Erdoğan iyi, başkanlar kötü!

Erdoğan iyi, başkanlar kötü!

Son yılların moda sözü: Erdoğan iyi, çevresi iyi değil!

Tüm başarısızlıklarda bu söyleniyor. Öyle ki, Erdoğan''ın talimatıyla ekonomiyi yöneten damadı bile yeri geldi aynı konuma düştü.

Erdoğan iyi, damadı kötü!

Aslan gibi damat bile bir anda kurban verildi.

Erdoğan iyi, belediye başkanları kötü... Erdoğan iyi, bakanları kötü...

İyi de Erdoğan bütün kötüleri etrafında toplayıp yetki veriyorsa bu işte bir sorun yok mu?

Erdoğan''ın çevresindeki kötülerden(!)biri de Merkez Bankası''nın çiçeği burnunda Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu.

Erdoğan daha önce atadığı Merkez Bankası başkanlarını faiz indirmiyor ve faizleri yüksek tutuyor diye hep görevden aldı.

Murat Çetinkaya (2016-2019), Murat Uysal (2019-2020), Naci Ağbal (2020-2021) Erdoğan tarafından Merkez Bankası''nın başına getirilen, güvendiği insanlar.

Hele Murat Uysal''a o kadar çok güveniyorlardı ki, çok şey beklediler. Faizleri tam da istedikleri gibi çatır çatır indirdi. Türkiye''nin eksi faizle tanışmasına neden oldu. 128 milyar doları sobada yakar gibi yaktı kül etti.

Murat Uysal''ın görev süresi ancak 1 yıl sürdü. Erdoğan tarafından görevden alındı. 128 milyar gibi bir rezerv yakma döneminde Merkez Bankası''nın başında olan Uysal, görevden alındığı Kasım 2020 tarihinden beri ortalıkta yok. Şu ana kadar ne görüldü ne duyuldu. Türkiye''de mi, onu bile bilen yok.

Bilinen tek şey Erdoğan taraftarları tarafından kötü bir Merkez Bankası Başkanı olarak nitelendirilmesi. Erdoğan''ı zor durumda bırakan bir başkan(?) olarak tarihe geçti.

Gelelim Naci Ağbal''a.

Erdoğan''ın damadından bile fazla güvendiği, sarayda sağ tarafında tuttuğu bir isim. 128 milyar faciasından sonra Merkez Bankası''nı toparlaması için joker olarak görevlendirdi. Gerçekten de kısa sürede toparladı, Türkiye''ye fon akışı başladı ve döviz düşmeye başladı. Naci Ağbal da tıpkı bir dönem Mehmet Şimşek gibi çatıyı hava güneşliyken tamir etme taraftarıydı ve Amerika''nın 10 yıllık tahvil faizinin yükselmesi ile durduğu yerde faizleri 200 baz puan yükseltti. Buna da önden yüklemeli faiz dedi.

Önden yüklemeli ne demek?

İleride olası şokların etkisini azaltmak amacıyla peşinen yükseltilen faiz.

Naci Ağbal tarih yazdı. Merkez Bankası''ndaki başarısından dolayı değil, dünyanın en kısa süreli Merkez Bankası başkanlığı yapmasından dolayı. Bir gece yarısı görevden alındı. Aradan geçen 6 aya rağmen Naci Bey''in yaşadığına dair bile bir ipucu yok ortalıkta. Yani o Erdoğan''ın gözdesi, dahası prensinin yaşadığını bile bilmiyoruz. Kimse ne gördü ne duydu. Öyle ki, en yakın akrabaları bile Naci Bey''den haber alamıyorlar.

Naci Bey de Erdoğan iyi, çevresi kötüler kataloğunda yerini aldı.

Son olarak fikren Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi düşünen bir isim Merkez Bankası başkanlığı görevine getirildi: Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu.

Prof. Dr. Kavcıoğlu, köşe yazılarında hep Erdoğan''ın enflasyonu yüksek faizin arttırdığını savundu durdu. Bunu yıllarca Erdoğan ile haykırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tam iki kez canlı yayında Merkez Bankası''na faizleri düşürmesi için talimat verdiğini açıkladı.

Dün soluklar tutuldu ve saat 14.00''te Merkez Bankası faiz kararını açıkladı.

Merkez Bankası, Erdoğan''ın indirin talimatına rağmen faizleri indirmedi ve sabit tuttu.

Gördünüz mü? Erdoğan''ın en güvendiği insan bile o koltuğa oturduğunda kötü oluyor.

Erdoğan faizler düşsün diyor, ama başkanlar kötü olduğu için kasıtlı olarak düşürmüyorlar.

Erdoğan bir gece yarısı Prof. Şahap Kavcıoğlu''nu görevden alırsa şaşmayın. Çünkü o da kötü olmaya en iyi adaylardan biri.

Ne diyelim Erdoğan iyi, etrafı kötü...

Yazarın Diğer Yazıları