Tartışmalı imar planı bir kez daha durduruldu. Çekmeköy'deki çocuk parkı akaryakıt istasyonu olmayacak

Tartışmalı imar planı bir kez daha durduruldu. Çekmeköy'deki çocuk parkı akaryakıt istasyonu olmayacak
Çekmeköy'de tartışmalı bir kararla onay verilen imar planı 14. İdare Mahkemesi tarafından da iptal edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı''nın geçtiğimiz aylarda onayladığı, İstanbul Çekmeköy’deki Ord. Prof. Zeki Velidi Togan Parkı’na akaryakıt istasyonu yapılmasının önünü açan imar planına karşı açılan davada karar çıktı. 

14. İdare Mahkemesi, İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Bora Kılıç''ın açtığı davada, parkın yerine akaryakıt istasyonu yapılmasının önünü açacak olan imar planını iptal etti.

Olumsuz raporlara rağmen, Bakanlığın onayladığı imar planları vatandaşlar tarafından büyük tepki çekmişti. Konuya ilişkin Yeniçağ''a konuşan İYİ Parti Çekmeköy İlçe Başkanı, akaryakıt istasyonu yapılmak istenen park arazisine eş değer bir arazi verilmediğini belirterek, arazinin "rant için birilerine peşkeş çekilmeye çalışıldığını" söyledi.

İMAR PLANLARINA 14. İDARE MAHKEMESİNDEN DE RET

Yayımlanan 2022/1054 no''lu kararda, dava "Komşu taşınmaz maliki davacı tarafından, İstanbul ili, Çekmeköy ilçesi, Mimar Sinan Mah., 3581 sayılı parselin bir kısmının "Akaryakıt ve Servis İstasyonu Alanı" olarak planlanmasına ilişkin NİP-34323024 numaralı 1/5000 ölçekli Nazım İmar planı ve UİP-34658251 numaralı 1/1000 ölçekli Uygulama imar planının; hukuka aykırı olduğu, taşınmazın halihazırda park ve yeşil alan olarak kullanıldığı, mülkiyetinin İstanbul Çekmeköy Belediye Başkanlığı''nda olduğu, imar planlarına karşı 16.06.2021 tarihinde itiraz edildiği ancak yapılan itiraza cevap verilmediği, taşınmazın 2004 yılında inşaatçı firma Finans Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından yeşil alan olarak terk edildiği, 2009 yılında Çekmeköy Belediye Başkanlığı tarafından taşınmazda ihdas işlemi yapılarak tapuda belediye adına tescil ettirildiği, taşınmazın özel mülkiyete konu edildiği, alanda amaç dışında planlama yapıldığı, bölgenin nüfus yoğunluğu dikkate alınmayarak yeşil alanın azaltıldığı, eş değer yeni bir alanın tahsis edilmediği, ulaşım planlama müdürlüğünce ve yeşil alan ve tesisler yapım müdürlüğünce olumsuz görüş verilmesine rağmen planlama yapıldığı, parsel bazında ve tamamen kar amaçlı plan değişikliği yapıldığı ileri sürülerek iptali istenilmektedir" şeklinde özetlendi.

Karar metninin sonuç kısmında ise, "SONUÇ OLARAK, İstanbul ili, Çekmeköy ilçesi Mimar Sinan Mahallesi, 3580 ile 3581 parsel sayılı
taşınmazlar yönünden 02.08.2021 tasdik tarihli NİP-34245806 plan işlem numaralı 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ile UIP-34581661 plan işlem numaralı 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planının şehirleşme prensiplerine, planlama yöntemlerine ve plan esaslarına, kentsel yerleşmenin mevcut ve gelecekteki durumuna UYGUN OLMADIĞI" yönünde görüş belirtilmiştir"
ifadelerine yer verildi.


 

İlgili Haberler