Dünyanın başına neler gelecek? Karadelikler yıllar önce yuttukları yıldızları kusmaya başladı

Dünyanın başına neler gelecek? Karadelikler yıllar önce yuttukları yıldızları kusmaya başladı
Gökbilimciler bu güne kadar yıldızları yutan karadeliklerin hazımsızlık yaşayan insan gibi yıllar sonra bu yıldızları kusmaya başladığını gözlemledi. Bu olay sonrası gökyüzündeki yıldız kaymasına benzer 'ışık düşmesi' ve 'gelgit bozulması' yaşandığı görüldü.

Hot It Works dergisinden Robert Lea’nın yazısında yer alan bilgilere göre; Yüzyıllardır yıldızları yutan karadeliklerin yarısından fazlasının yıllar sonra yıldız kalıntılarını kustuğu ortaya çıktı.

Astronomlar bu keşfi, gelgit bozulması olaylarına (GBO) karışan karadelikleri yıllarca izledikten sonra yaptıklarını duyurdu.

Gelgit bozulması durumu ‘yıldızlar karadeliklere çok yaklaştığında’ meydana gelen doğa olayı olarak tanımlanır.

DÜNYADAKİ YILDIZ KAYMASI DURUMU NASIL GÖRÜNÜR

Evrenin ‘kozmik canavarları’ olarak adlandırılan bu kütleçekimi, spagettileşme adı verilen bir süreçle yıldızları geren ve sıkıştıran bir gelgit kuvvetleri uygular. Gelgitlere karışan yıldızlar birkaç saat içinde parçalanır veya çözülür. Bu durum dünyadan bakıldığında havai fişek patlamasının son aşaması olan ışık düşmesi ya da yıldız kayması gibi bir durumu meydana getirir.

kara-delik-yildiz-kusma.jpg

DALGA DALGALARIYLA EVRENE FIŞKIRIYOR

Yokolan yıldızın yıldız malzemesinin bir kısmı karadelikten uzağa savrulurken, geri kalanı etrafında yığılma diski adı verilen ince bir frizbi benzeri yapı oluşturarak bu malzemeyi yavaş yavaş karadeliğe besler. İlk günlerinde yığılma diski kararsızdır ve madde etrafa saçılarak radyo dalgalarıyla tespit edilebilen fışkırmalara neden olur.

kara-delik-yildiz-geri-puskurtme-662x352.jpg

Yeni bir çalışmada, astronomlar karadelikleri yüzlerce gün boyunca izlediler ve vakaların %50'sine kadarında karadeliklerin yıllar sonra yıldız maddesini geri püskürttüğünü buldu. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezinde araştırma görevlisi olan Yvette Cendes, "Yıllar sonra bakarsanız, öncesinde radyo salınımı yapmayan bu karadeliklerin çok büyük bir kısmı aniden radyo dalgaları yaymaya başlayacaktır" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler