Eşref Bitlis ölüm yıldönümünde anılıyor

Eşref Bitlis ölüm yıldönümünde anılıyor
Orgeneral Eşref Bitlis’in bugün ölüm yıldönümü. 17 Şubat 1993’te uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybeden Bitlis’in hayat hikayesi merak konusu oldu. Peki, Eşref Bitlis kimdir? Eşref Bitlis nasıl öldü? Bitlis ile ilgili merak edilenlerin hepsi haberimizde…

Ankara''da 17 Şubat 1993''te Diyarbakır''a gitmek üzere hareket eden uçağın Yenimahalle''deki PTT İşleme Merkezinin bahçesine düşmesi sonucu Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis, 3 subay, bir astsubay ve bir PTT görevlisinin şehit olduğu olayın üzerinden 28 yıl geçti.

EŞREF BİTLİS KİMDİR?

Malatya''da 1933''te dünyaya gelen Eşref Bitlis, 1952 yılında Kara Harp Okulu''nu bitirdi, 1954 yılında Polatlı Topçu Okulu''nu bitirerek Teğmen rütbesi ile mezun oldu 1966''da Kara Harp Akademisini tamamladıktan sonra Almanya''ya dil eğitimine giden Bitlis, 1969''da Silahlı Kuvvetler Akademisini bitirdi.

Kara Harp Akademisinde başöğretmen olarak görev yapan Eşref Bitlis, 1978''de tuğgeneral oldu ve Bolu Komando Tugay Komutanlığına getirildi. 1982''de de tümgeneral ve Kıbrıs 28. Tümen Komutanı oldu. 1986''da korgeneral rütbesi alan Bitlis, 1988''de Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığına getirildi.

Eşref Bitlis, 1990''da orgeneral rütbesi aldı ve Jandarma Genel Komutanlığına atandı.

Çekiç Güç Kuvvetlerinin Türkiye''den ayrılması gerektiğini, ABD''nin Irak''ın kuzeyinde oluşturmaya çalıştığı Kürt devletinin Türkiye''nin zararına olduğunu söyleyen Bitlis''in uçağı, 17 Şubat 1993''te Ankara Güvercinlik''teki askeri üsten Diyarbakır''a gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra Yenimahalle Posta İşletme Merkezi bahçesine düştü.

Kazada Eşref Bitlis ile Binbaşı Yaşar Erian, Yüzbaşı Tuğrul Sezginler, askeri personel Fahir Işık, Emin Öner, Posta İşletme Merkezi güvenlik görevlisi Ruhi Salay şehit oldu.

EŞREF BİTLİS NASIL ÖLDÜ

Irak''ın kuzeyinde konuşlanmış durumda bulunan Çekiç Güç Kuvvetlerinin Türkiye''den ayrılması gerektiğini ve ABD''nin Irak''ın kuzeyinde oluşturmaya çalıştığı Kürt Devleti''nin Türkiye''nin zararına olduğunu söylüyordu. Bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri büyükelçiliği tarafından birkaç defa hükümete şikayet edildiği iddia edildi.

17 Aralık 1992 tarihinde Çekiç Güç''e bağlı Amerikan savaş uçakları, kendilerine bildirildiği halde Irak''ın Selahaddin kentine gitmekte olan Bitlis''in helikopterine taciz uçuşu yaptı ve helikopteri inişe zorladı. Komutanlığı döneminde JİTEM''in kurularak yargısız infazların yapılmasına ve itirafçılarla birlikte silah ve uyuşturucu kaçakçılığı yapılmasına karşı çıktığı da basına yansıdı.