Çiçek de “Anayasa değişikliği” istedi

Çiçek de “Anayasa değişikliği” istedi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, HSYK konusunda köklü çözümün anayasa değişikliği olduğunu belirterek, “4 parti uzlaşma komisyonunda ortaya bir model koydu.

Bu modelin eksiği fazlası varsa biraz daha çalışırız ve köklü bir çözümü getiririz” dedi. Çiçek, HSYK teklifiyle ilgili Anayasa Komisyonu’nun muhalefet milletvekilleri tarafından toplantıya çağrılmasıyla ilgili bir soru üzerine, bu konuda kendisine bir başvuru yapıldığını, konuyu incelediklerini ve toplanmasına karar verdiklerini belirtti. HSYK ile ilgili bir anayasa değişikliği gerekip gerekmediği sorusu üzerine Çiçek, şunları söyledi:
“17 Aralık’tan sonra yapılan tartışmalar ve gelişen olaylar sebebiyle Türkiye’de hepimiz rahatsızız ama en fazla rahatsız olan kesimin başında yargı mensupları olduğunu düşünüyorum. 13 bin 500’e yakın hakim ve savcı canını dişine takarak, büyük fedakarlıklarla, yüz binlerce dosyayı karara bağlamaya çalışıyor, Türkiye’nin en doğusundan en batısına varıncaya kadar. Bazı uygulamalardaki sıkıntılı durumlar sebebiyle yargının tümünün rahatsız edilmesini doğru bulmam. O insanlar takdir ve teşekkür edilecek hizmetler yapıyorlar. Bu tartışmaların geldiği boyut itibariyle en fazla zararı da Türkiye görüyor. İş dünyasına bakın, sokağa inip bir kaç esnafa sorsanız, bir kaç iş yerine uğrasanız, onların bu tartışmalardan ne kadar rahatsız olduğunu, sıkıntıya girdiğini göreceksiniz. Maalesef istikrarın getirdiği bir kısım nimetleri bu tartışmalarla heba ediyoruz. Döviz yükseliyor, Türkiye’nin borcunun üçte ikisi özel sektör borcudur ve dövizle borçlanmışlardır. Bunların hepsi rahatsız. Yatırım yapacaklar tereddüt ediyor. Doğru çözüm, kalıcı çözüm anayasa değişikliğidir, bunda hiç tereddüt yok ama halen bu konuda bile teorik tartışmaların yapılmış olmasından da üzüntü duyuyorum.”