Süleyman Soylu'nun şirketi sigorta acentesi oldu. Çiğdem Toker açıkladı

Süleyman Soylu'nun şirketi sigorta acentesi oldu. Çiğdem Toker açıkladı
Gazeteci Çiğdem Toker, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sahibi olduğu sigorta şirketinin Türkiye Sigorta olduğunu yazdı. Toker, Süleyman Soylu ve Engin Levent Soylu’nun 2021 başına ortak kurduğu Esigortan Sigorta Acentelik Hizmetleri A.Ş." hakkında dikkat çeken veriler paylaştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sahibi olduğu sigorta şirketi ile ilgili bir yazı kaleme alan Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker, şirket hakkında dikkat çeken açıklamalar yaptı. Süleyman Soylu ve Engin Levent Soylu’nun 2021 başına ortak kurduğu “Esigortan Sigorta Acentelik Hizmetleri A.Ş.” şirketinden bahseden Toker, "Toplam 100 bin lira sermayeyle kurulan Esigortan’ın, son yedi ayda tanınmış sigorta şirketlerinden ardı ardına aldığı acentelikler Ticaret Sicil Gazetesi’nde kayda geçmiş.” ifadelerini kullandı.

Soylu’nun, kurucusu olduğu ilk aile şirketi Engin Sigorta’daki pay devrini daha önce duyurduğunu belirten Toker, bununla birlikte Bakan Soylu’nun, 2021 yılı başında, Engin Levent Soylu ile birlikte kurduğu yeni şirketi, Esigortan Sigorta Acentelik Hizmetleri A.Ş.’deki ortaklığının devam ettiğini söyledi. "Ticaret Sicil Gazetesi herkese açık. Toplam 100 bin TL sermayeyle kurulan Esigortan’ın, son yedi ayda tanınmış
sigorta şirketlerinden ardı ardına aldığı acentelikler Ticaret Sicil Gazetesi’nde kayda geçmiş." diyen Toker, "Esigortan’ın aldığı son acentelik, kendisini “prim üretiminde sektör lideri” olarak tanımlayan şirketten gelmiş: Türkiye Sigorta A.Ş." diye yazdı.

BİRLEŞME TANITIMI SARAY’DA YAPILDI

Türkiye Sigorta’nın  “vekil tayin ettiğine ilişkin” kararın, 10 Ağustos 2022 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlandığını belirten Toker, Türkiye Sigorta A.Ş.''nin Eylül 2020’de kamu sigorta ve emeklilik şirketlerinin birleşmesiyle kurulduğunu yazdı.

Vakıfbank bünyesindeki Güneş Sigorta''nın Ziraat Bankası ile Halkbank bünyesindeki Ziraat Sigorta''yla Halk Sigorta’yı devraldığını kaydeden Toker (Yanısıra Ziraat Emeklilik, Halk Emeklilik, Vakıf Emeklilik şirketleri de.), Türkiye Sigorta’nın tanıtımının Cumhurbaşkanlığı Sarayı kompleksindeki Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldığını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın “Adını gücünden alan Türkiye Sigorta’nın sigorta sektörümüzü küresel rekabette zirveye taşımasını ümit ediyorum” sözlerini anımsatan Toker, şirketin yüzde 81.10 payının Türkiye Varlık Fonu’nun kurduğu TVF Finansal Yatırımlar A.Ş.’ye ait olduğunu belirterek, kalanının ise Borsa İstanbul’da işlem gördüğünü aktardı. 

Devirlerle birlikte Güneş Sigorta’nın ticari ünvanı Türkiye Sigorta A.Ş. olduğunu kaydeden Toker, Türkiye Sigorta’nın 2021 Faaliyet Raporu’ndan bazı verileri de aktardı.

Toker''in Türkiye Sigorta’nın 2021 Faaliyet Raporu’ndan aktardıkları şöyle:

Aktif Büyüklük: 14.3 milyar lira
Prim üretimi: 11.8 milyar lira
Aktif müşteri: 5.8 milyar lira
Net karı: 1.1 milyar lira
Pazar payı: 13.4

Daha önce Engin Sigorta’nın çok büyüdüğü şeklindeki haberlere, şirketten sert bir açıklama geldiğini anımdatan Toker, şirket gelirlerine ilişkin detaylı bilgi de verilen o açıklamadan şu bölümü aktardı:

“Sigorta acentelerinin, ana şirket adına düzenledikleri poliçelerden elde ettikleri komisyon gelirleri haricinde herhangi bir gelirleri yoktur. Acentenin kârlılığı da komisyon gelirlerinden tüm giderlerin düşülmesiyle hesaplanır.”

Yeni şirket Esigortan’ın aldığı acenteliklerin mali ölçeğini de taraflardan açıklama gelmeden bilmenin mümkün olmadığını belirten Toker, "Kaldı ki, kamu görevi ile özel sektör işinin birlikte yürütülmesinin bu kadar kanıksanmışlığı yanında çok da önemli değil." dedi.

SÜLEYMAN SOYLU''NUN AVUKATINDAN AÇIKLAMA: MÜVEKKİLİMİN HERHANGİ BİR TİCARİ FAALİYETİ BULUNMAMAKTADIR

Diğer yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu''nun avukatı Uğur Kızılca yaptığı açıklamada, Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker''in Soylu''nun sigorta şirketi bağlantılarına ilişkin kaleme aldığı yazıya yanıt verdi.

Kızılca, yazıda müvekkili ile ilgili "tamamen algı oluşturmaya yönelik ve müvekkilinin kişilik haklarını hedef alan ifadelerin yer aldığını" iddia etti.

Kızılca, "Tüm hukuksal haklarımız saklı kalmak kaydıyla müvekkilimin herhangi bir ticari faaliyetinin ve şirket ortaklığının olmadığını kamuoyunun bilgisine sunarız" ifadelerini kullandı.

Avukat Kızılca''nın açıklamasına konu olan köşe yazısında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu''nun sigorta şirketi ortaklığı olduğu ve bakanlık görevi sürerken şirket faaliyetlerini sürdürdüğü belirtilmişti.

İlgili Haberler