Düşünce, ifade özgürlüğü de yok. Hitler’in ülkesinde de yoktu. Führer’e doğru çalışma adım adım meyvelerini vermeye başladı.”