Emekli general Osman Aydoğan Cougar helikopterlerin hangi Başbakan'ın ısrarıyla alındığını açıkladı. Genelkurmay karşı çıkmış

Emekli general Osman Aydoğan Cougar helikopterlerin hangi Başbakan'ın ısrarıyla alındığını açıkladı. Genelkurmay karşı çıkmış
Bitlis’te 11 askerin şehit olmasına neden olan Cougar model askeri helikopterlerle ilgili emekli Tuğgeneral Osman Aydoğan’dan dikkat çeken iddialar geldi. Aydoğan Çiller hükümetinin Cougar helikopterlerini almak istediğinde bu isteğe Genelkurmay ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın karşı çıktığını belirterek; “Türkiye o zaman (1993) AB Gümrük Birliğine girmek istemektedir. Kanaatim odur ki nasıl ki NATO'ya girmek için ABD'ye rüşvet olarak Kore'ye asker gönderilmiş ise AB Gümrük Birliğine girmek için de rüşvet

Emekli general Osman Aydoğan Cougar helikopterlerin hangi Başbakan'ın ısrarıyla alındığını açıkladı. Genelkurmay karşı çıkmış

Önceki gün Bitlis''te dün düşen Cougar model askeri helikopterde aralarında Korgeneral Osman Erbaş''ın da bulunduğu 11 asker şehit oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri''nde (TSK) 1996''dan beri kullanılan Fransız-Alman ortak yapımı genel maksatlı Cougar helikopterlerde yaşanan 4 kazada toplam 39 asker şehit düştü.

İndependent Türkçe’den Ali Kemal Erdem’in haberine göre son kazanın ardından Cougar helikopterlerin güvenli olup olmadığı da tartışma konusu oldu.

Emekli Tuğgeneral Osman Aydoğan kendisine ait olan "Şehriyar" adlı sayfada bugün yayınladığı "Helikopter Kazası" adlı yazısında Cougar''larla ilgili açıklamalarda bulundu.

"ALINMASINA GENELKURMAY KARŞI ÇIKMIŞTI"

Son kazada şehit olan Korgeneral Osman Erbaş''ı şahsen tanıdığı ve 2020 yılı içerisinde makamında iki kez görüştüğünü belirten Aydoğan, Cougar helikopterlerinin 20 tanesinin 1993 yılında Fransa''dan satın alındığını, 30 tanesinin de 1996 yılından itibaren TUSAŞ tesislerinde lisanslı olarak üretildiğini kaydederek, şunları söyledi:

“Ancak sorun olan sadece bu helikopterlerin yaşı da değildir. Fransız Cougar helikopterlerinin alımı da ilginçtir. Zamanında Türk hükümeti bu Cougar helikopterlerini almak istediğinde bu isteğe Genelkurmay Başkanlığı karşı çıkmıştır. Bu isteğe Hava Kuvvetleri Komutanlığı karşı çıkmıştır. Bu isteğe Kara Kuvvetleri Komutanlığı karşı çıkmıştır. Bu isteğe bu helikopterleri bizzat kullanacak olan Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kara Havacılık Dairesi karşı çıkmıştır.”

"İYİ BİR HELİKOPTER AMA ZORLU KOŞULLARA UYGUN DEĞİL"

Bu itirazın nedeninin Cougar helikopterlerinin kötü, kalitesiz olmasından kaynaklanmadığını tersine Cougar helikopterlerinin sınıfının neredeyse en iyi helikopteri olduğunu söyleyen Aydoğan, iddialarını şöyle sürdürdü:

Ancak bu Cougar helikopterlerinin üretim ve kullanım amaçları farklıdır. Çünkü bu Fransız Cougar helikopterleri dağlık arazide, yüksek rakımlarda, olumsuz hava koşullarında icra edilecek operasyonlarda kullanılmak için üretilmemiştir. Cougar helikopterlerinin fiziki silueti büyük ve yüksekliği fazladır. Fransız Cougar helikopterleri esas olarak Fransa''da barış koşullarında havaalanları arasında yolcu transferinde kullanılmak, muharebe koşullarında ise geri bölgede personel taşımak için üretilmiştir. Cougar helikopterleri, anlattığım gibi barış koşulları şartlarında, muharebede ise geri bölgede personel taşıma maksadıyla üretildiği için bu helikopterlerin füze koruma sistemi de yoktur.

“GÜMRÜK BİRLİĞİ’NE GİRMEK İÇİN RÜŞVET OLARAK VERİLDİ”

Fransız Cougar helikopterleri alındığında Tansu Çiller''in başbakan olduğunu hatırlatan Aydoğan, "Türkiye o zaman (1993) AB Gümrük Birliğine girmek istemektedir. Kanaatim odur ki nasıl ki NATO''ya girmek için ABD''ye rüşvet olarak Kore''ye asker gönderilmiş ise AB Gümrük Birliğine girmek için de rüşvet olarak bu Fransız helikopterleri alınmıştır" iddiasında da bulundu.

İlgili Haberler