CHP’li Erdoğan Toprak Volkswagen'in Türkiye yatırımından neden vazgeçtiğini açıkladı

CHP’li Erdoğan Toprak Volkswagen'in Türkiye yatırımından neden vazgeçtiğini açıkladı
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Alman otomotiv devi Volkswagen’in Türkiye’de kurmayı planladığı fabrikadan neden vazgeçtiğini açıkladı.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, yerli ve milli otomobil TOGG’un motorunun Alman Bosch’a verilmesinin ardından mühendisliğinin de bir başka Alman firmasına bırakıldığını açıkladı.

Toprak, Alman otomotiv devi Volkswagen’in Türkiye’de fabrika kurmaktan bu yüzden vazgeçtiğini belirterek, "Almanlar zaten tüm işi kapmış, yatırım için para mı harcayacak?" diye sordu.

Erdoğan Toprak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "MİLLİ OTOMOBİLDE DE ‘ALDATILDIK’ DEMEYİN? Yerli-Milli otoda tasarım İtalyan, motor-pil Alman. Şimdi mühendislik de Alman EDAG’dan. VW’nin Manisa yatırımını niye iptal ettiği açık! Almanlar zaten tüm işi kapmış, yatırım için para mı harcayacak? ARTIK MİLLET AFFETMESİN!" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG)’nun elektrikli motoru için Alman firması Bosch ile gizlilik anlaşması imzalanmıştı.

Son olarak da TOGG projesinin iş ortaklarından bir tanesi olan ve mühendislik işini yüklenen Almanya merkezli mühendislik şirketi EDAG Türkiye'de bir ofis açtı.

EDAG CEO’su Cosimo De Carlo, “Mayıs 2019’dan bu yana sorumlu mühendislik ortağı olarak TOGG’la başarılı bir iş birliği yürütüyoruz. Bu iş birliğinin geldiği noktada Türkiye’de de bir ofisimizin olması gerektiğine karar verdik."

Öte yandan Volkswagen, Türkiye'de kurmayı planladığı ve 4 bin kişiye istihdam sağlaması beklenen fabrikanın inşa çalışmalarını durdurdu. Karara korona krizi gerekçe gösterildi.

Açıklamada, projenin bir süredir askıya alınmış olduğu ve şimdi ise projenin tamamen iptal edilmesi kararı alındığı  vurgulandı.