Hükümet Norveç'in kutup adasında Türklerin ev alabilmesi için anlaşma imzaladı

Hükümet Norveç'in kutup adasında Türklerin ev alabilmesi için anlaşma imzaladı
Türk vatandaşları, imzalanan anlaşma sonucunda Norveç'in Svalbard adalarında oturma ve mülk edinme izni aldı.

TBMM''ye sunulan ''''kutuplarda ev'''' anlaşmasına göre Türk vatandaşlarının Norveç''in Spitsbergen (Svalbard) takımadaları ile kara sularında mülk edinme, oturma hakkı ve balıkçılık yapabilme imkanı elde edecek. 

DHA''nın haberine göre, Spitsbergen ile ilgili 9 Şubat 1920''de Paris''te imzalanan antlaşmaya dair Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın imzasıyla Meclis Başkanlığı''na gönderildi. Tezkerede Norveç, ABD, Danimarka, Fransa, İtalya, Japonya, Hollanda, Büyük Britanya, İrlanda ile İngiliz Denizaşırı Dominyonları ve İsveç arasında Spitsbergen takımadalarına ilişkin bazı düzenlemeler getiren antlaşmanın, 9 Şubat 1920''de Paris''te imzalandığı hatırlatıldı.

ADADA 2 BİN 500 NORVEÇLİ İLE 3 BİN 500 KUTUP AYISI YAŞIYOR

Kuzey Kutup Noktası''na yalnızca 1000 kilometre mesafede yer alan, sıcaklığın 265 gün eksi derecede olduğu Norveç egemenliğindeki Spitsbergen takımadalarında yalnızca 2 bin 500 Norveçli ile 3 bin 500 kutup ayısı yaşadığı öğrenildi.

Türkiye''nin, anlaşmaya katılması ile Türk vatandaşlarının,  mülk edinme ve oturma hakkı elde edebileceği, balıkçılık ve avlanma yapabileceği belirtildi. Tezkerede ayrıca Türk şirketlerinin denizcilik, endüstri, madencilik ve ticaret alanlarında faaliyette bulunabileceği; Türk bilim insanlarının, kurulacak Türk Bilim İstasyonu''nda bilimsel araştırma yapma ve Türk öğrencilerinin Svalbard Üniversitesi''nde eğitim alma imkanına sahip olabileceği kaydedildi.

Meclis Başkanlığı''na sunulan tezkerede; Antarktika gerekse Arktik''e yönelik başarılı bilim seferleri düzenleyen ve Antarktika''da Horseshoe Adası''nda geçici bilim üssü kuran Türkiye Cumhuriyeti''nin, söz konusu anlaşmaya katılarak Kuzey Kutup Bölgesi''ne yönelik ilgisini tüm dünya nezdinde daha da somutlaştırmış olacağına vurgu yapıldı.

İlgili Haberler