Erdoğan “Anketlere güvenmiyorum” demişti: Konda’dan dikkat çeken anket kararı

Erdoğan “Anketlere güvenmiyorum” demişti: Konda’dan dikkat çeken anket kararı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anketlere güvenmediğini açıklamasının ardından Konda’dan dikkat çeken bir karar geldi. Yapılan açıklamada yerel seçimden önceki perşembe günü anket sonucu yayınlanmayacağı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anket sonuçlarına güvenmediğini açıklamasının ardından, hükümete yakınlığı ile bilinen Konda’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada her seçimden önce perşembe günü yayınlanan son anket sonuçlarının yerel seçimden önce yayınlanmayacağı belirtildi.

Konda’dan yapılan açıklamada, "Birbirinden farklı bu rekabet durumları nedeniyle 31 Mart akşamı Yerel Seçim sonucu olarak herhangi bir partinin Türkiye genelindeki oyunu aritmetik olarak hesaplamak ve hakkında konuşmak KONDA açısından mümkün olamayacaktır. Bu nedenlerle ilk kez seçimden önceki perşembe günü önümüzdeki yerel seçimlere dair bir açıklama yapılmayacaktır" denildi.

KONDA'nın 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin olarak açıklaması şöyle:

“Bilindiği gibi şirketimiz her seçim öncesi Perşembe günü seçime dair son araştırmanın bulgularını ve öngörülerini kamuoyu ile paylaşmakta, ilke olarak da diğer zamanlarda seçime dair hiçbir bulguyu açıklamamakta, seçimin sayısal sonuçlarına dair tartışmalara dahil olmamaktadır.”

“Önümüzdeki yerel seçimlerde siyasi tarihimizde ilk kez karşımıza çıkan farklı bir uygulama ve duruma tanıklık edeceğiz. Partiler yerel seçimlere dönük formel veya informel ittifaklar şeklinde seçime gireceklerdir. Kimi yerlerde iki parti arasında “tam ittifak” yapılmış şekilde, hem belediye başkanlığı hem de yerel meclisler için ortak aday ve listelerle seçime gidilecek; kimi yerlerde ise “yarım ittifak” yapılmış şekilde, belediye başkan adayı ortak ama yerel meclis listeleri farklı olarak seçime gidilecektir. Kimi yerlerde ise ittifak yoktur. Üstelik ittifaklar simetrik değildir. Yani bazı yerlerde bir ittifak varken karşısında ittifak yoktur. Bazı yerlerde örneğin HDP hiç aday çıkarmamışken, bazı yerlerde ise şimdiye kadar hiçbir araştırmada göze görünür oranda toplumsal destek bulgusu olmayan DSP’den seçim sonuçlarına etki edebilecek adaylar vardır. Bazı yerlerde ise yine şimdiye kadar araştırmalarda bahsi geçmeyen bağımsız adaylar vardır.”

“Birbirinden farklı bu rekabet durumları nedeniyle 31 Mart akşamı Yerel Seçim sonucu olarak herhangi bir partinin Türkiye genelindeki oyunu aritmetik olarak hesaplamak ve hakkında konuşmak KONDA açısından mümkün olamayacaktır.”

“Her bir seçim bölgesi için ayrı araştırmalar yapıp seçim sonucuna dair bulgulara erişmek teknik olarak mümkün olsa dahi bu büyüklük ve yaygınlıktaki araştırmalar için bir iş modelimiz bulunmamaktadır.”

“Elbette iş alanımız gereği yerel seçimlere dair araştırmalar gerçekleştirdik. Fakat 4 ilde gerçekleşen bu araştırmalar için birlikte çalıştığımız kurumlarla imzaladığımız gizlilik sözleşmeleri gereğince, biz de çalıştığımız kurumlar bu araştırmalara dair kamuoyuyla bilgi, bulgu veya sonuç paylaşmamaktadır. Ayrıca, sadece bu illerde gerçekleştirilen araştırmalar, metodun doğası gereği tüm Türkiye’yi temsil etmemektedir.”

“Karşı karşıya olduğumuz mesele araştırma şirketlerinden, şirketlerin maharetlerinden ve araştırma tekniğinden bağımsız olarak aritmetik sorunudur.”

“Bu nedenlerle ilk kez seçimden önceki Perşembe günü önümüzdeki yerel seçimlere dair bir açıklama yapılmayacaktır.”

ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASI SONRASI ANKET ŞİRKETLERİ EKRANLARA ÇIKMADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada anket şirketlerine güvenmediğini belirterek, ‘’ Anketlerde ciddi manada manipülasyonlar var. Gerçekten başarılı bir anket çalışması yapan parti olduk. Son dönemlere gelince bakıyorsunuz ki, biz bir anket firmasıyla çalışmayız, en az üç firmayla çalışır check ederiz. Bakıyoruz ki neticeler geliyor, hiçbiri birbirini tutmuyor. Bu seçimde daha farklı yöntem kurduk. Marka şirketlerle çalışmaktan çok bu işi hiç adı sanı duyulmamış bir şekilde sürdürüyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan’ın açıklamaları sonrası anket şirketlerinin genel müdür ve sahiplerinin hükümete yakın kanallarda yer almaması dikkat çekti.

ANKETLER ANKARA’DA MANSUR YAVAŞ’I ÖNDE GÖSTERİYOR

Yerel seçimler öncesi çıkan anketlerde en dikkat çeken sonuçlar Ankara’da ortaya çıkıyor. CHP ve İYİ Parti’nin ortak adayı Mansur Yavaş, Cumhur İttifakı’nın adayı Özhaseki’ye karşı önde gösteriliyor. İstanbul’da ise Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım Arasındaki fark gittikçe kapanırken, bazı anketlerde ise İmamoğlu önde gösteriliyor.

KONDA GENEL MÜDÜRÜ: "AKP’NİN OYLARI DÜŞECEK"

Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Kasım ayında BBC Türkçe’ye verdiği röportajda yerel seçimde AKP’nin oylarının düşeceğini belirterek, Ekonomide yaşanan gelişmelerin iktidarı olumsuz etkilediğini vurgulayan Ağırdır, “AKP oyunu artıramayacak, yani yüzde 42'nin 40 olma ihtimali var. Ama nereye kadar geriler, borsacıların deyimiyle yüzde 39'u test eder mi? Bunu şimdiden kestirmek güç ama oyunu artıramayacak” demişti.

İlgili Haberler