Dev adam Koca Yusuf'un ölümünde 3 sır ortaya çıktı. ABD'de dünya şampiyonu oldu gemi battı filikaya tutundu

Dev adam Koca Yusuf'un ölümünde 3 sır ortaya çıktı. ABD'de dünya şampiyonu oldu gemi battı filikaya tutundu
“Koca Yusuf" adıyla bilinen, efsanevi Türk güreşçi Yusuf İsmail’in naaşının Portekiz'de bir kilisede olduğu iddia edildi. İddiaların ardından bir komisyon kurularak cenazenin teşhis edilerek Türkiye'ye getirileceği belirtildi. Koca Yusuf’un ölümüyle ilgili iddialar yeniden gündem oldu. Koca Yusuf’un ölümünde 3 iddia ortaya çıktı.

Amerika’ya gidip dünya şampiyonu olan efsanevi Türk Güreşçi Koca Yusuf’un cenazesinin Portekiz’de olduğu iddiası gündeme geldi. Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, “Koca Yusuf" adıyla bilinen, efsanevi Türk güreşçi Yusuf İsmail’in naaşının Portekiz'de olduğu iddiasına ilişkin bir komisyon kurulduğunu ve teyit edilmesi halinde, cenazesinin Türkiye'ye getirileceğini söyledi.

Federasyondan yapılan açıklamaya göre, Musa Aydın, Kırkpınar başpehlivanının cenazesinin Portekiz’in Azor Adaları’nda bir kilise bahçesinde olduğu iddiasına yönelik değerlendirmede bulundu. Aydın, "Hemen komisyon kurduk ve pazartesi günü toplantımızı yapacağız. Eğer yapacağımız araştırmalar neticesinde, gerçekten Koca Yusuf’un mezarı oradaysa, doğruysa cenazesini ülkemize getireceğiz." ifadelerini kullandı.

KOCA YUSUF’UN ÖLÜMÜNDEKİ 3 İDDİA

Güreşmek için önce Fransa’ya, ardından okyanusu aşarak Amerika’ya giden, yenmedik rakip bırakmayan, Amerikan gazetelerinin manşetlerini ‘The Terrible Turk’ (Korkunç Türk) adıyla süsleyen Koca Yusuf, Amerika'daki şampiyonluğunun ardından Türkiye’ye dönmek için 21 Mayıs 1898'de Fransız bandıralı La Bourgogne transatlantiği ile yola çıktı. Koca Yusuf, bindiği geminin 4 Temmuz sabahı New York'un kuzeydoğusundaki Sable Adası'nın 60 mil açıklarında İngiltere bandıralı Cromartyshire şilebiyle çarpışıp batması sonucu tüm yolcular ve mürettebatla birlikte boğularak öldüğü belirtildi.

Ölümündeki 3 iddiaya göre, Koca Yusuf, ilk iddiaya göre, kaza sonrasında filikalara binen diğer yolcularla birlikte kurtulmaya çalışan Koca Yusuf’un tutunduğu filikadaki diğer yolcuların onun koca gövdesinin sandalı devireceği korkusuna kapılıp kürek ve baltalarla ellerine vurduğu ellerini çekmeyeceğini anlaşılınca da filikadakiler tarafından baltayla bileklerinin kesildiği ve bu nedenle öldü.

İkinci iddiaya göre, Koca Yusuf'un Amerika'da kazandığı güreşlerin ardından kazandığı paraları kâğıt paralara güvenmediği için altına çevirdiği ve bu altınların ağırlığı nedeniyle okyanusta boğulduğudur. Zira bu altınlar 8000 dolar karşılığı 40 kilo altın anlamına gelmektedir.

Üçüncüsü ise geminin başka bir gemiyle çarpışması sonucu gemi batmaya başladı. Koca Yusuf tam gemiyi terkedecekken gemide bulunan demirlerin altına sıkışan çocuğu ve ona yardım etmeye çalışan annesini gördü. Çocuğu çıkarmak için demirleri tutup kaldırdı ve çocuk çıktıktan sonra tekrar bir yıkım oldu ve demirler üzerine doğru meyillendi. Koca Yusuf bu demirleri bıraksa altında kalıp can verecekti ve o demirleri bırakmayıp okyanusta boğularak can verdi.

Koca Yusuf’un Azor Adaları'nda mezarının bulunduğu söyleniyor. Kaza sonrasında civar adalara vuran gemi yolculara ait 20 cesetten pek heybetli değişik kılıklı olanının Koca Yusuf olabileceğini iddia edilirken, cesedin adadaki kilisenin mezarlığına defnedildiği söyleniyor.