Evlenmek isteyen yetim kızlara 24 bin lira çeyiz parası! Çeyiz yardımı başvurusu nasıl yapılır?

Evlenmek isteyen yetim kızlara 24 bin lira çeyiz parası! Çeyiz yardımı başvurusu nasıl yapılır?
Yeni mevzuatlar kanununa göre; evlenen yetim kızlara 24 bin liraya kadar çeyiz yardımı yapılıyor. Ayrıca bunlarında yanında evlenip yuva kurmak isteyenler içinde çeşitli yardımlarda bulunuluyor.

Evlenmek isteyen yetim kızlara 24 bin lira çeyiz parası! Çeyiz yardımı başvurusu nasıl yapılır?

Evlenip yuva kurmayı hayal eden ancak geçim sıkıntısı içerisinde olup bir türlü hayallerine kavuşamayanlara devlet bazı yardımlar gerçekleştiriyor. Devlet bu konuda gençlere çeşitli destekler sağlıyor. Ancak bu desteklerden yararlanmak adına bazı şartlarına yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartları yerine getirenler içinde 9 bin liradan başlayarak 24 bin liraya kadar çeyiz yardımı veriliyor.

Çeyiz yardımından kimler yararlanabilir?

Evlenen herkes bu yardımdan yararlanamıyor. Çeyiz yardımından sadece babalarından yetim maaşı alan kız çocukları yararlanabiliyor. Kaç yaşında olursanız olun eğer ki yetim maaşı alıyorsanız evlendiğiniz zaman bu çeyiz parası alınabiliyor. Bunun için kız çocuğunun evlenmesi veya evlendiği esnada maaşın ödeniyor olması yeterlidir. Çeyiz yardımı parası ödemeleri evlilik gerçekleştikten sonra yapılmaktadır.

Devlet tarafından ödenen rakam kız çocuğunun almış olduğu yetim maaşına göre değişiklik göstermektedir. Mesela; her ay 1000 lira yetim maaşı alan bir kız çocuğuna, çeyiz yardımı parası olarak toplamda 24 bin lira ödenir. Yani çeyiz yardımı parası 24 maaşın toplamından oluşmaktadır. Ek ödemeler bulunuyorsa bunlar hariç tutulmaktadır.

1500 liradan az olmayan emekli aylığından yüzde 25 oranında hisse alındığından bir kız çocuğu en az 375 lira ölüm aylığı alır ve bu kişinin de alabileceği çeyiz parası 9 bin lira olur.

Çeyiz yardımı parası için nereye başvuru yapılır?

Çeyiz parası almak için Sosyal Güvenlik Kurumu''na (SGK) yazılı olarak müracaat etmek yeterlidir. Başvuru esnasında 5 yıllık bir hak düşürücü süre bulunmaktadır. Bu süre içerisinde başvuru yapmayanın hakkı yanmakla birlikte süre de geçmiş kabul edilmektedir.

İkinci evliliklerde çeyiz parası alınabilir mi?

Çeyiz parasından yetim kız çocuğunun bir kez hakkı bulunmaktadır. İkinci evlilik yapsa da yeniden 24 maaş ödenmemektedir.

Çeyiz parası alındığında hak sahiplerinin maaşı etkileniyor mu?

Yetim kız çocuğu evlendiğinde çeyiz parasından yararlanmak isterse, kendisi gibi kız kardeşi veya ablası da yetim maaşı alıyorsa evlenen yetim kızın 24 aylık süresi bittiğinde, diğer kardeşin maaş oranı artar. Evlenen kızın da 24 aylık süresi bittiğinde maaşı tamamen kesilir.