Boğaziçili 'Avcı' Jesus'a nasıl ders verdi

Boğaziçili 'Avcı' Jesus'a nasıl ders verdi

Süper Lig''de ilk hafta geride kaldı, neler neler yaşandı...
Trabzonspor''un 2-0''lık İstanbulspor galibiyetiyle başlayan hafta 3-3''lük Fenerbahçe-Ümraniyespor maçıyla tamamlandı, ilk haftada futbol aslına bakarsanız pek de vasatın üzerine çıkamadı.

Hadi ilk hafta diyelim, takımlara zaman verelim. Ağustos sıcağında, plajlar bile doluyken daha tatil rehavetinden kurtulamayanları mazur görelim. Ama buna rağmen gözlerimizin pasını silenlere de hakkını verelim.

Mesela Kadıköy''de Fenerbahçe''yi elinden kaçıran Ümraniyespor''u, bıraktığı yerden başlayan son şampiyon Trabzonspor''u, Karagümrük''ü İstanbul''da dörtleyen Alanyaspor''u, Antalya deplasmanında çok önemli bir galibiyet alan Galatasaray''ı, Kayserispor karşısında son saniyeye kadar galibiyeti kovalayan Beşiktaş''ı, Kasımpaşa''ya fark atarak iddiasını ortaya koyan Başakşehir''i görmezden gelmeyelim.

En iyisi biz panoramaya geçelim. Haftanın takımı, oyuncusu kim? Alkışı alanlar, ceza tahtasına çıkanlar. İşte panorama.

HAFTANIN TAKIMI: Alanyaspor
İtalyanlar''ın dünyaca ünlü futbol yıldızı Andre Pirlo''yu takımın başına getirdi Karagümrük. Transferler de yaptı. Andre Pirlo''nun gelmesi zaten başlı başına bir olaydı, Pirlo''nun ilk maçında vatandaşı genç Francesco Farioli''nin Alanyaspor''unun karşısına çıkması da kaderin bir oyunu olmalıydı. 33 yaşındaki Farioli, 33 yaşındayken Juventus''ta top oynayan, sonra da hoca olan Pirlo''ya öyle futbol dersi verdi ki; sahanın kaç bucak olduğunu gösterdi. Organizasyonlar, ani ataklar, yağmur gibi yağan şutlar. Farioli pek tanınmıyordu ülkesinde ama şimdi tanınmıştır sanırım. Haftanın takımı oldu Alanyaspor, zirveye çıktı Farioli de. Futbol zekası budur işte.

HAFTANIN FUTBOLCUSU: Muslera
Berlin Panteri rahmetli Turgay Şeren, "İyi bir kaleci bir takımın yarısıdır" derdi. Bunu derken sanırım Fernando Muslera''yı kastederdi. Her sezona taze bir kaleci gibi heyecan içinde başlayan Muslera, bu sezona da öyle başladı, Antalya deplasmanında takımını kurtaran kaptandı. Okan Buruk''un "İlle de galibiyet" isteğiyle saldıran Galatasaray''ın savunmada zaman zaman verdiği açıkları kapattı, ne toplar çıkardı, bir de penaltı kurtardı. Bir ağzıyla kuş tutmadığı kaldı, bravo Uruguaylı.

HAFTANIN ONBİRİ:
Muslera (Galatasaray)

Ömer Toprak (Antalyaspor), Nelsson (Galatasaray), Glumac (Ümraniyespor)

Patryk Szysz (Başakşehir), Ghezzal (Beşiktaş)Siopis (Trabzonspor), Gökhan İnler (Adana DS) Efkan Bekiroğlu (Alanyaspor)

Wilson Eduardo (Alanyaspor), Onyekuru (Adana Demirspor)


ALKIŞI ALANLAR:
RECEP UÇAR (ÜMRANİYESPOR)


Pek de büyütmüşlerdi Jorge Jesus''u. Şöyle hoca, böyle sihirbaz, dünyaca ünlü, müthiş oyun zekası Fenerbahçe''yi şampiyonluğa götürecek futbolun ustası. Kim tanır karşısındaki Recep Uçar''ı. Fenerbahçe-Ümraniyespor maçından sonra eminim büyük çoğunluk bu görüşteydi, tribünleri dolduran taraftarlar da farklı bir galibiyet beklentisindeydi. Ama maç başlayınca görüldü ki; durum hiç de öyle değil. Ümraniyespor hesaplı, kitaplı, organizasyonlu, sistemli oynuyor, Fenerbahçe yıldız (!) diye alınanlarla şaşkın şaşkın dolaşıyor. Maç 3-3 bitti. Ümraniyespor resmen galibiyeti kaçırdı. Maçtan sonra ''Kral çıplak'' misali herkes Jesus''u anladı. Bunu anlatan ise Ümraniyespor''un başındaki Recep Uçar''dı. Bir kere adam Boğaziçi Üniversitesi mezunu. Ne kadar zeki olduğu o okulu bitirmesinden belli. Futbolun da akademisyeni ve... Trabzonspor''un hocası Abdullah Avcı''nın gözbebeği. Evet evet; yanlış okumadınız. Gözbebeği. Yıllarda Avcı''nın yanında çalıştı, scoutluk, idari menajerlik, yardımcı hocalık yaptı. Sonra izin isteyip kanatlandı, geçen sezonun ortasında teknik direktörlüğe başladığı Ümraniyespor''u Süper Lig''e taşıdı. Daha ilk maçtan da kendini kanıtladı, bundan sonra karşısına çıkacaklar daha dikkatli olmalı. Helal olsun Recep Uçar''a, kuvvetli bir alkışı çok görmeyin hocaya.

EMRE BELÖZOĞLU (BAŞAKŞEHİR)

Hazırlık döneminde pek fazla ortaya çıkmadı, sağda kolda konuşmadı. Sessiz sedasız transferlerle takımını lige hazırladı, ilk maçında da Kasımpaşa''ya patladı. Geçen sezonki çıkışı tesadüfi değilmiş anlaşıldı, maç içindeki varyasyonlarıyla rakibi de şaşkınlığa uğrattı. Çok iyi bir takım kurmuş Emre Belözoğlu, Başakşehir''in bu sezon da üst sıraları zorlayacağı ilk haftadan anlaşıldı.

CEZA TAHTASI:

İSTANBULSPOR

Yahu bu ne; bu takım ligde kalır mı bu haliyle. Trabzonspor şöyle bir üfledi, pes etti, neyse ki fazla üstüne gitmedi, ağır bir fark yerdi. Burası Süper Lig; 1. lig mi? Kurulan takımın seviyesi burada mücadele etmeye yeterli mi? Değil tabi ki. Madem ki çıktın Süper Lig''e, ona göre kendini yenilesene. Daha birinci haftadan çok belli bu takımın bu sezon yaşayacağı sıkıntı. Ara transferde kolları sıvamazsa yandı gülüm keten helva.

HAKEMLER

Tamam aralarında fena maç yönetmeyenler var. Ama işi berbat edenler de var. Olmayan fauller, zırt pırt kesilen oyunlar, VAR''a gide gide futbolcuyu da seyirciyi de sahadan soğutmalar. Hakemin kendine güveni olmalı, genel olarak bakıldığında ilk haftadan ceza tahtasına çıkılmamalı. Düzeleceklerini umalım, şimdilik fazla uzatmayalım.

İlk haftalık bu kadar, haftaya neler olacak bakalım. Alkışı alanların çoğalması, ceza tahtası bölümünün hiç olmaması dileği ile. Bol gollü, heyecan dolu nice haftalara.

Yazarın Diğer Yazıları