Bankayı taşerona emanet etmek!

Bankayı taşerona emanet etmek!

Dünyada böyle bir bankacılık sistemi daha yok her halde.

Ülkede yaşanan onca krize rağmen halen dimdik ayakta ve güçlü.

Türk bankacılık sistemi maşallah denilecek kadar güçlü ve kârlı bir sektör.

Krizin en derinini yaşayan Türkiye''de şirketler batarken, insanlar ucuz ekmek kuyruğunda donarken, bankalarımızın kârı geçen yıl yüzde 90 seviyesinde arttı.

Bazı bankalarımızın kârı yüzde 100''den bile fazla.

Gerçekten maşallah. Bir ülke için bankacılık sektörünün güçlü olması çok iyi.

Bu kadar güçlü ve kârlı bir sektörün bazen küçük hesapları yok artık denilecek türden.

Mesela bankanın ve çalışanlarının güvenliğini sağlayan güvenlik personelinin kendi kadrosundan çıkartılıp, taşerona devredilmesi gibi.

Bir banka koskoca şubede 30 eleman çalıştırıyor ama tek bir güvenlikle maliyet düşürmek için onu taşerona devrediyor.

Akıl almaz bir şey değil mi?

Maalesef öyle ve Türkiye''de bunu bazı bankalar yapıyor.

Geçen hafta Twitter''da Akbank güvenlik personeli isyan etti!

"Geçinemiyoruz, açız!" diye.

Akbank''ın kadrosunda iken,5-6 yıl önce taşerona devredilen bu güvenlik personelleri 2 yıldır hiç zam almadıklarını ve günlük yemek paralarının sadece 17 lira olduğunu söylediler.

Belinde silah ile sabah 8''de gelip, akşam 7-8''e kadar kapının önünde canı pahasına bankasını koruyan bu insanlara 17 lira yemek parası veriliyor.

17 lira ile kim nasıl karnını doyurur. Yine bu insanlara günlük 6 lira yol parası ödeniyor. Özellikle İstanbul''da belediye otobüsü bile 5 liranın üzerinde. Sabah işe gelmek ve akşam eve dönmek için tek otobüs kullansa bile ödeyeceği para en az 11 lira. Siz 6 liraya bu insanlara yol parası ve 17 lira da yemek parası ödüyorsunuz.

Akbank, Türkiye''nin en güçlü ve en kârlı bankası. Geçen yıl kârı yüzde 90 dolayında arttı. Banka çok iyi yönetiliyor ve Genel Müdür Hakan Binbaşgil, bu kârı elde etmelerini sağlayan personeli adeta ödüllendirdi. Personele enflasyonun üzerinde zam ve yemek ücretini sektörün ortalamasının üzerinde 43,5 lira yaptı.

Bunu Akbank yaptı! Akbank 13 bin çalışanına sahip çıktı onları mutlu etti!

Peki pandemi sürecinde canı pahasına kapıda nöbet tutan ve şubeye giren herkesin ateşini ölçen, HES kodunu kontrol eden, yeri geldiğinde silahı ile bankanın güvenliğini sağlayan bu insanları neden düşünmedi Akbank?

Koskoca Sabancı ve Akbank bu insanlara neden sahip çıkmadı.

Twitter''da "Açız, geçinemiyoruz" diye bağıran güvenlik görevlileri kendi kadrolarında olmayabilir ama unutmamalı ki, kendisinin sermayesini ve binasını koruyor.

Bu insanlar Akbank kadrosundan taşerona devredilirken hangi şartlar sunuldu?

Senin şubendeki personelin, verdiğin 43,5 lira ile öğlen yemeğinde sayende kebap yerken bu insanların 1 simit, 1 ayran ile karnını doyurması acaba Hakan Binbaşgil ve değerli patroniçe Suzan Sabancı''nın vicdanını rahatsız etmiyor mu? Çünkü şube çalışanlarını rahatsız ediyor.

Eminim gerek Suzan Sabancı''nın gerekse Türkiye''nin en başarılı CEO''larından Hakan Binbaşgil''in bundan haberi yoktur. Çünkü bu insanlar vicdanlarıyla tanınıyor. Nitekim kendi personeline yaptığı zam ve yemek ücreti ile bunu gösterdiler.

Şimdi bu yazı ile Akbank''ı taşeron kadrosu altında koruyan bu insanların feryatlarını duymaları lazım.

Ben bu feryadı Akbank''ın değerli yöneticileri duyana kadar dile getireceğim.

Yazarın Diğer Yazıları