Başkentgaz’a Kızılay üzerinden sağlanan vergi muafiyeti Meclis gündeminde

Başkentgaz’a Kızılay üzerinden sağlanan vergi muafiyeti Meclis gündeminde
Başkentgaz’ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na yaptığı bağış ve sağlanan vergi muafiyeti Meclis gündemine taşındı. İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı Şenol Sunat, konuyla ilgili Meclis’e iki farklı soru önergesi verdi.

Başkentgaz’ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na yaptığı 7 milyon 925 bin dolarlık bağışla ilgili tartışmalar sürüyor. İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı ve Ankara Milletvekili Şenol Sunat, verdiği iki soru önergesinde Kızılay üzerinden sağlanan vergi muafiyetini ve Kızılay’a aktarılan bağışların miktarını Meclis gündemine taşıdı.

Şenol Sunat, Başkentgaz’a vergi muafiyeti kazandırılması ve Türk Kızılay’ının aktardığı bağış miktarları hakkındaki soruları Anayasanın 98. ve TBMM içtüzüğünün 96. Maddeleri uyarınca Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak ile İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu'ya sordu.

Sunat, Başkentgaz’ın 2016 yılının Şubat ayında “Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı” statüsüne geçirilerek vergi muafiyeti kazandığını ve şirketin Türk Kızılay’ına 8 milyon dolar bağış yaptığının bilindiğini belirttiği soru önergesinde Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak'a şu soruları yöneltti:

"Bir gaz dağıtım şirketi nasıl olur da kazançları vergiden istisna olan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı statüsü elde eder?

Başkentgaz’ın tüm kazançlarının vergiden istisna tutulmasındaki amaç nedir?

Şirketin Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı statüsüne alınmasında süreç doğru işlemiş midir?

Şirketten son 3 yılda kurumlar vergisi alınmış mıdır, alındı ise şirketin ödediği kurumlar vergisi miktarı ne kadardır?

Şirkete Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı statüsü sağlanmasından dolayı devletimizin toplam vergi kaybı ne kadardır?

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı olan şirketin bağış yapmasının vergisel açıdan şirkete bir fayda sağlamamasına rağmen, Kızılay neden bu oyuna alet edilmiş ve Kızılay üzerinden işlem yapılmıştır?

Bağışın farklı kurumlar üzerinden dolaştırılarak yapılmasındaki amaç bağıştan yararlanan vakıf yöneticilerine ulaşılmasının engellenmesi midir?

Başkentgaz örneğinde olduğu gibi farklı alanlarda hizmet veriyor olmasına rağmen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı statüsü elde etmiş olan ve vergi istisnası tanınan toplam kaç şirket bulunmaktadır?"

“KIZILAY’A YAPILAN BAĞIŞLARIN BAŞKA KURUMLARA AKTARILMASI YASAL MI?”

Şenol Sunat bir diğer soru önergesinde, Türk Kızılay’ı tarafından hazırlanan 2015-2019 Bağış Değerlendirme Raporu’nda son 3 yılda Türk Kızılay’ına uluslararası fon ve kuruluşlardan yapılan bağışların giderek artıyor olmasının dikkat çekici olduğunu belirtti.  

Sunat, Türk Kızılay’ına uluslararası fon ve kuruluşlardan yapılan bağış miktarının 2016 yılında 257.216.457 TL, 2017 yılında 1.410.546.222 TL, 2018 yılında 2.614.723.903 TL, 2019 yılında 3.714.731.725 TL olduğuna dikkat çekti.  2019 yılında uluslararası fon ve kuruluşlardan yapılan bağış miktarının 2016 yılında yapılan uluslararası bağış miktarının 14 katından daha fazla olduğunu belirterek İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU’ya şu soruları sordu:

"2019 yılında Kızılay’a hangi uluslararası kuruluş ve fonlar bağış yapmıştır. Yaptıkları bağış miktarlarının ayrıntılı dökümü nasıldır?

Yapılan uluslararası bağışlar şartlı bağış mıdır?

2019 yılında kuruma uluslararası kuruluş ve fonlar tarafından yapılan bağışlar hangi amaçla, nerede ve nasıl harcanmıştır?

Türk Kızılay’a yurt içinden ve dışından gelen bağışların nereye harcandığı ve nasıl kullanıldığı denetlenmiş midir, ilerleyen günlerde bir denetim yapılacak mıdır?

Türk Kızılay’a yapılan bağışların başka kurumlara aktarılması yasal mıdır, kurum tüzüğünde konu ile alakalı bir düzenleme var mıdır?"

İlgili Haberler