Askerin ültimatomuna Mursi’den karşı atak

Askerin ültimatomuna Mursi’den karşı atak
Askerin ültimatomuna Mursi’den karşı atak

Mısır Cumhurbaşkanı, ordunun 48 saat içinde ülkedeki krizin çözülmesi için verdiği ültimatomu reddetti. Mursi, uzlaşı için kendi

Mısır Cumhurbaşkanı, ordunun 48 saat içinde ülkedeki krizin çözülmesi için verdiği ültimatomu reddetti. Mursi, uzlaşı için kendi planlarını uygulamayı sürdüreceğini söyledi

 

Mısır ordusu, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve muhaliflere halkın taleplerini karşılamaları için 48 saat süre vermiş, aksi taktirde kendi siyasi yol haritasını açıklayıp uygulanmasını sağlayacağını duyurmuştu. Ancak Mursi, askerin restini gördü ve ültimatomu kesin bir dille reddetti. Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el Sisi, ordunun herhangi bir şekilde siyasete taraf olmayacağını, ancak Mısır’ın ulusal güvenliğinin karşı karşıya kaldığı vahim tehlike karşısında harekete geçmek zorunda olduğunu vurgulamıştı. Ordunun açıklamasının darbe uyarısı olarak yorumlanması üzerine ordu sözcüsü Ahmed Muhammed Ali Mısır ordusunun kültüründe ve geleneğinde darbe yönteminin bulunmadığını belirterek demokrasinin dışına çıkmayacaklarını açıklamıştı.
Ordunun Facebook sayfasından yapılan yeni bir açıklamada ordunun ülkeyi yönetmek gibi amacının bulunmadığı vurgulandı. Bu ikinci açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Önceki açıklamamızın amacı, bütün partileri mevcut duruma çözüm bulmaya, onları halkın taleplerine cevap verecek bir milli mutabakata itmekti.”

 


Kınama geldi

 


Cumhurbaşkanlığı, ordunun ülkedeki krize siyasi çözüm bulunması için 48 saat süre tanıyan açıklamasını kınadı. Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada “Ordu bu açıklamayı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye danışmadan yapmıştır ve yanlış anlaşılacak ifadeler içermektedir. Demokratik, sivil, modern Mısır devletinin tesisi şanlı 25 Ocak 2011 devriminin en önemli kazanımıdır ve Mısır, hangi ahval ve şerait altında olursa olsun geri adıma bütün gücüyle mukavemet edecektir. Mısır, bu yeni devleti kurma uğruna ağır bir bedel ödemiştir. Hep birlikte görüş ayrılıklarının yönetilmesi için tek yol olarak demokrasiyi benimsiyoruz” denildi.

 


Eylemciler sevindi

 


Ordunun Mursi’ye ültimatom vermesi, meydanları dolduran yüzbinlerce eylemci tarafından coşkuyla karşılandı. Ancak gece boyunca yer yer şiddet olayları yaşandı. Vasat Partisi’nin Kahire’deki Genel Merkezi kalabalık bir grup tarafından Molotof kokteylli saldırıya uğradı. Merkez binasından dumanların yükseldiği, parti binasının yüzlerce muhalif tarafından kuşatıldığı bildirildi. İktidardaki Hürriyet ve Adalet Partisi’nin (HAP) Buhayra’daki merkezine de “Baltacı” adlı gruplarının molotof kokteylleri ve taşlarla saldırdığı ve binada yangın çıktığı öğrenildi. Mursi karşıtları ve yanlıları arasında üç gündür süren çatışmalarda ölü sayısı 25’e, yaralı sayısı 781’e yükseldi.

 

Ordu erken seçimi destekliyor

 

ABD önderliğindeki Hıristiyan koalisyonun desteğiyle başlayan halk ayaklanması ve Hüsnü Mübarek yönetiminin devrilmesinin ardından yapılan seçimlerde aşırı İslamcı Müslüman Kardeşler üyesi, ABD eğitimli Muhammed Mursi cumhurbaşkanı seçilmişti. Şii İran’a karşı Orta Doğu’da ılımlı Sünni hilalin oluşturulması için çabalayan ABD, Mursi ile çalışacağını ilan etmiş, ziyaretine de dönemin dışişleri bakanı Hillary Clinton gitmişti. İşler yolunda gittiği sırada Mursi’nin keyfi görevden almalar ve atamalar yapması, ordunun yönetime yine etkin katılımı, İslam ile ilgili gizli gündemin yürürlüğe konulması ve söz verilmesine karşın özgürlük ile demokrasinin rafa kaldırılmasının yanı sıra ekonomik istikrarın da bir türlü kazanılamaması üzerine halk, yeniden sokağa döküldü. Mısır’daki El-Ehram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Kadri Said, Mısır ordusunun açıklamasının protestocuların erken seçim talebini desteklediğini söyledi. Said, Cumhurbaşkanı Mursi’nin vaatlerde bulunmasını ya da halkın taleplerini ertelemesini ordunun kabul etmeyeceğini savunarak, “Mursi, halkın erken seçim isteğini yerine getirmek için tarih vermelidir” dedi. El-Ehram uzmanlarından Amr Rabi ise “30 Haziran gösterileri, yönetimin performansını gözden geçirmesinin şart olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

 

Mısır’da istifa furyası

 

Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr’ın görevinden istifa ettiği belirtildi. İstifasının kabul edilmesi durumunda Amr, politik krize bağlı olarak istifa ettiği bildirilen bakanların arasına katılmış olacak. Amr’ın görevinden istifa etmesinde, Mısır’da yaşanan son gelişmelerin etkili olduğu ileri sürüldü. Amr’ın istifasıyla, Mısır’da görevinden ayrılan bakan sayısı altıya yükseldi. Önceki gün de Mısır Çevre Bakanı Halid Fehmi, İletişim Bakanı Atıf Hilmi, Turizm Bakanı Hişam Zazu ve Hukuk İşleri ve Meclis Bakanı Hatim Bacatu ile Telekomünikasyon Bakanı görevlerinden istifa etmişti. Kısa süre içerisinde İstifa eden bakanların yerine yeni isimlerin atanması bekleniyor.

 

Obama devreye girdi

 

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi telefonla arayarak, göstericilerin taleplerine yanıt vermesi çağrısında bulundu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Afrika gezisinde olan Obama’nın, Mursi’den, istifa etmesini ve erken seçime gidilmesini talep eden endişeli göstericilere karşılık vermesini istediği belirtildi. Açıklamada, Obama’nın görüşmede, ABD’nin Mısır’da demokratik süreç önerdiğinin, hiçbir parti ya da grubu desteklemediğinin ve mevcut krizin sadece siyasi süreçle çözülebileceğinin altını çizdiği duyuruldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Patrick Ventrell de Mısır’daki gösterilere ilişkin, “tüm taraflarla temas halinde olduklarını ve gelişmeleri yakından izlediklerini” söyledi. Mısır ordusunun son açıklamasına dair bir yorum yapmayan Ventrell, ABD’nin uzun süredir izlediği politikanın, grupların şiddete başvurmaması yönünde olduğunu belirtti.