Kemer sıkma politikası Avrupa’da hayatı durdurdu

Kemer sıkma politikası Avrupa’da hayatı durdurdu
Kemer sıkma politikası Avrupa’da hayatı durdurdu

Global ekonomik krizden etkilenen Avrupa halkı, kemer sıkma politikalarına ortak grev kararıyla itiraz etti. İtalya, İspanya, P

Global ekonomik krizden etkilenen Avrupa halkı, kemer sıkma politikalarına ortak grev kararıyla  itiraz etti. İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan’da bütün çalışanlar iş bırakınca hayat durdu.
Ekonomik kriz ile kavrulan Avrupa ülkelerinde dün hayat durdu. Hükümetlerin kemer sıkma politikalarını protesto eden Avrupalı çalışanlar bir günlük genel greve gitti ve kıtada hayat durdu. Avrupa’nın değişik ülkelerinde troykanın ve uluslararası sermayenin “tasarruf” ve “kemer sıkma” politikalarına karşı Avrupa’da sendikalar dün ortak eylem kararı aldı. “Siz artık bizi temsil etmiyorsunuz” sloganı ile devam eden gösterilerden sonra ülkenin en büyük sendikası CGTP-IN, 24 saatlik genel greve gitti.
İlk olarak Portekiz  Sendikalar Birliği’nin ülkede  ’Genel Halk Grevi’gerçekleştirme kararı almasının ardından, İspanya, İtalya ve Yunanistan’da bu karar yankı buldu. Üç ülkenin de katılma kararı ile Avrupa Sendikalar Birliği, genel grevi Avrupa’da bölgesel greve dönüştürdü. Son iki yılda 26 kez genel greve çıkan Yunanistanlı işçi ve emekçiler, 6-7 Kasım günleri 48 saatlik bir genel grev daha düzenlemişti. Yeni kurulan hükümetin de Troyka’nın ve uluslararası sermayenin emrinde çalıştığını gören Yunanistanlı emekçiler ülkelerinin bağımsızlığı ve emekçi halkın refahı için mücadelelerini sürdürmekte kararlılar. Genel greve katılan başka bir Avrupa ülkesi de İtalya oldu. CGIL, “Kemer sıkma politikalarına karşı daha iyi bir gelecek için” başlığı altında dün 4 saatlik genel greve gitti.
24 saatlik greve giden ülkelerden biri de İspanya’ydı. “Kemer sıkma politikalarına karşı daha iyi bir gelecek için” başlığı altında 24 saatlik genel grev kararı alındı ve gösterilerin merkezi Madrid oldu.


 

 

Halk grevde, siyasiler onayda
Yunanistan’da parlamento, sokaklardaki protestolara rağmen yeni kesintileri onayladı. Kesintileri içeren bütçeye 128 milletvekili ’hayır’, 167 milletvekiliyse ’evet’oyu verdi. Böylece bu bütçe, geçen haftaki bir başka kesinti paketinin oylamasından daha büyük bir çoğunlukla kabul edilmiş oldu. Başkent Atina’da parlamentoda görüşmeler sürerken parlamento dışındaysa yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı bir gösteri düzenlendi. Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) ve Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (GSEE) çağrısıyla düzenlenen gösterilerde gruplar, hükümet ve IMF aleyhinde slogan attı.