Hatay Havalimanı'na neden uçuş yapılamadığı ortaya çıktı

Hatay Havalimanı'na neden uçuş yapılamadığı ortaya çıktı
Hatay Havalimanı’nın neden uçuşlara kapatıldığı ortaya çıktı. Hükümetin "onarıldı" dediği Hatay Havalimanı’nda, pistin tam doluluktaki uçakların inişinin çökme tehlikesi doğurabileceği belirtildi.

Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus gibi ticari firmaların Hatay’a yolcu taşımamasının altında yatan neden ortaya çıktı. İktidarın ‘onarıldığını’ iddia ettiği Hatay Havalimanı pistinin ticari yolcu taşımacılığını kaldıramayacağı öğrenildi.

“TALİMAT GELDİ”

Türk Hava Yolları ve Pegasus’un Hatay’a uçuşları 17 Mayıs’a kadar durdurulduğu ortaya çıkmıştı. Diken’e konuşan THY yetkilisi, kendilerine uçuşların durdurulması için talimat geldiğini, nedenininse belirtilmediğini söylemişti.

GENEL MÜDÜR’DEN SAVUNMA

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi ise sosyal medya hesabından havalimanının durumuyla ilgili açıklama yaptı.

Ekşi, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Sosyal medyadan gelen bazı sorulara istinaden:

1-Deprem bölgesine uçuşlarımız aksamadan ve sabit 550TL fiyat ile sürdürülmektedir. İmkanlar ölçüsünde ek seferler de konulmaktadır.

2- Hatay'a da bu çerçevede seferlerimiz aksamadan devam etmektedir.

3- Hatay'a 16 ŞUBAT tarihinden itibaren DHMİ'nin yayımladığı NOTAM sebebi ile gidişte yolcu alınmamaktadır. (sadece insani ve kurtarma amaçlı yolcular hariç) Hatay çıkışında ise normal yolcu alınmaktadır.

4- Örneğin 17 Nisan pazartesi Hatay' dan 7 seferimiz bulunmaktadır.

bilaleksikeps.jpg

"RİSKLİ..."

Diken’den Altan Sancar'ın ulaştığı DHMİ ve THY yetkilileri ise, Hatay Havalimanı’na ticari yolcu uçaklarının tam dolulukta inmesinin ‘risk teşkil edeceğini’ belirtti.

Yetkililerin aktardığına göre onarıldığı belirtilen pistteki eksen kayması pist uzunluğunu kısalttı. Tam doluluktaki uçakların inişi esnasında pistte ‘çökmeye neden olabileceğinden’ endişe ediliyor.

Öte yandan dolu uçakların durma mesafesinin uzaması nedeniyle pist dışına çıkma tehlikesi de bulunuyor.

Kalkış yapan uçaklar için ise mesafenin ‘yeterli’ olduğunu söyleyen yetkililer bu açıdan ‘sorun bulunmadığını’ söyledi.

Yetkililer, ‘havacılıkta risklerin göze alınamayacağını’ söyleyerek uçuşların bu nedenle yapılamadığını belirtti.

ERDOĞAN ‘ONARDIK’ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 13 Mart’taki açıklamasında şunları demişti: “Depremde zarar gören Hatay Havalimanı’nı bir hafta içerisinde yeniden işler hale getirdik.

Çalışmaların kolaylaşmasını sağladık. Ama gel gör ki ana muhalefet ‘Havalimanını biz onardık’ yalanını ortaya attı. ‘Oranın hafriyatını biz taşıdık’ yalanını ortaya attı. Yaptıkları böyle bir şey yok.”