Dünya Doğal Mirası: Çıldır Gölü

Dünya Doğal Mirası: Çıldır Gölü

Bu gün Türkiye''nin önemli bir doğal mirasından bahsetmek istiyorum; Çıldır Gölü.

Yarın, Çıldır Gölü üzerinde Buz festivali yapılacak. Kışın göl tamamıyla buz tutuyor. Üstünden atlı kızak arabaları geçiyor.

Ben Çıldırlıyım. Orta öğrenimimi Kars''ta devam ediyordum. O yıllarda yollar kapanıyordu. Kars-Çıldır arası 90 kilometredir. Kış yarıyıl  tatilinde çıldıra gitmek için yolun 18 kilometresini göl üstünden atlı kızaklarla kestirme geçerdik. Böylece yol da 10 kilometre kısalıyordu.  

Çıldır Gölü, Çıldır eski Belediye Başkanı Ercan Şirin''in Göl Festivali''ni başlatması ile daha sık duyulmaya başlandı. Bugün Türkiye''de ilgi odaklarından birisidir.

Çıldır Gölü volkanik olaylara bağlı olarak lav akıntısı meydana gelmiş doğal bir göldür. Gölün meydana gelmeye başlama süreci Tersiyer döneminde başlamıştır. Tersiyer, üçüncü zaman olarak adlandırılan ve günümüzden 65 milyon yıl önce gerçekleşmeye başlayan jeolojik devirdir.

Gölün en büyük Adası Akçakale adasıdır. Bu ada da, Paleolotik Çağ (Taş Devri)''nden kalan Dolmenler (Taşlıdamlar) bulunmaktadır. 2003 yılı Göl Festivali''nde Dolmenler ve adadaki tarihi yapıyı meydana çıkarması için, Erzurum Üniversitesi''nden Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ile anlaştım. İstanbul Üniversitesi Araştırma Vakfı''ndan kaynak sağladım. 2004 ve 2005 yılında çok sayıda bilim adamı araştırma yaptı ve sonuçlar '''' Doğunun Sönmeyen Yıldızı Akçakale ve Çıldır Araştırmaları'''' kitap halinde yayınlandı. Şimdi bu Dolmenlerin kaçak kazı yapanlar tarafından maalesef kısmen  tahrip edildiğini öğrendim. 

Çıldır gölü, UNESCO kriterlerine göre ''''Üstün Doğal bir fenomeni veya istisnai bir doğal güzelliğe ve estetik öneme sahip alanlar''''tir. Bu kriteri ile UNESCO Dünya Miras Listesine aday olalabiliyor. Eğer Gölü Dünya Miras Listesine koydurabilirsek, ünü Türkiye sınırlarını aşacak.

Dünya Kültür Mirası adaylığı için, ben, Ardahan eski rektörü Ramazan Korkmaz ve Emekli Korgeneral Alpaslan Erdoğan bir girişim grubu oluşturduk. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz''la görüştük. Başvuru evraklarını hazırladık. Sivil toplum örgütleri, Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Ardahan Üniversitesi Rektörü Mehmet Biber; Çıldır Kaymakamı Fatih Bayram, Çıldır Belediye Başkanı K.Yakup Azizoğlu''nun katılımı ve Ardahan Milletvekilleri Orhan Atalay ve Öztürk Yılmaz''ın desteği ile Çıldır Gölünün Dünya Miras Listesine aday gösterileceğine inanıyorum. 

Çıldır Gölü gerçek anlamda Türkiye''nin bir değeridir. Turizm Bakanlığının Türkiye turizminin tanıtımında gölün efsane güzelliğinden yararlanması gerekir. 

Ayrıca bu alanda Ardahan''ın bir değeri olan Film rejisi Reis Çelik''in de geçmişte başarılı yapımları var. Şimdi de Çıldır Gölü üstünde ''''Kardan Perde '''' isimli yeni bir film hazırlanıyor.

Yüksekliği nedeni ile Göl ve çevresi, spor kampları için dünyada en elverişli 4 gölden birisidir. Eğer Çıldır Gölü''ne uluslar arası bir nitelik kazandırabilirsek o zaman şimdiki Buz Festivali uluslararası boyutta  bir festival olabilecektir. Ayrıca göl  üzerinde ve çevresinde; rekraasyon alanları, uluslar arası buz rallisi, buz otelleri, spor kampları uluslar arası buz paten yarışmaları ve film platoları yapılabilir. 

Çıldır Gölü gibi doğal miraslar, bir veya birkaç ilin değil, tüm Türkiye''nin ve milletin ortak değeridir.

Yazarın Diğer Yazıları