Bu sistemle toplumsal barış sağlanamaz

Bu sistemle toplumsal barış sağlanamaz
Ufuk Üniversitesi’nde “Atatürk ve Cumhuriyet” temalı panele katılan Anayasa Mahkemesi (AYM) Eski Başkanı Yekta Güngör Özden gündeme ilişkin konuşmasında “Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile toplumsal barışın sağlanması mümkün değil. Anayasanın ilk dört maddesini koruyarak diğer maddelerde değişiklik yapılması istenebilir” dedi.

Araştırmacı yazar Mehmet Arif Demirer''in 1955''ten bu yana oluşturduğu kişisel kütüphanesinden bağışladığı 15 bin kitap Gül – Mehmet Arif Demirer kitaplığı ismiyle Ufuk Üniversitesi İncek kampüsü konferans salonunda törenle açıldı. Açılışta konuşan Demirer çifti öğrencilere ve katılıcımlara, kitapları üniversiteye hediye ettikleri için mutlu olduklarını söylediler. Hanri Benazus’un özel koleksiyonu da açılışta sergilendi. Panele katılan AYM Eski Başkanı Özden özel açıklamalarda bulundu.

Anayasanın ilk dört maddesi korunarak değişiklikler yapılabilir

 

Adalete saygı ve bağlılıkla sahip çıkılması gerektiğini belirten Özden “Türkiye’nin toplumsal aydınlığının kaynağı olan güneş adalettir. Bize cumhuriyetin kurucularını emanet ettiği yapıyı korumak, güçlendirmek ve daha başarılı bir duruma getirmek için adalete büyük saygı ve bağlılıkla sahip çıkmamız gerekiyor. Uygulamalarda yakınmaları görerek büyük üzüntü taşıyorum. Ancak bu böyle gitmeyecektir. Kısa zamanda önlemler alınarak adalet konusunda yakınmaların giderileceğini düşünüyorum.

Bizim problemimiz anayasada değil. Kuralları iyi uygularsanız sizden daha başarılısı olmaz. Ancak kötü uygularsak size birşey yakıştırmazlar kuralları suçlarlar. Anayasanın ilk dört maddesini koruyarak diğer maddelerde değişiklik yapılması istenebilir. Anayasanın maddeleri günün koşullarına uygun duruma getirilmelidir. Anayasadan yakınarak kendi kusurlarını örtmeye çalışmak doğru bir davranış değildir. Türkiye’nin Başkanlık Sistemi ile başarıya gideceğini kimse savunamaz. Yapılan uygulamalar da göstermiştir ki Başkanlık Sistemi Türkiye’ye yarar değil zarar getirmiştir. Bu zarar da toplumsal barışın ortadan kalkmasını temel alan olumsuz gelişmelerdir. Kısa zamanda düzelmesini ümit ediyorum.”diye konuştu.

Resimleri Türk toplumu ile paylaşmasaydım kendimi eksik hissederdim

Panelde konuşmacı olarak bulunan Hanri Benazus ise şu ifadeleri kullandı: “Şu anda Atatürk ile yan yana olup hayatta kalan son kişiyim. Herhangi bir çocuk küçük yaşında Atatürk gibi büyük bir lider ile karşılaşmış olsaydı unutmazdı. Ben de hiç unutmadım. Ben 17 yaşımda Atatürk’ün resimlerini toplamaya başladım. Yaşım şuanda 92 ve bu resimleri Türkiye ile paylaşmazsam kendimi eksik hissederim. Ben bunu satmak ya da bir gelir sağlamak için yapmadım. Resimlerin sahibi artık Türk toplumudur