Dolar tepe taklak. Rekor düşüş yaşandı

Dolar tepe taklak. Rekor düşüş yaşandı
Dolar/TL’de düşüş devam ediyor. Dolar/TL 8,40'a gerilemişken uzmanlar 8,30’lu seviyelerin teknik açıdan testinin yeniden mümkün olduğu görüşünde.

Merkez Bankası’nın, faiz indirim isteğine karşın 5. Ayda da faizi yüzde 19’da sabit tuttu ve enflasyon üzeri faiz politikasının devam edeceğini açıkladı. Merkezin kararı da TL’yi destekledi ve hem iç hem dış gelişmelerin etkisiyle düşüşe geçen kur, bugün 8,40 ile son iki haftanın dip seviyesine indi.

Günlük bazda düşüşüne 4. günde de devam eden kur bu ayki kazançlarını da sildi. Ay başında test edilen 8,2850 kurdaki düşüşte takip edilen ilk destek konumunda.

Dolar/TL enflasyonun politika faizi düzeyine yaklaşması ve bu yükselişe rağmen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz çağrısını tekrarlaması ardından 8,3’ten 8,68’e kadar yükselmiş, PPK kararı ardından ise 8,5’ye doğru gerilemeye başlamıştı.

Dolar/TL bugün öğle saatleri itibariyle 8,42’ye kadar indi. Avro/TL ise 9,91 seviyesinde.

‘KISA VADEDE TL’DE POZİTİF GÖRÜNÜM’

Reuters’a konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, teknik olarak 8,30’lu seviyelerin yeniden göründüğünü belirterek şunları söyledi:

“MB’nin faiz indirimi mesajı vermemesi sonrası bir sonraki Para Politikaları Kurulu (PPK) öncesine kadar kısa vadede TL cazip kaldı diyebiliriz.
8,3’e kadar gerileme mümkün görünüyor. Bunda petrol fiyatlarındaki düşüşün desteğini de söylemek lazım.
Otomotiv vergilerinde yapılan değişiklik enflasyon yüzde 19’u bu ay aşar mı endişesini arka plana attı.
Eylül için aynı iyimserlikten bahsetmek zor ancak ağustos ayı için teknik olarak enflasyon bu vergi indiriminin de sayesinde bir önceki aya göre yıllık olarak yükselemez. Bu gelişmeler kısa vade için TL pozitif.“

İlgili Haberler