Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Dipsiz Göl faciası sonrası yeni hamle

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Dipsiz Göl faciası sonrası yeni hamle
Dipsiz Göl’ün define kazısı için yok edilmesi sonrası yapılan düzenleme ile define kazısı yapmak isteyenlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED raporu sunması gerekecek.

12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün define kazısı uğruna Valilik kararıyla yok edilmesi sonrası yeni bir hamle geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED raporu yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle define kazısı yapmak isteyenlerin ÇED raporu sunması gerektiğini açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son zamanlarda gerekli izinler alınmış olsa bile define aramaları sırasında topoğrafyayı bozacak şekilde ekosisteme müdahalede bulunulduğu, göl, dere, orman gibi alanların tahrip edildiği yönünde örneklerin çoğaldığı belirlendi.

Bu nedenle "Define Arama Projeleri"nin ÇED değerlendirmesine dahil edilmesinin gerekliliğinin ortaya çıktığı tespit edildi.

Bu kapsamda, Bakanlıkça "Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile Define Yönetmeliği'nin 7'nci maddesine ekleme yapıldı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan düzenleme uyarınca, define aramak isteyenler artık müracaat dilekçelerinin ekinde ÇED belgesini de sunacak.