Dolardan yeni rekor. Haftanın ilk iş gününde uçuşa geçti 17,84'le 2022 rekorunu kırdı

Dolardan yeni rekor. Haftanın ilk iş gününde uçuşa geçti 17,84'le 2022 rekorunu kırdı
Dolar yeni haftaya yeni rekorla girdi. Piyasalar ABD Merkez Bankası’nın (Fed) alacağı karara odaklanmışken, dolar kuru 17,84 TL'yi gördü. Bu rakam 2022 yılının rekoru olarak kayıtlara geçti.

Dolar bildiğiniz gibi. Yeni haftaya yeni rekorla girdi. Dolar 2022 yılının rekorunu 17,80''le kırdı. İlerleyen saatlerde ise dolar 17,82''yle rekorunu tazeledi. Saatler 14,23''ü gösterdiğinde ise rekoru 17,84 ile rekoru revize etti. Küresel piyasalarda gözler ABD Merkez Bankası''nın (Fed) para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell''ın toplantı sonrası yapacağı açıklamalara odaklandı.

ABD''de açıklanan şirket bilançolarında şirketlerin büyük kısmının beklentilerin üzerinde kârlılık açıklaması, sıkılaştırıcı para politikaları ve enflasyonun, şirket karlılıkları üzerinde korkulduğu kadar etkili olmadığını gösterdi.

Türkiye piyasaları da Fed''in kararına odaklanmışken dolar kuru 17,80 TL''yi de geçti. Euro ise 18,15 TL''den işlem görüyor.

Dolar geçtiğimiz hafta perşembe günüki Merkez Bankası''nın kararı sonrası 17. 50 TL''den 17, 77 TL''ye çıkmıştı.

 

FED''İN KRİTİK TOPLANTISI

26-27 Temmuz''da toplanacak Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarihi bir adım atacak. FOMC yetkililerinin yaptığı açıklamalar bu toplantının oldukça kritik olacağın gösteriyor.

Para piyasalarında Fed''in temmuzda yüzde 80 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı fiyatlanırken, eylül toplantısında bankanın yüzde 51 ihtimalle 50 baz puan ve yüzde 40 ihtimalle 75 baz puanlık faiz artışı yapılacağı öngörülüyor.

Ülkede bu hafta açıklanan bilançolarda şirket karlılıklarının beklentileri aşması risk iştahını beslerken, artan resesyon endişeleri fiyatlamaları zorlaştırıyor.

Fed''in faiz kararının yanı sıra Fed Başkanı Powell''ın açıklamaları yatırımcıların odağına yerleşirken, Powell''ın açıklamalarında gelecek dönem para politikasına ilişkin ipuçları aranacak.

ANALİSTLERE GÖRE BELİRSİZLİK SÜRECEK

Tüm dünya piyasaları yarın ve çarşamba günü toplanacak Fed Açık Piyasa Komitesi''ne çevrilirken, ağırlıklı olarak 75 baz puanlık bir artış bekleniyor.Alınacak kararın, resesyon endişeleri ile birlikte piyasaları doğrudan etkileyeceği ifade ediliyor.

Analistler, bu hafta hem Fed kararları hem de yoğun veri takvimi nedeniyle piyasalarda oynaklığın artabileceğine dikkati çekerek, yatırımcıların temkinli hareket etmelerinin faydalı olacağını söyledi.

İlgili Haberler