Yedek hakimle oluşan hüküm geçerli olmaz

Yedek hakimle oluşan hüküm geçerli olmaz
Yedek hakimle oluşan hüküm geçerli olmaz

Ümraniye Davası kararlarını açıklayan İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin yedek hâkimleri Fatih Uslu ve Ercan F

Ümraniye Davası kararlarını açıklayan İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin yedek hâkimleri Fatih Uslu ve Ercan Fırat, vicdanen rahat olduklarını belirterek, “Yedek hâkimler olarak gerekçeye dönük olarak çalıştık” derken, yedek hakimlerin hüküm oluşturma sürecinde yer almasına hukukçulardan tepki geldi. Hukukçular, sadece asil heyetin karar duruşmasına katılabileceğini, tersinin yasal olmadığını söyledi. Yargıçlar Sendikası, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 227. maddesi uyarınca “Müzakere’de ancak karara ve hükme katılacak hakimler bulunur” denildiğini anımsatarak yedek üyeler karar görüşmesine katıldığı için Ümraniye Davası kararlarının “yok” hükmünde olduğunu açıkladı.

 


HSYK’ya çağrı

 


“Adliyedeki tüm hâkimleri toplamakla, yedek hâkimleri karar müzakeresine sokmanın hiç bir farkı yoktur” diyen Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, şunları söyledi: “Yedek hâkim sadece soruşturmada hâkim kararı gerektiren işleri yapar. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı ışığında da duruşmayı izler, boşluk olursa heyetteki hâkimin yerine girer. Heyetle birlikte karar müzakeresi asla ve asla yapamaz. Gerekçeli kararın yazımına katılamaz. Bu yüzde 100 bozma sebebidir. Ümraniye Davası’nda alınan kararlarının bozulmaması gibi bir seçenek artık sözkonusu olamaz. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu (HSYK) derhal işlem yapmaya davet ediyoruz.”

 


Kanuna aykırı

 


CHP Denizli Milletvekili ve eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ise, “Yedek hakimler yaptıkları açıklamada hüküm oluşturulma sürecinde yer aldıklarını açıkça söylüyor. Bu durum açıkça kanuna aykırılığı işaret ediyor” dedi. Cihaner, şunları kaydetti: “Bu kadar önemli bir davayı yürüten hâkimler usule yönelik bu kadar açık ihlalleri nasıl yaparlar? Neden yaparlar? Anlamak mümkün değil. Bu hâkimlerin hataları ile ilgili olarak teftiş mekanizmasının, HSYK’nın devreye girmesi gerekir. Karar ” yok “ hükmündedir. Bu konunun artık değerlendirme yeri Yargıtay’dır. Ancak HSYK’nın da bu hâkimlerle ilgili devreye girmesi gerekmektedir.” Avukat Turgut Kazan da, “Bir Genelkurmay Başkanı’nın Yüce Divan yerine bu mahkemede yargılanması, bütün usul kurallarının hiçe sayılması, dijital verilerle gizli tanıklarda yaşanan sorunlar bir yana, yedek yargıçların yaptığı akıl almaz açıklama, asla müzakereye katılamayacak kişilerin müzakereye katıldığını gösteriyor” dedi. Kazan, “Gerekçe yazımı beklenmeden, yedek yargıçların yaptığı açıklama, onaylı kısa karara eklenerek, derhal Yargıtay’a başvurulmalı. HSYK da müzakereciler için soruşturma açıp gereğini yapmalı” diye konuştu.