Sıfır faiz hayalinden çift hane kâbusuna

Sıfır faiz hayalinden çift hane kâbusuna
Sıfır faiz hayalinden çift hane kâbusuna

Başbakan Erdoğan’ın sıfır faiz hayali ABD’den gelen tsunaminin piyasaları devirmesiyle son buldu. Faizler yüzde 10 s

Başbakan Erdoğan’ın sıfır faiz hayali ABD’den gelen tsunaminin piyasaları devirmesiyle son buldu. Faizler yüzde 10 sınırını zorlarken altın ve dolardaki tırmanış da devam ediyor..

 

Başbakan Erdoğan’ın ağustos ayı başında  “Türkiye artık sıfır faize alışacak kendinizi sıfır faize göre  ayarlayın” diye vatandaşa ve sanayiciye çağrısı ters tepti. Başbakan’ın sıfır faiz hayali FED’in geri çekilme politikalarının dinamit etkisiyle adeta çift hane kabusuna dönüştü.
Merkez Bankası, TL’nin değer kaybını önlemek için piyasaya dolar sürerken, gecelik faizler zıpladı.  FED’in hareketi öncesinde aylık mevduat faiz oranları yüzde 5’ler 6’larda olan bankalar bu faiz oranlarını yüzde 8’e kadar yükseltti.Bir hafta önce yüzde 9.30 olan aylık tezgah altı mevduat faizleri ise 9.50’nin üstüne çıktı, yüzde 10’a çıkma beklentisi var. Bu arada enf azla talep edilen konut kredisi faizleri de Amerikan Merkez Bankası FED’in açıklamaları sonucunda  “faizler artabilir ” beklentisiyle  son iki ayda  yıllık yüzde 10 sınırına ulaştı. Dolarda yukarı yönlü hareket ve risklerin hala canlı olmasıyla birlikte gösterge bono faizleri de yüzde 10’un üstüne çıktı. Borsada ilk seans kapanırken gösterge bono faizi yüzde 3,90’lık bir artışla yüzde 10,12’ye fırladı. Böylece gösterge faiz Ocak 2012’den bu yana, 20 ay sonra ilk kez çift hanelere ulaştı.
SETA Ekonomi Direktörü Prof. Erdal Karagöl, faiz artışının yatırım maliyetlerini yükselttiğini hatırlatarak, “Faiz artırımı maliyetli ancak riskli olan ülkeler için faiz artırmaktan başka da araç yok” dedi. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Türkiye’nin düşük faiz döneminde başladığı büyük projelere faiz artışı yüzünden ara verilmemesi gerektiğini vurguladı. SETA’ya göre, son dönemde ortaya çıkan olumsuz konjonktür ekonomide dengeleri değiştirdi, faiz artışı yatırım maliyetlerini yükseltti. Ancak buna rağmen büyük yatırımlardan vazgeçilmesi ileride cari açığın etkisini daha da artırmasına yol açacak.

 


Körfez sermayesi gelmeyebilir
Karagöl, büyük yatırımların ucuz finansmanı için yurt dışından gelebilecek kaynakların bozulan konjonktür nedeniyle artık gelemeyebileceği uyarısında da bulundu. Karagöl, “Büyük yatırımlar için Körfez ülkeleri dahil dışarıdan büyük fonlar bekliyorduk. Ancak dış şartlar şu an için çok uygun değil. Yarın çok farklı şeyler olabilir. Uluslararası konjonktürde sorun var. Ortadoğu’da problemler var” dedi. Mısır’a da değinen Karagöl, Türkiye’nin Mısır’ı, ihracatta Afrika ’ya açılma yolunda bir bir üs olarak kullandığını, ortaya çıkan yeni durumun Türkiye’nin dış ticaretini olumsuz yönde etkileyebileceğini vurguladı.