Çocuk sahibi kadınlara SGK’dan erken emeklilik müjdesi! Tam 6 yıl erken emekli olabilirsiniz…

Çocuk sahibi kadınlara SGK’dan erken emeklilik müjdesi! Tam 6 yıl erken emekli olabilirsiniz…
Doğum borçlanması çalışan kadınlar için epey önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu sebeple doğum yapan birçok kadın, konu ile ilgili bilgi edinmeye çalışıyor. Bu yazımızda "Doğum borçlanması nedir ve nasıl hesaplanır?" ile "Doğum borçlanması işlemi nasıl yapılır?" gibi sorularınıza açıklık getiriyoruz.

Kadınlar doğumdan önce ve doğum sonrasında bir süreliğine işinden uzak kalıyor. Bu nedenle çocuk sahibi olan kadınlar, sigorta açısından büyük önem taşıyan doğum borçlanması hakkında detaylı araştırma yapıyor. Bu hak doğum yapan ve yapacak olan her kadın için geçerlilik taşıyor. Tabii bunun için bazı şartlar aranıyor. Öncelikle doğum borçlanmasının ne olduğuna göz atalım.

DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?

Doğum nedeniyle çalışma hayatından uzak kalan kadınların, geriye dönük prim ödemesine fırsat veren durum doğum borçlanması olarak adlandırılıyor. Doğum borçlanması bu kişilere çalışmadığı süreye ait primleri toplu şekilde ödeme imkânı sunuyor. Bu uygulama emeklilik ile ilgili ortaya çıkabilecek dezavantajı ortadan kaldırmayı hedefliyor. Yeni yapılan düzenleme çerçevesinde 3 çocuk üzerinden 6 yıla kadar doğum borçlanması primi ödenebiliyor.

DOĞUM BORÇLANMASI NASIL HESAPLANIR?

Doğum borçlanması, günlük brüt kazancın %32''si üzerinden hesaplanıyor. Örnekleyecek olursak 2022 yılı aylık brüt ücret 5.004,00 TL ve buna istinaden günlük asgari brüt ücret ise 166,80 TL oluyor. Doğum borçlanması ise 166,80 x 0,32 = 53,38 TL olarak hesaplanıyor. 2022 yılı için doğum borçlanması bedeli yaklaşık olarak:

- 1 çocuk için 2 yıl (720 gün): 720 x 53,38 = 38.433 TL

- 2 çocuk için 4 yıl (1440 gün): 1440 x 53,38 = 76.867 TL

- 3 çocuk için 6 yıl (2160 gün): 2160 x 53,38 = 115.300 TL şeklinde hesaplanıyor.

Peki, doğum borçlanması nasıl yapılır? Doğum borçlanmasının şartları nelerdir? Şimdi bu konuya değinelim.

DOĞUM BORÇLANMASI İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

Bu işlem için gerekli şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

- SSK''lı olarak en az 1 gün çalışmış olmak,

- İşten ayrıldıktan sonraki bir zamanda doğum yapmış olmak,

- Çocuğun sağ doğması ve yaşıyor olması,

- Annenin doğumdan sonraki 2 yıl boyunca çalışmamış ya da primlerinin eksik yatmış olması. 2 yıl sürekli çalışma yoksa eksik kalan günlere borçlanma uygulanabilir.

Bu şartları yerine getiren her kadın, doğum borçlanması için en son hizmetinin kayıtlı olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezine başvuru yapabilir.

 

İlgili Haberler