Yabancı basından ‘komplo’ eleştirileri

Yabancı basından ‘komplo’ eleştirileri
Yabancı basından ‘komplo’ eleştirileri

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası Türkiye’nin yaşadığı çalkantı dünya basınında geniş yer almaya devam ediyor. Gazete

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası Türkiye’nin yaşadığı çalkantı dünya basınında geniş yer almaya devam ediyor. Gazeteler, Erdoğan’ın durumunun kritik olduğu görüşünde

 

Türkiye’yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına ilişkin son gelişmeleri yakından izleyen dünya basını yine AKP iktidarına yüklendi. Financial Times “Skandal Erdoğan’a yakınlaşıyor, Türk Başbakanı, yenilmez imajını kaybetti” ifadelerini kullandı. Gazete, yolsuzluk soruşturmasının “hükümet üyelerinden kendi ailesinin üyelerine sıçrayacak gibi gözükürken Türk Başbakanı Erdoğan, perşembe günü siyasette ayakta kalmak için mücadele veriyordu” yorumunda bulundu. Erdoğan’ın “asıl hedef benim” sözlerini yansıtan gazete, “derinleşen” krizinin piyasalar ve siyasi yorumcular arasında “alarm” yarattığını da belirtti.

 


Derin güçler

New York Times, 2. yolsuzluk soruşturmasının, savcı Muammer Akkaş’ın elinden alınmasını, “derin güç mücadelesinin yeni bir işareti” olarak nitelerken “Türkiye’de yaşanan skandal, Başbakan Erdoğan’a önemli bir siyasi zarar verdi. Kriz derinleşirken Erdoğan, soruşturmanın yabancı bir komplo olduğunu söyleme eğilimini gösteriyor ve perşembe günü yayınlanan açıklamalarında soruşturmanın asıl hedefinin kendisinin olduğuna inandığını da ifade etti” diye yazdı.

 


Yabancı komplo

BBC, Başbakan Erdoğan’ın hem Gezi olaylarında hem de yolsuzluk soruşturmasının arkasında “yabancı komployu” gördüğüne dikkat çekerken, 2014’te yapılacak seçimlerde hem Erdoğan hem de Gülencilerin “sınav” vereceğini savundu. Habere göre, artık “on yıl hakim olduğu sistemin içerisinde organize bir muhalif ile karşı karşıya” olan Erdoğan’ın “siyasi yetenekleri sınanacak, yabancı komplo olsun olmasın” görüşüne yer verildi.

 


“Bizans skandalı”

Wall Street Journal, “Türkiye’nin Bizans Skandalı” başlıklı analizinde yolsuzluk karmaşıklığına dikkat çekerek soruşturmanın Erdoğan’ı tehdit ettiğini yazdı. Gazete, Erdoğan’ın Türkiye’deki yolsuzluk skandalı yüzünden geçtiğimiz haftadan bu yana yabancı güçleri suçladığını ancak üç bakanının istifasının ardından rüşvet skandalını Başbakan’ın kapı eşiğine getirdiği yorumunu yaptı. Ekonomi ve İçişleri Bakanlarının soruşturmaları ayıplayıp kendilerinin ve Başbakan’ın masum olduğunu açıklayarak istifa ettiklerini ancak Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın ülkenin menfaati için kendisi ile birlikte Başbakan’ın da istifa etmesi gerektiği açıklamasıyla büyük ses getirdiğini yazdı.

 


Sadık müttefik

Times, Türkiye’de devam eden “yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına” büyük yer ayırırken, “Erdoğan siyasi kariyerini kurtarmak için çabalarken, sadık arkadaşı Abdullah Gül olası halefi olarak yükseliyor. İngiltere’de okumuş olan ılımlı Cumhurbaşkanı Gül, destekçileri tarafından Başbakan’a daha sakin bir alternatif olarak görülüyor” ifadelerini kullandı.