Reuters yine içeriden bilgi alıp açıkladı. Doların nereye kadar düşeceğini sızdırdılar

Reuters yine içeriden bilgi alıp açıkladı. Doların nereye kadar düşeceğini sızdırdılar
Türk lirasının yabancı paralar karşısında korunması adına yürürlüğe sokulan 'kur korumalı mevduatlar' gündemdeki yerini korurken, hükümetin yeni dolar hedefi ortaya çıktı.

Reuters , doların hükümetin kırmızı çizgisi olan 18 TL''yi aşmasıyla, ekonomik önlem paketini devreye girdiğini belirterek, yeni hedefin 9 TL olduğunu yazdı.

Reuters''a konuşan Hazine ve Maliye Bakanlığı''na yakın kaynaklar, ''iddialı ama riskli'' olarak nitelendirdikleri planın doların TL karşısında 18''lik ''kırmızı çizgiyi'' geçmesi üzerine uygulamaya konduğunu söyledi.

Dört kaynak, liranın bu seviyenin üzerindeki değer kaybının ekonomiye ''tamir edilmesi zor'' zararlar vereceğine karar verildiğini aktardı.

Diğer iki yetkili, lira mevduatlardaki döviz kayıplarına karşı devlet garantisi sağlama fikrinin 2018''deki son döviz krizinin ortasında da gündeme geldiğini, ancak o sırada riskler nedeniyle rafa kaldırıldığını söyledi.

Plandan haberdar olan dördüncü kaynak, dolar alış 18 lira, euro alış fiyatının 20 lira olmasının müdahale gerektiren ''balon'' boyutlara ulaştığını söyledi. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını, rakamın sorunlu ve absürt düzeylerde olduğunu ifade eden kaynak, "Dolar 9 civarına düşerse, bu iyi bir seviye" dedi.

İkinci kaynak, hükümetin liranın 9 aralığına düşmesini umduğunu, ancak birkaç ay boyunca dolar karşısında 12 ila 14 arasında kalmasını beklediğini doğruladı.

BERAT ALBAYRAK DETAYI

Bu kaynak, Hazine ekibinin çeşitli seçenekleri değerlendirdiğini ancak 2018''de incelenen mevduat planına karar verdiğini de sözlerine ekledi. Kaynak, dönemin Hazine Bakanı ve Erdoğan''ın damadı Berat Albayrak''ın buna karşı karar verdiğini söyledi.

İlgili Haberler