Tahran-Riyad hattında idam krizi

Tahran-Riyad hattında idam krizi
Suudi Arabistan yönetimi aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah el-Nimr’in de bulunduğu 47 kişiyi idam etti. İran, çok sert tepki gösterdi

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’da yayınlanan İçişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasına dayanan habere göre daha önce haklarında kesinleşmiş idam cezaları bulunan 45 Suudi Arabistan vatandaşı ile 1 Mısır ve 1 Çad vatandaşı olmak üzere 47 kişinin idam cezalarının dün infaz edildiği açıklandı. İdam edilenler arasında, İran’ın desteklediği Şii din adamı Ayetullah Nimr el Nimr de bulunuyor. Açıklamada “Suudi Arabistan’ın kamu güvenliğine tehlikeye atacak eylemlerde bulunacak kişilere karşı aynı şekilde muamele edileceği” ifade edildi. Şiilerin düzenlediği gösterileri organize eden isimlerle, El Kaide ve IŞİD gibi örgütlere mensup oldukları iddia edilen mahkumların terör kapsamında yargılandığı ülkede, Riyad yönetimine muhalefeti sebebiyle hapishanede bulunan Şeyh Süleyman Ulvan’ın ismi ise listede yer almadı. Arap Yarımadasındaki El Kaide adlı terör örgütü, Ulvan ve diğer muhalif mahkumların idam edilmesi durumunda ülkede bir dizi şiddet eylemi yapacağına dair tehdit mesajı yayınlamıştı. Ülkenin tanınmış Şii din adamlarından Nemr, 2011 yılında Bahreyn’deki gösterilerle eş zamanlı olarak Şuu  yoğunluklu Katif kentinde düzenlenen rejim karşıtı protestoların ardından 2012 yılında protestolara teşvik etmek, fitne çıkarmak, güvenlik güçlerine direnmek, ateş açmaya çalışmak gibi suçlamalarla gözaltına alınmıştı. Cuma hutbelerinde Şiilere yapılan baskıları eleştiren Nemr (58), gözaltına alınacağı sırada kaçmaya çalışırken yaralı olarak yakalanmış, 2013’de de yargılanmaya başlamıştı. Ağır Ceza mahkemesinde yargılanan Nemr, 15 Ekim 2014’te idam cezasına çarptırılmış, karar Yüksek Yargı tarafından 25 Ekim’de onaylanmıştı.

İran’dan tepki

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Ansari, Şii din adamı Nimr’ın idam edilmesinin Suudi Arabistan’a pahalıya mal olacağını söyledi.. Din adamının tutuklanması sonrası protesto gösterileri düzenleyen Şiiler El-Nimr’in hiçbir zaman şiddeti teşvik etmediğini savunmuşlardı.