128 milyar dolar bakın kimlere akıtılmış. İYİ Partili Bilge Yılmaz'ın iddiasıyla yer yerinden oynayacak

128 milyar dolar bakın kimlere akıtılmış. İYİ Partili Bilge Yılmaz'ın iddiasıyla yer yerinden oynayacak
İYİ Parti Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bilge Yılmaz Berat Albayrak döneminde kaybolan 128 milyar doların nereye harcandığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu dönemde döviz kurlarındaki hızlı yükselişi dengelemek ve kuru belli bir seviyede tutmak amacıyla kamu bankaları üzerinden 128 milyar dolar satıldığına ilişkin iddialar gündeme bomba gibi düşmüştü.

İYİ Parti Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bilge Yılmaz 128 milyar doların nereye harcandığıyla ilgili dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

Yılmaz, “Yani o 128 milyar doların bir kısmı Türkiye''ye yüksek faiz için gelmiş yabancıya çok kârlı bir çıkış yapma imkanı vermek için satıldı. Bir kısım para da hane halkının birikimlerine gitti." İfadelerini kullandı.

İYİ Partili Yılmaz’ın açıklaması şu şekilde:

“Dolarlar arka kapıdan piyasaya sürüldü. Yani biz yabancılara çok iyi bir çıkış olanağı sağladık. Sonra bu ellerinde olan Türk liralarıyla dolara geçmelerini sağladık. Yani Merkez Bankası yabancılara çok ucuza dolar sattı. Yani o 128 milyar doların bir kısmı Türkiye''ye yüksek faiz için gelmiş yabancıya çok kârlı bir çıkış yapma imkanı vermek için satıldı. Bununla birlikte kendi halkımız da gidişattan memnun olmadığı ve Türk lirasına güvenmediği için birikimlerini dolara çevirmeye başladı ve bu dolara olan talebi iyice artırdı. Bir kısım para da hane halkının birikimlerine gitti."

Yayımladığı videoyla hükümetin ekonomi politikalarına yönelik değerlendirmelerini aktaran İYİ Partili Bilge Yılmaz, Türk lirasının enkaza dönüştürüldüğü süreci de anlattı.

Merkez Bankası''nın elindeki döviz rezervlerini çarçur ettiğini belirten Yılmaz "Önce 128 milyar dolar, sonra ikinci bir 55 milyar dolar... Bu paralar nereye gidiyor?" diye sordu ve şu şekilde cevapladı:

“ARKA KAPINDAN PİYASAYA SÜRÜLDÜ”

"Doğru para politikaları uygulanmayınca Türk lirasından bir kaçış oluyor. Bu da maalesef doların ve diğer yabancı para birimlerinin Türk lirasına karşı değer kazanmasına neden oluyor. TCMB''nin binbir zorlukla biriktirdiği dolarlar çarçur edildi. Bu dolarlar arka kapıdan piyasaya sürüldü. Peki bu dolarları kim aldı?

ALBAYRAK DÖNEMİ

Türkiye''de uzun yıllardan beri yatırım yapan bir yabancı grup var. Bu insanlar Türkiye''nin devlet iç borçlanma kağıtlarını alırlar. Borsaya girerler. Ekonomi yönetimi kötü gittikçe bu yabancılar Türkiye''den çıkmak istedi. Bu yabancılar diyelim ki devletin borç kağıtlarına girmişler, yani Türkiye Cumhuriyeti Devleti''ne TL cinsinden borç vermişler. Onlar bu kağıtlarını satmak istedikleri zaman o kağıtların değeri düşüyor ve faizler artıyor. O da olumsuz hava yaratıyor. O hava oluşmasın diye Berat Albayrak döneminde bu kağıtlar kamu bankaları tarafından iyi fiyattan yabancılardan alındı.”

Bilge Yılmaz,  sosyal medya hesabından yayınladığı videoda şunları söyledi:

“Uygulanan yanlış politikalar ile birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, elindeki döviz rezervlerini çarçur etti açıkçası. Uzun süredir bu kamuoyunu da meşgul eden bir konu. İşte önce 128 milyar dolar, ondan sonra ikinci bir 55 milyar dolar… Bu paralar nereye gidiyor, neye harcanıyor? Şimdi doğru para politikaları uygulanmayınca, vatandaşın doğru para politikaları uygulandığına güveni kalmayınca, Türk lirasından bir kaçış oluyor. Ve bu da maalesef doların ve diğer yabancı para birimlerinin Türk Lirası''na karşı değer kazanmasına yol açıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bin bir zorlukla biriktirdiği dolarlar çarçur edildi. Bunlar arka kapıdan ve direk olarak piyasaya sürüldü. Peki, bu dolarları kim aldı?

"YANİ MERKEZ BANKASI YABANCILARA ÇOK İYİ FİYATTAN DOLAR SATTI"

Türkiye’de uzun yıllardan beri yatırım yapan yabancı bir grup var. Bu insanlar Türkiye’nin devlet iç borçlanma kağıtlarını alırlar, borsaya girerler ve ekonomi kötü gittikçe bu yabancılar Türkiye’den çıkmak istediler. Bu yabancılar diyelim ki, devletin borç kağıtlarına girmişler yani Türkiye Cumhuriyeti’ne, Türk lirası olarak borç vermişler. Burada onlar bu kağıtlarını satmak istedikleri zaman o kağıtların değeri düşüyor. Ve buna bağlı olarak da faizler artıyor. O da genelde bir olumsuz hava yaratıyor. Bu olumsuz hava yaratılmasın diye bu Sayın Berat Albayrak döneminde bu borç kağıtları, kamu bankaları tarafından iyi fiyattan yabancılardan alındı. Yani bir şekilde biz bu yabancılara çok iyi bir çıkış olanağı sağladık. Onların elindeki kağıtları iyi fiyattan aldık. Daha sonra da bu ellerinde olan Türk liralarını çok iyi fiyattan dolara geçmelerine müsaade ettik. Yani Merkez Bankası yabancılara çok iyi fiyattan dolar sattı. O 128 milyar doların bir kısmı, Türkiye’ye yüksek faiz için gelmiş yabancıya çok karlı bir şekilde çıkış yapma şeklinde onlara satıldı. Ve bu para da gitti kısa vadede geri gelecek gibi de durmuyor.

Bunun dışında tabii Türkiye’deki kendi halkımız da özellikle hane halkı da gidişattan memnun olmadığı ve Türk lirasına güvenmediği için birikimlerini sürekli yabancı para birimleri üzerinden özellikle dolara çevirip orada tasarruf etmeye başladı. Bu da tabi ki dolara olan talebi iyice arttırdı. Bir kısmı da parada hane halkına, yerleşik vatandaşlarımızın birikimlerine gitti.”

128 MİLYAR DOLAR İDDİASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu dönemde döviz kurlarındaki hızlı yükselişi dengelemek ve kuru belli bir seviyede tutmak amacıyla kamu bankaları üzerinden 128 milyar dolar satıldığına ilişkin iddialar gündeme bomba gibi düşmüştü. Uzun süre gündemden düşmeyen iddialara ilişkin Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), 128 milyar dolarlık rezerv satışının araştırılması için konuyu yargıya taşımıştı.

 

İlgili Haberler