CHP'li Çeviköz’den Dışişleri’ndeki atamalara tepki

CHP'li Çeviköz’den Dışişleri’ndeki atamalara tepki
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, İktidarın devletin esas ana direğini oluşturan bütün kurumları yıprattığını belirterek, “Dışişleri Bakanlığında kariyer sahibi, uzmanlıkla belli bir olgunluğa erişmiş kişilerin yerine siyasi atamalar yapıp, liyakat esası yerine sadakat esasına dayalı bir sistem geliştirdi. Biat eden büyükelçilerle dış politikayı yönetmeyi tercih ettiler.” dedi.

Liyakat esası yerine sadakat esasına dayalı bir sistem geliştirdi

Fatih ERBOZ/YENİÇAĞ-ANKARA

AKP iktidarının son dönemde özellikle eski milletvekilleri başta olmak üzere Dışişleri bürokrasisi dışından yaptığı büyükelçi atamaları tartışma konusu oluyor.

“BİAT EDEN BÜYÜKELÇİLERLE DIŞ POLİTİKAYI YÖNETMEYİ TERCİH ETTİLER”

AKP’nin iktidar olduğu günden başlayarak devletin temel kurumlarını kendi anlayışı doğrultusunda dönüştürmeye çalıştığını başaramadığında ise kavga çıkardığını anlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, “İktidar devletin esas ana direğini oluşturan bütün kurumları yıprattı. Dışişleri Bakanlığında kariyer sahibi, uzmanlıkla belli bir olgunluğa erişmiş kişilerin yerine siyasi atamalar yapıp, liyakat esası yerine sadakat esasına dayalı bir sistem geliştirdi. Biat eden büyükelçilerle dış politikayı yönetmeyi tercih ettiler. Bütün atamaların nedeni budur. Uzman, kariyer sahibi kadroların fikirlerine itibar etmiyorlar. Siyasi geçmişinden dolayı atanan büyükelçiler doğrudan iktidarın, kendilerine vereceği talimat üzerinden hareket edip bulundukları ülkeyle ilişkilerini o talimatlara göre yürütüyorlar. Bu yöntem dış politikanın yozlaşmasına yol açtı, dış politikada maalesef savrulmaya yol açtı” diye konuştu.

“BUNLAR DOĞRU İŞLER DEĞİL”

Türkiye’nin dış politikası açısından önem sırasında olmayan ülkelere yapılan atamaların dış politika çizgisine belki zarar vermeyeceğini belirten Çeviköz, BM Güvenlik Konseyi’nde olan beş daimi ülkeye yapılan büyükelçi atamalarının çok önemli olduğunu söyledi. Bu 5 ülkeden ikisine siyasi kökenli büyükelçi atandığını anımsatan Çeviköz , “BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi ülkesi dünya politikasında etkili olan ülkeler. O ülkelere yapılan atamalar dış politikanın olması gereken, milli menfaatleri savunan bir çizgiden; iktidarın kendi çizmiş olduğu, kendi gözlüğünden baktığı dış politikanın uygulamasına dönüşüyor. Pekin ve Washington da AKP’de siyaset yapmış kişiler atandı. Bunlar doğru işler değil” değerlendirmesi yaptı.

ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi olarak John Flake atamasının da 30 yıl sonra Ankara’ya yapılan ilk siyasi atama olduğuna dikkat çeken Çeviköz, “ABD büyükelçileri içinde siyasi atama ile Ankara’ya gelmiş büyükelçiler daha öncede vardı. Ama uzun zamandır ilk defa böyle bir atama yapıyor olması, Murat Mercan’ın Washington’a tayin olmasından sonra onların da mütekabiliyet esasına göre hareket n-hareket etmesi yönünde yorumlanabilir” dedi.

AZERBAYCAN ÜSTÜNÜLĞÜ ELE GEÇİRDİ

Ünal Çeviköz Azerbayca-Ermenistan savaşından sonra işgal altındaki toprakların kurtarılmasının çok önemli olduğunu da belirterek “İşgal altındaki topraklarını kurtarılması dengeleri değiştirdi. Bugüne kadar Ermenistan elini hep yüksek tutuyordu. Bugün bu pozisyonu kalmadı. Bu nedenledir ki şimdi Ermenistan, Türkiye ile barışmaya, normalleşmeye hazır bir pozisyona geldi. Dışişleri Bakanı’nın pazartesi günü yaptığı açıklama, yani Ermenistan ile Türkiye özel temsilci görevlendirecekler ilişkiler için. Bu noktaya gelmiş olmalarında Azerbaycan’ın kazanmış olduğu savaştır. Bu çok önemli bir gelişme ve bunun çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Azerbaycan ile Türkiye’nin bu fırsatı kullanıp bölgeye kalıcı bir istikrar getireceklerini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler