Cerrahların korkulu rüyasıydı: Sağlıkta devrim yolda

Cerrahların korkulu rüyasıydı: Sağlıkta devrim yolda
Johns Hopkins Üniversitesi'nde, şu anda 'Astronotlara basit ameliyatlar, robotlarla yapabilir miyiz?' diye araştırıldığını anlatan Dr. Tutkun Şen, "Dünya'da hastanın Ay'da olması gibi teknolojilerin bile gerçekleşmesi çok uzun süremeyecek" dedi

İndependent Türkçe’den Esra Öz’ün haberine göre Johns Hopkins Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nde medikal robotik alanında doktorasını tamamladıktan sonra Silikon Vadisi'nde çalışmalarını sürdüren Dr. Tutkun Şen, Gelecekte cerrahların korkulu rüyası olan doktor hatası davalarında büyük bir değişiklik olacağını belirtti. 

Şen, "Önümüzdeki 5 yıl içerisinde oluşacak sanal bir kütüphane ile cerrahi hataların en aza indirilmesi hedefleniyor" dedi. 

Günümüzde robotik cerrahinin mide, pankreas, safra kesesi, karaciğer ve ortopedi ameliyatlarında kullanıldığını söyleyen Şen, "Burundan ve ağızdan girilen endoskopik ameliyatlarda da çeşitli medikal ürün uygulamaları mevcut" ifadelerini kullandı.

Dr. Şen Robotik cerrahinin mevcut uygulamalarına ilişkin şunları anlattı:

Ameliyat sırasında doktor bir yerde oturuyor, helikopter kokpiti gibi bir yerde oturuyor. Orada çevresinde kameralar var, hastanın içini görebiliyor ve orada joystick veya başka teknolojiler kullanarak hastaya giren enstrümanları kontrol ediyor. Buradaki amaç hasta ile doktoru ayırmak yani teleoperasyon diyoruz. Yani hasta ve doktor, aynı yerde değil.”