Bakan Yerlikaya İliç’te maden faciasındaki son durumu açıkladı. ‘Toprağın tekrar kayma riski var’

Bakan Yerlikaya İliç’te maden faciasındaki son durumu açıkladı. ‘Toprağın tekrar kayma riski var’
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında yaşanan toprak kayması felaketinde kaybolan 9 işçinin kurtarılması için başlanan toprak tahliye çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bakan Yerlikaya, ''Bizim zamanla yarışıp, çok dikkatli olmamız lazım. Tekrar kayma riski var.'' dedi.

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasında kaybolan 9 işçinin kurtarılma çalışmalarıyla ilgili bilgilendirme yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Sabırlı Deresi'nin olduğu yerde 5 milyon metreküp, maden ocağının olduğu yere 1.2 milyon metreküp ve yukarıda asılı kalan ama yerinden oynamış 3.5 milyon metreküplük bir toprak kütlesi var. Bizim zamanla yarışıp, çok dikkatli olmamız lazım. Tekrar kayma riski var." diye konuştu.

icisleri-bakani-yerlikaya-toprak-tahliye-16866338-8604-m.jpg

BAKAN YERLİKAYA ERZİNCAN'DAKİ SON DURUMU ANLATTI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen toprak kayması faciasında kaybolan 9 işçinin kurtarılması için başlanan toprak tahliye çalışmalarıyla ilgili basın mensuplarına birtakım açıklamalar yaptı. Bakan Yerlikaya, maden ocağı girişinde gazetecilere, çalışmaların vahim olayın olduğu andan beri sürdüğünü dile getirdi.

"TEKRAR KAYMA RİSKİ VAR"

Bakan Yerlikaya, "Toprağın yığıldığı yerden üç ana yere dağıldı. Sabırlı Deresi'nin olduğu yerde 5 milyon metreküp, maden ocağının olduğu yere 1.2 milyon metreküp ve yukarıda asılı kalan ama yerinden oynamış 3.5 milyon metreküplük bir toprak kütlesi var. Bizim zamanla yarışıp, çok dikkatli olmamız lazım. Tekrar kayma riski var." ifadelerini kullandı.

icisleri-bakani-yerlikaya-toprak-tahliye-16866338-9195-m.jpg

Çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade eden Yerlikaya, "Rakamlar devamlı değişiyor ama 2 bin 700 insan gücü, 800'ün üzerinde araç, teknoloji burada, ne ihtiyaç varsa o burada, bilgi, tecrübe, deneyim, bilim insanıyla hepsiyle beraberiz." dedi.

2 BİN 700 PERSONEL ÇALIŞMALARA KATILIYOR

Yerlikaya, Bakanlık olarak arama kurtarma aşamasında olduklarını belirterek, şunları söyledi: "O 2 bin 700 arkadaşımızın içerisinde 500 arama kurtarma, bunların her biri işlerinde tecrübeli ve deneyimli arkadaşlar. Her zaman olduğu gibi her şeyin başı iş sağlığı ve güvenliği diyoruz. 940 hektarlık bir arazi üzerinde dev bir tesis burası, her bakanlık kendi görev alanını yapıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı buranın ruhsat sahibi, bakanımız sağ olsun başından beri burada. Biz de ona güç veriyoruz.

icisleri-bakani-yerlikaya-toprak-tahliye-16866338-3433-m.jpg

"BELLİ BİR NOKTAYA GELDİLER"

Adalet Bakanlığımızın süreci belli, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığımız süreci yönetiyor. Tarım ve Orman Bakanlığımız özellikle DSİ Genel Müdürlüğünün burada büyük bir çalışması var. 5 milyon metreküpün aktığı ve kaydığı Sabırlı Deresi'nin geldiği o alanda Sabırlı Deresi haline gelen o 3 kolun kayan toprakla bir araya gelmeden onun tahliyesiyle uğraşıyor. Belli bir noktaya geldiler ve kısa zamanda bitecek. DSİ aynı zamanda bu kayan 5 milyon metreküp toprağın önündeki yere tedbir amaçlı set yapıyor."

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının devamlı ve belli aralıklarla bilim insanlarıyla birlikte bölgeden numuneler aldığını anımsatan Yerlikaya, numunelerin ya Bakanlığın buradaki mobil laboratuvarına ya da Türkiye'de akrediteli laboratuvarlarına gönderildiğini söyledi.

icisleri-bakani-yerlikaya-toprak-tahliye-16866338-7264-m.jpg

"GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN KONTROLÜ YAPILIYOR"

Yerlikaya, çalışanların sağlığı ve güvenliğiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgilendiğini söyleyerek, "Geçmişteki iş kazasıyla ilgili onların bir denetim süreçleri var ama aynı zamanda burada yapılan şu andaki bu arama kurtarma ve toprak tahliyesiyle ilgili olan süreç, yani burada çalışan 2 bin 700 kişinin güvenliğiyle ilgili çalışıyoruz. Bununla ilgili alınan güvenlik tedbirlerinin kontrolü yapılıyor." diye açıkladı.

Yerlikaya, liç alanı bölgesine kurulan 2 jeoradar ile bölgeyi devamlı izlediklerini söyleyerek, alarm sistemiyle bunları kontrol ettiklerini belirtti. En ufak bir toprak kayması meydana gelmeden, arama, tarama, toprak tahliyesi süreçlerinin tamamını sorunsuz bitirmeyi istediklerinin altını çizen Yerlikaya, bir an önce 9 işçiye ulaşma temennisinde olduklarını ifade etti.

icisleri-bakani-yerlikaya-toprak-tahliye-16866338-9214-m.jpg

"İŞÇİLERİN TAM HANGİ NOKTADA OLDUĞUNU BİLMİYORUZ"

Kayıp işçilerden 5'inin konteyner içerisinde, 1'inin manganez ocağına düşen kamyonda ve 3'ünün başka bir araçta olduğunu anlatan Yerlikaya, "Bunlarla ilgili tam hangi noktada olduğunu bilmiyoruz ama onun etrafında ve mücavirinde olduğu bir alanı işaretledik, oraya odaklanıyoruz. Seyir tepesinden göstermiş olduğumuz, basın buluşmasını yaparken gösterdiğimiz yerde konteynerle ilgili olan şeyi arıyoruz. Yer belli oraya odaklanıyoruz." dedi.

Yerlikaya, bölgede görev yapan araç sayısına ilişkin de bilgi vererek, şöyle konuştu: "50'nin üzerinde ekskavatör, günlük 1000 kamyonla hafriyat toprağını mermer ocağının olduğu güvenli ve geçici depolama alanına bir taşıma işleminden bahsediyoruz. Her gün bir öncekinden daha hızlı nasıl olabiliriz ama güvenli ortamda nasıl olabiliriz gayretiyle çalışıyoruz.

icisleri-bakani-yerlikaya-maden-ocaginda-basl-5-16866338-amp.jpg

Basın mensuplarımızla gece gündüz demeden her zaman bir araya geleceğiz. Tek bir niyetimiz var, doğru bilgileri zamanında aktarmak, sizler aracılığıyla milletimize aktarmak. Sizler aracılığıyla duyurulmayan hiçbir şeye de değer vermesinler. Doğruyu bizden alsınlar, biz de bunları sizler aracılığıyla milletimizle paylaşalım ki gereksiz yere tartışma konusunu uğraş alanı haline getirmeyelim."

"FİRARİ BİR ŞÜPHELİ BİLMİYORUM"

Bakan Yerlikaya, bir gazetecinin firari şüphelinin olup olmadığı hakkındaki sorusuna, "Firari bir şüpheli bilmiyorum, şu vakitte bilmiyorum. En son adli kontrol ve yurt dışı yasağı getirilen genel müdür olduğunu sizler de haber ettiniz. Adalet Bakanımız ve buradaki Erzincan Başsavcılığımız kamuoyunu çok yakinen izliyorlar. Eğer bununla ilgili bilgilendirme ihtiyacı hissettikleri zaman kesinlikle onlardan bir paylaşım görürsünüz, zaten yapıyorlar. Şu ana kadar 3-4 paylaşım yaptıklarını biliyorum." diye yanıt verdi.

İlgili Haberler