Fırtına çatıları yerinden söktü minareyi ortadan ikiye bölmüş. 8 şehir kabusu yaşadı

Fırtına çatıları yerinden söktü minareyi ortadan ikiye bölmüş. 8 şehir kabusu yaşadı
Dün gece etkisini gösteren ve saatteki hızı 90 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle Muş, Bingöl ve Bitlis’te binaların çatılarını uçurdu. Erzurum’da park halindeki araçlarla birlikte pek çok ev ve iş yerinde hasar meydana geldi. Mardin’de rüzgar nedeniyle 25 yıllık çam ağacı devrilirken, Batman’da ise caminin minaresi yıkıldı. Konya’da meydana gelen heyelan sonucunda ise, çökme nedeniyle iki mahalle arasında ulaşım yapılamazken yine karların erimesi ve yoğun yağmur nedeniyle dere yataklarını taşması sonucu b

DHA’nın haberine göre, Erzurum kent merkezinde dün gece yarısından itibaren etkili olan fırtına, yaşamı olumsuz etkiledi.

Saatteki hızı 90 kilometreyi bulan fırtınada, Palandöken ilçesinde çok sayıda tabela ile sokak lambası devrilirken, ev ve iş yerinin de çatısı uçtu.

İlçedeki üstü kapalı otobüs durağı, park halindeki otomobilin üzerine devrilirken, bahçe duvarı uçtu, kamelyalar yıkıldı.

Çatılardan düşen sac ve baca taşları, araçların üzerine devrildi.

Yunusemre Mahallesi''nde lojmanın çatısındaki soba bacası, uçarak park halinde olan 2 otomobilin üzerine düştü.

Soba bacasının çatısı, otomobilde hasara neden olurken, bacadan düşen taş parçası da başka otomobilin ön camına saplandı.

Araç sahibi Mustafa Kazan, "Dün gece şiddetli rüzgar vardı. Sabah balkona çıktığımda aracın ön camında taş olduğunu gördüm. Aşağı indiğimizde baca korumasının yan taraftaki aracın tavanına çarpıp yere düştüğünü, beton parçanın da benim aracın ön camına saplandığını gördüm" dedi.

Öte yandan fırtınanın hasarı, gün ağarınca ortaya çıktı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve polis ekipleri, hasar olan bölgelerde incelemelerde bulundu.

MUŞ

Muş''ta da gece saatlerinden itibaren şiddetli yağış ve fırtına etkili oldu.

Fırtınada, Karşıyaka Mahallesi''ndeki site ve kent merkezinde çok sayıda binanın çatıları uçtu.

Bina çatılarından uçan sac parçaları, çevreye savrulurken, park halindeki birçok otomobilin üzerine düştü.

BİTLİS

Kentte gece saatlerinde şiddetli yağmur yağarken, saatteki hızı 100 kilometreye kadar çıkan fırtına etkili oldu.

Birçok ev ve iş yerinin çatıları uçtu, ağaçlar ve aydınlatma direkleri devrildi. Bitlis ile Tatvan arasında bulunan Rahva bölgesinde enerji iletim hatları koparken, otobüs durakları ve park halindeki araçlarda hasar oluştu.

Bazı mahallelere, sabah saatlerine kadar elektrik verilmedi. Meteoroloji yetkilileri, şiddetli rüzgar ve yağışın akşam saatlerine kadar etkili olacağını söyledi.

MARDİN

Kent merkezinde gece boyu etkili olan fırtına, hayatı olumsuz etkiledi. Revza Mahallesi''nde bulunan Dostlar Parkı''ndaki 10 metre uzunluğunda olan 25 yıllık çam ağacı, fırtınada devrildi.

Bu sabah işe gitmek üzere evden çıkanlar, çam ağacını devrilmiş bulunca üzüldüklerini söyledi.

Mahalleliden Mehmet Öget, Dostlar Parkı''ndaki ağaçların 15 yıldır bakımını yaptığını belirterek, 25 yıllık ağacın fırtınada devrilmesinin üzücü olduğunu dile getirdi.

BİNGÖL

Genç ilçesine bağlı Kültür Mahallesi''ndeki Bingöl Caddesi''nde bulunan bazı binaların çatıları, gece saatlerinde fırtınada uçtu.

İhbar üzerine bölgeye sevk edilen polis ekipleri, çevre güvenliği sağlarken, Genç Belediyesi itfaiye ekipleri de yola düşen çatıları kaldırmak için çalışma başlattı.

Fırtınada devrilen ağaçlar da yollardan kaldırılmaya başlandı.

Saatteki hızı 80 kilometreyi bulan fırtınada elektrik direği, gece yola devrildi.

Seyir halindeki TIR''ın sürücüsü ise yoldan geçerken, direğin altında kalmaktan son anda kurtuldu.

Yüksek gerilim hattını taşıyan direğin devrilmesinin ardından Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Bölge Müdürlüğü ekipleri, çevre yoluna gelip, inceleme yaptı.

Ekipler, hırsızların çapraz demir desteklerini çalması nedeniyle direğin desteksiz kaldığını ve bu nedenle devrildiğini söyledi.

Diğerin kaldırılmasının ardından bir süre kapalı kalan yol, trafiğe yeniden açıldı.

BATMAN

Sason''da gece saatlerinde etkili olan yağış ve fırtına, hayatı olumsuz etkiledi. İlçeye bağlı Yolüstü köyündeki caminin minaresi, şiddetli rüzgarda yıkılırken, çatıda da hasar oluştu.

Köyde can kaybı ya da yaralananın olmadığını söyleyen cami imamı Çetin Karakaya, "Maalesef gece fırtınadan dolayı minaremiz yıkıldı. Hamdolsun, sadece maddi hasarla atlattık. Hiçbir vatandaşımızın etkilenmemesi sevindirici" dedi.

KONYA

Orta Toroslar''da Taşeli Platosunda yer alan Taşken de dün başlayan ve aralıklar devam eden yağış hayatı olumsuz etkiledi.

Özellikle 800 nüfuslu Çetmi Mahallesi ile 700 nüfuslu Bolay Mahallelerine birbirine bağlayan yolda karların erimesi ve yoğun yağmur nedeniyle oluşan heyelan sonucu yol çöktü.

sonucu yol ulaşıma kapanırken, belediye ekipleri ise yolun yeniden yapım çalışmasına başladı. Bölgede dere yataklarının taşması nedeniyle de bazı araziler sular altında kaldı.

Heyelanın dün saat 23.30 sıralarında meydana geldiğini hatırlatan Çetmi Mahallesi Muhtarı Ahmet Yazıcı, ''''Kar sularının erimesi ve dün sabah saatlerde başlayan ve aralıklarda devam eden yağmur nedeniyle dere yatakları taştı. Bazı araziler sulan altında kaldı. Çetmi ve Bolay Mahallesi arasındaki yolda heyelan nedeniyle yaklaşık 3 metre çöktü.

Şu an ulaşım sağlanamıyor. Yolun çöktüğünü duyduktan sonra Büyükşehir ve Taşkent Belediyelerine haber verdik. Belediye ekipleri gerekli çalışmalara başladı. Mahallede herhangi bir olumsuzluk ve sağlık problemi yaşanmadı.'''' diye konuştu.

Yazıcı, Bolay mahallesine ulaşımın ise Ermenek yolu üzerindeki yayla yolundan gerçekleştiğini kaydetti.

Bolay mahallesi sakinlerinden Mehmet Özden de ''''Ben 75 yaşındayım bugüne kadar böyle bir olay yaşamadık. Çok korktuk. Hastamız olsaydı gidemezdik.'''' dedi.

ZONGULDAK

 

Kent merkezinde sabah saatlerinden itibaren yağmur etkili oldu. Öğle saatlerinde ise Zonguldak 100. Yıl Belediye Terminali''nin üst kısmında heyelan meydana geldi.

Dik yamaçtan kopan kaya parçaları ve toprak, terminalin içine doğru düştü. Heyelan sırasında terminalde bulunan yolcular korku yaşadı. Maddi zararın meydana geldiği terminal binası ve çevresinde belediye ekipleri güvenlik önlemi aldı. Ekipler, iş makinesiyle temizlik çalışması yaptı.

Zonguldak Belediye Başkan Vekili Yusuf Deniz, heyelan bölgesinde incelemelerde bulundu. Heyelanın meydana gelmesiyle hemen güvenlik tedbirlerini aldıklarını anlatan Deniz, "Terminalimizin üst tarafında heyelan oluştu. Heyelanın oluşmasıyla beraber ekiplerimiz gerekli temizlik çalışmalarını yapıyorlar. Gerekli önlem ne ise yapılacaktır. Aynı bölgede geçtiğimiz senelerde de böyle bir olay gerçekleşmişti. Yoğun yağıştan dolayı toprakta bir yumuşama olmuş bu nedenle de heyelan oluştu. Şükürler olsun herhangi bir can kaybımız veya bir yaralımız yok. Sadece terminalde birazcık maddi hasar var. Bunu da en kısa zamanda çözeceğiz" dedi.

İlgili Haberler