Günlük hayatta elden düşmüyor. Tam bir lif deposu çıktı

Günlük hayatta elden düşmüyor. Tam bir lif deposu çıktı
Başta ülkemiz olmak üzere dünyada da en çok tüketilen ürünlerin başında gelen kakao hakkında yeni bir araştırma yapıldı. Araştırmanın sonuçlarında, kakaonun sağlık açısından faydalı olduğu belirtilen lif, demir ve fitokimyasalları barındırdığı ortaya çıktı.

Günlük hayatta elden düşmüyor. Tam bir lif deposu çıktı

Başta Türkiye’de olmak üzere dünyada en çok tüketilen ürünlerin başında gelen, hatta tek başına önemli bir ürün haline gelen kakaonun, faydalarına ilişkin Penn State Üniversitesi’nde yeni bir araştırma yapıldı.

Popular Science’de yer alan habere göre En çok çikolata üretiminde kullanılan popüler bir gıda bileşeni olan kakao tozu, sağlık bakımından olumlu faydalar sunduğu bilinen lif, demir ve fitokimyasal maddelerin yanısıra antioksidan polifenolleri ve metilksantinler bakımından da zengin. Penn State Üniversitesi’nde yapılan yeni araştırmaya göre kakao, obez fareleri daha sağlıklı hale getiriyor.

“KEYİF İÇECEĞİNDEN DAHA FAZLA”

Çalışmanın lideri ve Zirai Bilimler Fakültesi’nde gıda bilimi profesörü olan Joshua Lambert, “Yüksek şeker ve yağ içeriği sesebiyle genelde bir keyif yiyeceği şeklinde düşünülse de; yapılan epidemiyolojik çalışmalar ve insan müdahale çalışmaları, çikolata tüketiminin inme, koroner kalp hastalığı ile tip 2 diyabetin de içerisinde bulunduğu kardiyo metabolik hastalık tehlikesinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu öne sürüyor. Dolayısıyla kakao tüketiminin, insanlardaki obezlikle yaygın şekilde bağdaştırılan ve alkolle ilişkili olmayan karaciğer yağlanması hastalığında etki gösterip göstermediğini araştırmak mantıklı görünüyordu” dedi.

DAHA YAVAŞ KİLO ALDILAR

Yakın zaman önce Journal of Nutritional Biochemistry bülteninde yayımlanan bulgularda araştırmacılar, kakao verilen farelerin yüksek yağ ile beslenen farelere kıyasla yüzde 21 oranında daha yavaş kilo aldığını ve dalak ağırlıklarının daha düşük olduğunu (daha düşük iltihaplanma göstergesi) belirtiyor. Çalışmanın sonunda, kakao tozu destekli beslenme düzeninin uygulandığı farelerin karaciğerlerinde, diğer gruba kıyasla yüzde 28 daha düşük yağ olduğu bulunmuş. Ayrıca kakao verilen farelerdeki oksidatif stres seviyesi yüzde 56 daha düşük ve karaciğerlerindeki DNA hasarı da yüzde 75 daha düşük çıkmış.

Araştırmacılara göre fareler kakaoyu beslenme düzenlerinin parçası şeklinde tükettiği zaman, kakao tozunda bulunan bileşenler yağın sindirilmesini önlüyor. Yağ emilemediği zaman, sindirim sisteminden geçip gidiyor. Benzer bir süreç insanlarda da meydana geliyor olabilir. 

Kaynak: Popular Science 

İlgili Haberler