Erdoğan'dan Kabine Toplantısı sonrası önemli açıklamalar

Erdoğan'dan Kabine Toplantısı sonrası önemli açıklamalar
Kabine Toplantısı'nda Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illerde de yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlere ilişkin önemli konular görüşüldü. Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında açıklamalarda bulundu.

4 saat 40 dakika süren kabine toplantısı sona erdi. Kabine sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan''ın konuşmasından satır başları şöyle:

Depremler atom bombalarının yüzlercesine denk gelecek şekilde bir enerji ortaya çıkardı.

Kaharamanmaraş depremi yerleşim yerlerinin tam altında yaşandı.

CAN KAYBI YÜKSELDİ

35 bin 418 vatandaşımız hayatını kaybetti. 105 bin 505 kişi yaralandı.

İlk depremde hasar gören binalar, ikinci depremde tamamen çöktü.

Hasar tespit çalışmaları 1 hafta içinde tamamlanacaktır. Altyapı da yaşanan yıkımlar işimizi çok zorlaştırdı.

Bölgedeki şehirlerimizin ayakta kalan kapasiteleri ile ülkemizin tamamındaki kamu imkanlarını hemen harekete geçirdik.

Böylesine büyük bir felaket dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın meydana gelebilecek aksaklıklar bizde de yaşandı.

Bölge genelindeki çalışmalar, arama kurtarmadan yardım malzemelerinin dağıtımına kadar bütün süreçleriyle düzene sokuldu. Yaklaşık 250 bin kamu görevlimiz deprem bölgesindeki çalışmalarda yer alıyor. Sahada görevlendirilen iş makinası sayısı 12 bin 235''e, uçak sayısı 76''ya, helikopter sayısı 121''e, gemi sayısı 26''ya, insansız hava aracı sayısı 45''e ulaştı.

211 BİN KONUT, YIKILMIŞ, ACİL YIKILACAK VE AĞIR HASARLI

Çeşitli kurumlarımıza ait 320 seyyar mutfak bölgede her gün sıcak yemek dağıtıyor. Sadece Kızılay''ımızın dağıttığı sıcak yemek adedi 20 milyonu, ekmek adedi 22 milyonu, su adedi 15,5 milyon adedi buldu.

İlk belirlemelere göre deprem bölgesinde 47 bin binadaki 211 bin konutun, yıkılmış, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi.

"YIKILAN HER EVİ YENİDEN YAPIP HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDECEĞİZ"

Yıkılan tüm binaların yüzde 98''nin 1999 öncesinde inşa edildi. Mart başı itibarıyla 30 bin konutun inşasına hemen başlıyoruz. 1 yıl içinde deprem bölgesindeki konut ihtiyacının tamamını karşılayacak sayıda konut inşa etmeyi hedefliyoruz. Depremin yıktığı veya oturulamaz hale getirdiği her evi, her iş yerini yeniden yapıp hak sahiplerine teslim edeceğiz.

Yerinde ihya edilebilecekleri yerinde, taşınması gerekenleri uygun alanlarda inşa edeceğimiz konutlarla depremin yıkımlarını tümüyle telafi edeceğiz. Kademeli olarak birkaç ay içerisinde fay hatlarının uzağında inşa edeceğimiz tüm konutların yapımına geçilmiş olacaktır.

Bölgedeki işletmelere yönelik ilave kredi garanti fonu kefaletli kaynaklar hazırlanmıştır. Önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak ihtiyaçlara göre vatandaşlarımıza ilave destekler yapacağız. Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına, acil ihtiyaçları için 100 bin lira nakdi yardımda bulunuyoruz.

AFAD''A 136 MİLYON TL BAĞIŞ

Bankacılık sektörümüz, 2022 karlarının belli bir oranını, şu an itibarıyla 50 milyar lira civarında, depreme tahsis ettiler. Yarın akşam saat 20.00''de Türkiye, KKTC ve Azerbaycan''da ''Türkiye tek yürek'' sloganıyla bir yardım kampanyası düzenlenecek.

 Kabine üyeleri, kabine toplantısına katılan kamu görevlileri olarak, depremzedeler için AFAD''a toplam 136 milyon 589 bin lira bağışta bulunma kararı aldık.

Toplam 1,6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacını karşılamış durumdayız. Deprem bölgelerinde kurulan çadır sayısının 175 bini, konteyner sayısı ise 5 bin 400''ü geçti.

Vergi ertelemelerinden bankacılık düzenlemelerine kadar pek çok unsuru içeren mücbir sebep halinden yaklaşık 638 bin mükellefimiz yararlanacak.

Deprem bölgesi dışındaki diğer 71 ildeki ilk ve ortaöğretim derecesindeki okullar 20 Şubat''ta açılacak.

KILIÇDAROĞLU''NA TEPKİ

Barajların patladığından su tutamaz hale geldiğinden bahsetmeye başladılar. Bu zor zamanda bir olmak gerekirken siyaset belli bir bölümüyle ana muhalefet ciddi manada çirkinleşti. Borsa İstanbul''daki atılan adımlarla alakalı SPK''ların önüne giderek gösteri yapıyorlar. Bu tür şeylerle ilgili elinde belgeler varsa konuşursun. Hayatın yalan, hep yalanlarla hareket ettin. Bu iftiralar asla milletim tarafından kabul edilmeyecektir."

Ayrıntılar geliyor...

İlgili Haberler