Bir yanda duruşma diğer yanda eylem!

Bir yanda duruşma diğer yanda eylem!
301 işçinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin Soma davasına devam edildiği saatlerde bir başka madende işten çıkarılan işçiler de eylem yaptı

Haber: Bünyamin Öztürk

Soma’daki 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin davaya Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Davanın 30’uncu oturumunda tanık olarak ifade veren Murat Demircan, 5 yıldan bu yana maden işçisi olduğunu, madende şalterci olarak görev yaptığını söyledi. Facianın yaşandığı gün elektriklerin kesildiğini, 3. kömür nakil bandının bu nedenle durduğunu belirten  Demircan, “elektrik birazdan gelir” diyerek bir süre bandın başından ayrılmadığını kaydetti. Murat Demircan, bu sırada bazı amirlerinin yer üstünden aşağıya doğru hızlı adımlarla indiğini belirterek, 15-20 dakika sonra da bulunduğu yere biri dumandan etkilenmiş 3 işçinin geldiğini ve “çıkın” denildiğini  Demircan, bandın o gün olay öncesinde birkaç kere durduğunu ancak o durmaların amirlere kızan işçilerin bandın hareketini kesen anahtarı çekmesinden kaynaklandığını tahmin ettiğini söyledi. Tanık Abdülhakim Bilen de madenciliğe 2009 yılında başladığını, elektrikçi olarak görev yaptığını anlattı. Bilen, son zamanlarda kömür üretiminin artması amacıyla iş güvenliği ve emniyetin ikinci plana atıldığını iddia etti. Abdülhakim  Bilen, bazı insan nakil bantlarının kömür nakil bandına çevrildiğini, normalde insan taşınırken bantların hızının düşürülmesine rağmen, zaman kaybı olmaması için bantların hızı düşürülmeden insan taşındığını öne sürdü. Bilen, müfettişlerin geleceğini 15-20 gün önceden bildiklerini söyledi. Bilen şöyle devam etti: “Gidecekleri güzergahlar belliydi. Oralara yangına dayanıklı telefonlar takılırdı, değiştirilemeyen ev tipi telefonlar ise kamufle edilirdi. Ocakta kullanılan kablo ve telefonlar yangına dayanıklı değildi. Taşeronlar, ekip başçavuşları ve çavuşları ekibine baskı yapardı, fazla üretim için. Kazadan psikolojik destek almak zorunda kaldım.” 

İş akitleri fesh edildi
Bu arada, Manisa’nın Soma İlçesi’nde 301 işçinin yaşamını yitirdiği madene komşu olan maden ocağında çalışan bazı işçiler, iddiaya göre herhangi bir açıklama yapılmaksızın işten çıkarılmaya başlandı. İş akitleri feshedilen işçilerden bir bölümü haklarını alırken, işe dönmek isteyen bir grup madenci ise maden sahasında eyleme başladı. Eylemci işçiler,  şu açıklamayı yaptı: “Önceki akşam vardiyaya gelen ve vardiyadan çıkan arkadaşlarımızdan bazılarının giriş kartı çalışmadı. Bunun üzerine durumu sorduğumuzda bize ‘iş akdiniz fesh edildi’ dendi. ‘Sabah muhasebeye gelin imzalarınızı atın ve tazminatını alın’ dendi. Ancak herhangi bir gerekçe söylenmedi. Sabah tekrar gelip neden iş akdimize son verildiğini sorduk. Yine herhangi bir açıklama yapmadılar. 15 kişinin imza atıp hakların aldıktan sonra işi bıraktığını öğrendik. Ancak ayrılmak istemeyen çalışanlar olarak biz tekrar işe dönünceye kadar buradan ayrılmayacağız, direneceğiz.”