Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Banka hesabınız ve cüzdanınız boşalacak!

Siz bu yazıyı 3 Mart Çarşamba günü saat 10'dan sonra okuyorsanız, TÜİK çoktan enflasyon rakamlarını açıklamış demektir. Ancak merak etmeyin görünen köy kılavuz istemez; tahmin edeceğiniz üzere enflasyon tam gaz yükseliyor. Enflasyon nedir? Fiyatların düzenli bir şekilde artması. Fiyatlar artarken, sizin geliriniz de artıyorsa sorun yok. Ancak geliriniz artmıyorsa işte o zaman gizli bir hırsız, öyle bir anda değil, her gün, her saat, her dakika, usul usul sizin banka hesabınızı ve cüzdanınızı boşaltıyor demektir. Hırsızlık dememiz için bir anda bütün paranızın mı alınması gerekiyor. Yani bu işlemi zamana yayarak yaparlarsa bu sizin için sorun teşkil etmez mi?
Enflasyonun nedeni belli. Tarımda ve sanayide üretimden vazgeçen bir Türkiye var. Mal üretemediğiniz zaman dışarıdan almak zorunda kalıyorsunuz. Bunun sonunda rezervlerde döviz bitiyor, dolar yukarı gidiyor. Dolar yukarı gidince yine kendi ayağınıza sıkmış oluyorsunuz, çünkü yaptığınız ithalat pahalı hale geliyor. Mal fiyatları artmaya başlıyor. O zaman Türkiye'de enflasyonun bitmesi için dışa bağımlılıktan kurtulup, bol miktarda yerli üretim yapmamız gerek.
Cüzdanlar boşalacak diyoruz çünkü İstanbul Ticaret Odası (İTO) Şubat 2021 Fiyat İndeksleri'ne göre İstanbul'da toptan fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.15, perakende fiyatlar ise yüzde 15.45 artış gösterdi. Medeni dünyada enflasyon diye bir durum yokken aziz Türk halkının bu zulüm altında kalması adalet midir?
Rakamların özellikle gıdada çok daha kötü olduğunu görüyoruz. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMUAR'ın araştırmasına göre Şubat ayında bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenmesi için gereken rakam olan açlık sınırı 3 bin 313 lira oldu. Aynı araştırmaya göre gıda enflasyonu ise yıllık yüzde 29,7 rakamına ulaştı.
Şimdi sorularım şunlar:

1- 10 milyondan fazla işsiz olan bir ülkede her hane 3,313 TL'lik gelire ulaşabilir mi? O zaman açlık ve sefalet altında milyonlarca insandan bahsedemez miyiz?
2- Yıllık yüzde 30 gıda enflasyonu ile cüzdanlardan ve banka hesaplarından paralarımız birilerinin cebine giderken, gıda üretimini artırmak için neden köylüye, çiftçiye destek verilmez?
3- Konya ve Harran ovaları dururken Rusya'dan buğday almak hak mıdır? Doğru mudur? Buğday üretmek varken, ovalara konut yapmak mantıklı mıdır? Bir zamanlar övündüğümüz GAP'a ne olmuştur?
4- Çin Türkiye'den bir gram mal almazken, her yıl 20 milyar doları yarı mamul için bu ülkeye vermek, bağımlı bir sanayi ile üretim yaparken aynı zamanda enflasyon da üretmek, daha ne zamana kadar devam edecektir?
Bu sorulara cevaplar ve çözümler gelmediği sürece, enflasyonla önce cüzdanınızdaki, sonra banka hesaplarınızdaki paralar artan mal fiyatları nedeni ile eriyecektir.

Yazarın Diğer Yazıları