Batasuna-HDP

R. T. Erdoğan, HDP'nin eski eş başı Selahattin Demirtaş'in mahkûm edilmesinde ısrarlı. AİHM'nin kararını umursamıyor. Esasında ben de umursamıyorum. PKK bağlantılı olanlar söz konusu olunca, Avrupa otomatikman refleks gösteriyor.

AİHM, Selahattin için, hakikaten bir hukuksuzluk var da ondan dolayı mı bu hükmü verdi diye ister istemez düşünüyorsunuz.

R. T. Erdoğan, AİHM'nin Selahattin kararını çok sert tenkit etti:

"Demirtaş ile ilgili hüküm, aynı mahkemenin meselâ İspanya'daki Batasuna Partisi kararındaki gerekçelerle açıkça çelişmektedir. Mahkeme, Batasuna davası kararında, bırakınız şiddet eylemlerini açıkça kınamamanın dahi cezaya konu suç sayılabileceğine hükmetmiştir. Terör örgütünün şiddet eylemini kınamamayı teröre destek olarak kabul eden bir mahkemenin, 6-8 Ekim 2014'te 39 vatandaşımızın hunharca katledilmesiyle sonuçlanan bir eylemin baş sorumlusunun tahliyesini istemiş olması, ikiyüzlülüktür."

R. T. Erdoğan, keşke bizim mahkemelere mesaj niteliğindeki bu sözleri etmeseydi, kararı, kanunlara ve ve kanunlarla bağlantılı hâkimlerin vicdanlarına bıraksaydı... Bu sözler, "yeni rejim"in tabiatı itibarıyla hâkimleri otomatikman bağlıyor.

Bugün Anayasa Mahkemesi, Osman Kavala hakkında bir karar verecek. O. Kavala'nın tutukluluğu ya bitecek ya sürecek.

Reis, O. Kavala için de çok ağır konuşmuştu. AYM'nin yarınki kararı bir ölçü olacak.

Eski AİHM hâkimi ve eski CHP milletvekili Rıza Türmen, R. T. Erdoğan'ın Batasuna hatırlatmasına itiraz ediyor:

"Batasuna'yla bu davayı karıştırmamak lazım. Batasuna, bir parti kapatma davası. Buradaysa bir siyasetçinin tutuklanması söz konusu. Tamamen farklı konular. Batasuna davasında bir dizi olaya bakarak partinin kapatılmasına karar veriliyor. Çünkü o bir dizi olay gösteriyor ki, Batasuna şiddeti teşvik eden, şiddet kullanan bir partidir ve demokrasiyle bağdaşmamaktadır." diyor: (Röp. İpek Özbay, Cumhuriyet, 25 Aralık 2020).

HDP içinde neredeyse suça karışmayan yok. PKK ile içe içe bir parti. Bunu herkes dillendiriyor. Sadece ve sadece hendekler kazılması ve hendekler önünde HDP'lilerin çıkıp neredeyse "Artık bağımsızlık yolu açıldı." demeye gelen sözler etmesi bu partinin kapatılması için yeterli sebep değil mi?

HDP'nın milletvekilleri, PKK militanlarının cenazelerinin kaldırılmasında bulundukları için ceza almadılar mı?!

Silahla siyasî neticeye varmak isteyenler, siyasî partilere de nüfuz ederler. Yetinmezler, kendi tezlerini meşru platformda savunacak parti kurdururlar.

İspanya'da ETA silahlı bir örgüt, siyasî uzantısı ise Batasuna. Ve Batasuna bildiğiniz gibi AİHM tarafından 2013'ün başında kapatıldı. Niye? Terör bağlantısından dolayı.

Batasuna ile silahlı örgüt ETA arasında nasıl terör bağı olduğunu, Bask bölgesinde bizzat incelediğimi yazdım. Batasuna/ETA'nın gazetesi Egin'in dış haberler müdürü Teresa Toda ile görüştüğümü, bu gazetecinin sonra tutuklandığını ve altı yıl hapis yattığını da yazdım.

Niye yazdım? Batasuna'yı işlerine gelmediği zaman HDP ile benzetmekten uzak duranlara delil göstermek için.

Bir şey daha söyleyeceğim. Bizim etnikçiler ile İspanya'nın etnikçileri kaynak ve hedef olarak birbirlerinden o kadar farklı ki...

Kaynak derken... Yer kalmadı. Yarın.

 

Yazarın Diğer Yazıları