Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sabahattin ÖNKİBAR

Sabahattin ÖNKİBAR

CHP’de olanlar ve olabilecekler?

1) Her şey Deniz Baykal’a kaset operasyonu ile başladı!
2) Tırmanışa geçen Baykal’ın yolu kesildi ve siyaset mühendisliği ile  CHP’de kaos ortamı hazırlandı.
3) Kaos operasyonu ile alakalı olarak AKP, ABD, cemaat ve Önder Sav şüpheli ilan edildi!
4) Önder Sav’ın şüpheli olması, Deniz Baykal’ın yeni tüzüğün uygulanması sürecinde onu yönetimde düşünmediği içindi!


Türban ve laiklik
5) Referandum süreci CHP’de beklenen tartışma ya da ayrışmayı erteledi.
6) Kılıçdaroğlu-Önder Sav ittifakı, şartların ya da hesapların sonucuydu. Önder Bey, kaset olayı sonrasında örgüt baskısı argümanı ile  Genel başkanlığa dönmeyi düşünen Deniz Baykal’ı ancak Kemal Kılıçdaroğlu ile durdurabileceğini ve de parti kamuoyuna uzak olan Kılıçdaroğlu ile partiye hakim olabileceği düşündüğü için Kemal Bey’i aday yaptı.
7) Referandum sürecinde ilk kırılma Kılıçdaroğlu’nun  “PKK’ya af”  sözü idi. Önder Bey kapalı kapılar ardından Kılıçdaroğlu’na  “Yanlış yaptın, 5 puanımız gitti”  dedi.
8) İkinci kırılma, Kılıçdaroğlu’nun türban ve laiklik çıkışıydı. Önder Sav, Kılıçdaroğlu’nun türbanı zamansız olarak gündeme getirmesini yanlış buldu ve bunu da
dillendirdi.
9) Türban ve laiklik bağlamında CHP kamuoyu Kılıçdaroğlu’nun tutumunu onaylamadı. Öyle ki Kılıçdaroğlu söylem ve çıkışlarının altında kaldı ve tepkiden korkarak aslında gitmeyi düşündüğü Çankaya’daki resepsiyona gidemedi!
10) Kılıçdaroğlu’nun türban ve laiklik çıkışı aslında imaj harekatıydı ama iyi yönetemediği için geri tepti ve kendi liderliği yara aldı.
11) Önceki gün alenileşen kavganın geri planı budur. Gürsel Tekin’in MYK’ya zorla alınması gibi şeyler ayrıntıdır.


Önder Sav’ın  derdi?
12) Önceki gün parti içinde yaşanan kopuş, Kılıçdaroğlu’nun ipleri  tamamen eline alma ve popülaritesini yeniden diriltme hamlesidir.
13) Kılıçdaroğlu referandumdan sonra, özellikle türban ve laiklik bağlamında yaşananlar sonrasında rüzgarının dindiğini görmüş ve çıkış yolu olarak da rüştünü ya da liderliğini ispat yolunu seçmiştir.
14) Bir başka boyut, Kılıçdaroğlu’nun türban konusunda yaşadıklarından hareketle Önder Bey’in vesayeti var oldukça yeni bir adımı atamayacağını görmesidir.
15) Olayın Önder Bey açısından izahı da şudur. Önder Sav’ın birinci önceliği, CHP’nin iktidar olması değil, kendisinin partiye hükümranlığıdır.
16) Önder Sav’ın Kılıçdaroğlu için kullandığı sert ifadeler de ilkesel tezahürlerden ziyade yönetimden dışlanmanın ürünüdür.
17) Önder Sav, Kılıçdaroğlu tarafından örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı yapılsaydı bu kavgaların hiç biri
olmayacaktı.
18) Buradan hareketle de Önder Sav’ın isyan ve itirazı tamamen şahsi ve nefsidir!
19) Yaşananlardan sonra CHP artık fiilen iki parçadır.


Kurultay’da ne olur?
20) Tek çıkış yolu kurultaydır.
21) Kurultay sürecindeki güçler dengesinde bu günkü tablo şudur. Medya ve kamuoyu Kılıçdaroğlu’nu, kurultay delegasyonu ise Sav’ın adayını destekleyecektir.
22) Ne var ki medya ve kamuoyundan çok etkilenen CHP delegesi, birkaç güne kalmaz partiyi iktidara ortak etme ihtimali ve potansiyeli bulunan Kılıçdaroğlu’nun yanında saf tutabilir.
23) Kuşkusuz bu durumu, Önder Sav da görecek ve o da önlemini alacaktır.
24) Önder Sav’ın atacağı en önemli adım, Kılıçdaroğlu’na karşı hemen bir aday çıkarmak ve ona rüzgar yaratmak olacaktır.
25) Sav’ın potansiyel adayları olarak Haluk Koç, Faik Öztrak ve Hakkı Süha Okay’ın isimleri  geçiyor.
26) Bu arada sürpriz biri olarak İnönü’nün torunu Gülsüm Bilgehan Toker’in ismi dün kulağıma fısıldandı.
27) Kuşkusuz bu süreçte en iyi izlenmesi gereken ve de belirleyici olacak olan Deniz Baykal olacak.
28) Baykal’ın Önder Sav’a kızgınlığının birebir şahidiyim.
29) Baykal bu süreçte Kılıçdaroğlu Genel Başkanlıktan gitsin demiyor ancak örgüt ayağa kalkıp kendini ısrarla göreve zorlarsa bu talebi değerlendirebilir!


Baykal’a dikkat!
30) Bu arada Önder Bey, Baykal’la diyalog arayışına girebilir ve başlangıçta reddedilir ama ısrarı durumunda Baykal’ın aynı katılığı gösterip göstermeyeceğini zaman gösterir.
31) Deniz Bey, siyasette başarının netice almak olduğunu iyi bilir ve ondan ötürü düne geçici bir süreliğine sünger çekebilir.
32) Gidilmesi muhtemel olan kurultayda belirleyici olacak isimlerin  başında Deniz Baykal geliyor.
33) Önder Sav ile ekibi şu gün için artık ümitsiz vaka gibi görünüyorlar.
34) Ortaya çıkan tablo, Baykal’a yapılan kaset operasyonunun hedefi on ikiden
vurduğu yani CHP’de kaosun egemen kılındığıdır!
35) Yaşanacak olan parti içi çekişmelerin partiyi ve de kamuoyunu yoracağı ve de CHP’yi halk nazarında olumsuz etkileyeceği ortadadır.
36) Bunun tek istisnası Kemal Kılıçdaroğlu-Baykal ittifakının kurulup Önder Sav’ın tasfiyesi edilmesi ve yeni bir sinerjinin yaratılmasıdır. Lakin Baykal, Sav’a ne kadar kızarsa kızsın, Kılıçdaroğlu’na da dolgu malzemesi olmaz, zira Deniz Bey’in Kemal Kılıçdaroğlu’nu yetersiz bulduğu da sır değil!..


NOT: Sevgili Yaşar Nuri Öztürk’ün  “İnsanlığı Kemiren İhanet DİNCİLİK”  isimli eseri Yeni Boyut yayınlarından çıktı... Herkesi bu muhteşem çalışmayı okumaya davet ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları